SEÇİM Mİ VAR!
SEÇİM Mİ VAR!

“TÜRKÇE ÇOK ZOR!”

“TÜRKÇE ÇOK ZOR!”

 

Bunu ben demiyorum. Evet,cümle sonundaki ünlem bana ait ama cümlenin kendisi bana ait değil.

 

Türkçenin zor olduğunu düşünüp söyleyenler haftasonu TYT (Temel Yetenek Sınavı)’ na giren genç üniversite adayları.

 

Türkçe zormuş. Öyle diyorlar. Ve elbette sınavdan çıktıkları an, vakit kaybetmeksizin bu düşüncelerini paylaştıkları mecra ise sosyal medya oldu!!!

 

Paragrafımın sonuna bu kez bir değil, tam 3 ünlem koydum! Tabii ki bunun bir sebebi var. Zira genç nesilin ana dilimiz olan Türkçeyi zor bulmalarının kökeninde aslında tam da bu yatmaktadır. Yani birebir, sözsel iletişim kurmak yerine ruhumuza virüs gibi yayılan sosyal medya iletişim ve konuşma dilinin hakim olması.

 

Bu şartlarda Türkçe elbette zor gelecektir yeni nesilin evlatlarına. Çünkü gerçek Türkçe ve Türk dili sosyal mecrada yazıldığı gibi konuşulmuyor!

 

Emojilerle, yersiz kısaltmalarla, yarım yamalak ve hatta yanlış ya da eksik yazılan cümleler veyahut yerinde kullanılmayan kelimelerle ifade edilmiyor Türkçe.

 

 

Oysa dilimiz kendine has ve öğrenilmesi en kolay olan dil iken, Türkçeyi katleden sosyal alanlara gönlünü kaptırmış olan genç beyinlerin Türkçeyi zor bulmaları garipsenmemeli.

 

Kitap okuyarak kelime hazinelerini geliştirmeyi istemek ve gerçek hayatta gerçek iletişimler kurmak yerine vakitlerinin ve sosyal ilişkilerinin çoğunluğunu sosyal mecralarda harcayan evlatların Türkçeyi zor bulmaları kadar doğal bir durum olamaz.

 

Keza dikkatinizi çekti mi bilmem ama gençlerle konuşmak, konuşabilmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Daha doğrusu düzgün konuşma yeteneklerini bile kaybetmeye başladıkları ve yaşamın içinde kullandıkları kelime sayısı 50′ yi 60′ ı geçmediği için onları anlayabilmek ve anlaşabilmek git gide daha da zor hâle geliyor.

 

Bu, onlar adına üzücü bir durum.

 

Yeni neslin kendi ana dillerine hakim olarak, doğru ve düzgün bir şekilde konuşabilmeleri için anne babalara ve eğitim sistemine çok iş düşüyor.

 

Dil deyip geçmeyin. Şayet bir ulusun vatandaşıysanız ve bir bayrak altında kimliğiniz varsa, o kimliğin üzerinde yazan bilgilere yakışır şekilde konuşabilmeli ve yazabilmelisiniz.

 

Türkçemizin dünyanın en zengin dillerinden biri olduğunu ve hatta konuşma dili ile birebir yazılabilen tek dil olduğunu gençlere nakşetmek ve nakletmek eğitim sistemine düşerken, sosyal medyadaki doğru – yanlış kavramlarını ve sosyal medyayı hangi koşullarda, hangi amaçlar doğrultusunda, niçin ve ne kadar kullanmamız gerektiği bilgisini çocuklarına aktarmak da ebeveynlere düşüyor.

 

Ana dilimiz olan Türkçe ve Türkçe öğretilerin zor olmadığını düşünen aydınlık nesilin var olması dileğimle,

 

Esen kalın.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir