D Vitamini Hakkında Her Şey
D Vitamini Hakkında Her Şey

İntermittent Fasting (IF) Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

İntermittent Fasting (IF) Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

Aralıklı oruç diyetinin çeşitleriyle başlayacak olursak;

  1. 16/8 Beslenme : 8 saat boyunca besin tüketilip kalan 16 saat boyunca aç kalarak sıvı beslenildiği yöntemdir. Örneğin 12:00 – 20:00 arası yemek yenilebilir. Kalan 16 saatte ise soda, kahve, yeşil çay gibi kalorisiz sıvılar tüketilebilmektedir.
  2. Eat Stop Eat : Haftada birkaç kez, örneğin bir gün akşam yemeği yedikten sonra ertesi gün akşam yemeğine kadar besin tüketmeyerek 24 saat boyunca aç kalınır. Açlık süresi uzun olduğu için kişiden kişiye değişmekle birlikte fazla tercih edilmemektedir.
  3. 5/2 Beslenme : Haftanın herhangi 5 günü normal beslenme rutinine devam edilir, kalan 2 gün çok düşük kalorili; kadınlarda yaklaşık 500 kalori, erkeklerde ise 600 kalori altında beslenilir.

Aralıklı oruç yöntemi sağlıklı mıdır? Gün içerisinde saat farketmeksizin durmadan yemek yiyen ve fazla kalorili yiyecekler tüketen kişiler için 16/8 sistemi önerilmektedir. 16 saat aç kalarak gün içinde alınan kalori ve yenilen besinlerin miktarı azaltılacaktır.

2018 yılında fareler üzerinde yapılmış bir çalışmada aralıklı orucun yüksek tansiyonu azalttığı görülmüştür, başka bir çalışmada ise 5/2 sisteminin meme kanseri olan kişilere insülinle alakalı olumlu gelişmeler gösterdiği görülmüştür.

Kısıtlı yemek yeme vakitlerinde her türlü besinin rahatça yenebileceğinin düşünülmesi kilo vermenin önüne geçecektir, sağlıklı öğünlerle aralıklı oruç yöntemi desteklenmelidir.

Kimler yapmamalıdır? Aralıklı oruç uzun süreli açlık gerektirdiği için kan şekeriyle ilgili problemi olanlar; diyabet gibi, herhangi bir ilaç kullananlar, çok zayıflar veya geçmişte yeme bozukluğu öyküsü olanlar, böbrek hastaları, gebeler veya emzirenler bu yöntemleri doktoruna danışmadan uygulamamalıdır.

Aralıklı oruç sistemi sürdürülebilir midir?

Bu diyet sisteminin sürdürülebilir olduğu düşünülmemektedir lakin yemek yeme fırsatı olmayan, çok öğün atlayan, normalde de az ve öz yiyen kişiler için sürdürülebilir olabilmektedir.

Tek doğru bir diyet yoktur, kişiye özel doğru diyet vardır, kişi hangi beslenme düzeniyle kendini daha mutlu hissediyorsa, hangisini hayatına uyarlayabiliyorsa o şekilde beslenmelidir.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi Bana göre, 31 mart seçimlerinin çok kısa analizi şöyledir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir