Sarı Nokta Hastalığı
Sarı Nokta Hastalığı

Yaşlılık Mı? Hastalık Mı?

Yaşlılık Mı? Hastalık Mı?

 

Göz kapağı hastalıklarının en sık rastlanılan şekli “pitozis” olarak adlandırılan üst göz kapağının düşüklüğüdür. Üst göz kapağı normal şartlarda gözün saydam tabakası (kornea) ve renkli tabakasını (iris) yukarıdan 1-2 mm örtecek şekilde durur.

Göz kapağı normal yerinden daha aşağıda duruyor ise bu duruma pitozis (blefaropitozis) denilir. Göz kapağı düşüklüğü bir veya her iki göz kapağını da etkileyebilir, kalıtımsal olabilir ve doğuştan olabileceği gibi yaşlanma, travma veya sinir felci gibi sebeplere bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabilir.

Doğuştan olan kapak düşüklüğü göz kapağını kaldıran levator kasının gelişimindeki bozukluktan kaynaklanırken, yaşlanmaya bağlı olan kapak düşüklüğü kapağı kaldıran kasın zaman içinde esnemesinden kaynaklanır. . Bu düşüklük göz bebeğini kapatarak görmeyi engelleyebilir. Şiddetli olgularda görmeyi sağlamak için baş pozisyonu veya göz kapağının elle kaldırılmasıyla güçlükle görme sağlanır.

Yaşlılık Mı? Hastalık Mı?
Yaşlılık Mı? Hastalık Mı?

Göz kapağı düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Göz kapağı düşüklüğünün en temel belirtisi, üst göz kapaklarından bir tanesinin veya her ikisinin sarkık olmasıdır. Bu sarkıklık çok dikkatli ve yakından bakıldığında fark edilebilecek şekilde hafif düzeyde olabileceği gibi çok belirgin bir düşüklük şeklinde de olabilmektedir. Göz kapağı düşüklüğünün tek gözü etkilemesi, sorunun dışarıdan fark edilebilmesini kolaylaştırır. Göz kapağında düşüklük problemi olan kişilerde görülen diğer belirtiler ise şu şekildedir:

  • Kişinin daha iyi görebilmek amacıyla başını geriye eğmeye, çenesini kaldırmaya veya kaşlarını kaldırarak göz kapaklarını yukarıya çekmeye çalışması
  • Görmeyi kolaylaştırmak amacıyla yapılan yukarıdaki davranışlara bağlı olarak gelişen boyun, bel ve omurga ağrılarıYüzde yorgun ve donuk bir ifade
  • Gözde kuruluk veya aşırı yaşarma

Yaşlanma İle Oluşan Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?

Göz kapağı ve çevresindeki yapılarda yaşın ilerlemesi, genetik faktörler, sigara içimi, uykusuzluk, yorgunluk, stres vb. faktörlere bağlı oluşan değişimleri düzeltmek için yapılan işlemler göz kapağı estetiği içerisinde değerlendirilir. Ciltte oluşan sarkmalar, yağ torbalarının fıtıklaşması, alt kapağın aşağı doğru meyletmesi, kaş düşüklüğü, göz kapağı düşüklüğü bu nedenlerle meydana gelen problemlerdir. Bu problemleri düzeltmek için alt göz kapağı üst göz kapağı estetiği uygulanır.

Bu işlemlerde fazla cilt fazlalığı ve yağ torbaları alınır. Göz çevresinde çökük ve çukur alanlar var ise yağ pakeleri bu alanlara yerleştirilebilir. Alt kapak yapısı gevşek olan bireylerde alt kapak sıkılaştırılması yapılır. Göz kapağı düşüklüğü mevcut ise beraberinde pitozis cerrahisi, kaş düşüklüğü var ise kaş kaldırma da uygulanabilir. Yani hastanın ihtiyaçlarına göre, doğal görünümünü bozmadan yapılacak işlemler belirlenir.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Halk Gününün ikincisini gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir