Sarı Nokta Hastalığı
Sarı Nokta Hastalığı

Bayramda Tadımız Kaçmasın

Bayramda Tadımız Kaçmasın

 

Bayram süresince hem çocuklar, hem de büyükler olarak tatlı veya şekeri fazla tüketebiliyoruz. Oysa fazla şeker yüklemesi gözümüze olumsuz etkiler yapabiliyor. Çok fazla şeker tüketirsek , vücudumuzun bu şekeri kullanması ve kanımızdan uzaklaştırabilmesi için çok fazla insülin üretmesi gerekir. Diyabet hastalığında ise vücudumuzun insülin üretimi veya kullanımı yetersizdir. Sonuç olarak kanımızda şeker birikir ve diyabetik retinopati gelişir yani şeker hastalığı gözdibinin hassas kan damarlarında geri dönüşsüz hasara yol açarak görme kaybı yaratır.

Katarakt ve Göz Tansiyonuı hastalığı riski de şeker hastalarında daha fazla

Yüksek kan şeker seviyesi, gözümüzün içindeki lensin şişmesine yol açar ve katarakt (lensin şeffaflığını yitirmesi) riskimiz artar. Ayrıca şeker hastalığı olanların, glokom ( göz tansiyonu) hastalığı geliştirme riski, şeker hastalığı olmayanlara kıyasla 2 kat daha fazla.

Diyabet, kan şekerinin artmasıyla kendini gösterir. Buna bağlı gelişen Diyabetik Retinopati, şeker hastalığına bağlı körlüğün nedenidir. Şeker tüketiminin fazla olduğu zamanlarda kendilerine hakim olamayan diyabetlileri de büyük riskler bekliyor. Bu risklerden biri de Diyabetik Retinopati .. Diyabet, insülin salınımı veya insülin etkisinin yetersizliği sonucu kan şekerinin artmasıyla kendini gösterir ve buna bağlı gelişen Diyabetik Retinopati şeker hastalığına bağlı körlüğün en önemli sebebidir. Uzun süreli kan şekeri yüksekliği özellikle böbrek, kol ve bacaklardaki duyusal sinirleri ve gözü etkiliyor.

Şeker hastalığı retinadaki kılcal damarların çeperinde hücre kaybına yol açarak damar geçirgenliğinin bozulmasına neden oluyor. Bunun yanı sıra sarı nokta bölgesinde sıvı ve yağlı maddelerin birikmesine, ödem dediğimiz retina içi sıvı birikimine ve beraberinde kılcal damarların tıkanarak iskemi dediğimiz beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına yol açıyor. Retinada kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşuyor, retinanın önünde ve içinde oluşan kanamalar gözün arka boşluğuna sızabiliyor. Sonucunda ciddi görme kayıpları olabiliyor. Önümüzdeki bayram sürecinde tatlı ve şeker tüketimimize dikkat edelim.

Bayramda Tadımız Kaçmasın
Bayramda Tadımız Kaçmasın

Çocuklarda Şeker Tüketimi

Sağlıklı ve yeterli beslenme anne karnından yaşlılığa kadar her dönemde oldukça önemlidir. Çocukların yetişkinlik döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşması ve ortaya çıkabilecek kronik hastalıkların önlenmesi için ilk temeller aile desteği ile atılır. Çocuklar bebeklik dönemlerinden sonra anneden bağımsızlaşmaya başlar.

 

Bayramda Tadımız Kaçmasın
Bayramda Tadımız Kaçmasın

Günlük Tüketim 5 Küp Şekeri Geçmemeli

Şekerden gelen enerji günlük alınan enerjinin yüzde 10’unu ve çocuklarda şeker tüketimi günlük 5 küp şekeri geçmemelidir. Yapılan bir araştırmada çocukların 4 yaşından 10 yaşına kadar olan süreçte toplamda 5500 adet küp şeker tükettiği görülmüştür.

 

Op.Dr.Esin İlhan Turan

Orhangazi Atakent Cerrahi Tıp Merkezi

İletişim: 0224 572 46 00

İnstagram: esin_ilhan_dr

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Halk Gününün ikincisini gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir