Sarı Nokta Hastalığı
Sarı Nokta Hastalığı

Gözleriniz Sulanıyor Mu ?

Gözleriniz Sulanıyor Mu ?

Her 20 yenidoğandan birinde, gözyaşı kanalı tıkanıklığını görülür. Gözyaşı kanalı tıkalı olan bebeklerde gözde sulanma , sarı yeşil renkli akıntı , çapaklanma, kapakların birbirine yapışması görülebiliyor. Gözlerde sürekli sulanma ve gözyaşı kanalı tıkanıklığını erken çocukluk döneminde sıklıkla görülüyor. Bu sorunlar tabiki doğru tedaviyle düzelebilir ve sulanmanın sık olarak doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklığına bağlı olmakla beraber, alerjiden ya da doğuştan gelen göz tansiyonu hastalığından da kaynaklanabiliyor.

Gözleriniz Sulanıyor Mu ?
Gözleriniz Sulanıyor Mu ?

Göz Sulanmasının Nedeni Glokom da Olabilir

Çocuklarda göz sulanmasının yanı sıra ışıktan rahatsız olma ve gözlerden bir veya her ikisinin normalden büyük olması glokom ( göz tansiyonu) belirtisi olabilir. Korneada yabancı cisim, lezyon, alerji, kirpiklerin içe dönmesi gibi durumlarda gözde sulanmaya neden olabiliyor. Bu nedenle çocuklarda gözlerde sulanma ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı görüldüğünde , ebeveynlerin ihmal etmeden göz hekimine başvurmaları gerekmektedir. Hijyenik koşulların tam olarak sağlanmadığı durumlarda da bebeklerde tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı gözde sulanma, çapaklanma görülebiliyor.

Gözyaşı kanal tıkanıklığı , göz yüzeyinde oluşan gözyaşının boşaldığı sistemde olan tıkanıklardır. Gözyaşının aktığı , göz kapaklarının iç kısımlarında bulunan delik şeklindeki açıklıklarından sonra borucuk sistemleri ile buruna açılan bir boşaltım sistemi mevcuttur. Göz yüzeyinde oluşan sıvı bu sistem aracılığı ile buruna akar. Gözyaşı boşaltım sisteminde olan tıkanıklıklarda gözyaşı buruna akamadığı için göz kapaklarının iç kısmından yanaklara doğru dışarı akar.

Kanal tıkanıklığı ile beraber enfeksiyon riski artar. Gözyaşı kesesinin bulunduğu burun kökü hizasında kızarıklık, şişlik, ağrı şikayeti mevcut ise enfeskiyon söz konusudur.

Bu durumda geç kalınmadan ilaç tedavisinin verilmesi gereklidir. Aksi takdirde enfeksiyon göz çukurunun olduğu alana yayılabilir. Hastanın gözünün görmesi riske girebilir.

Gözyaşı kanal tıkanıklığının tedavisi, kanalın tıkanıklık bölgesine göre değişir. Kanalın göz kapaklarındaki giriş kısmındaki tıkanıklıklarda kanalı genişletme için özel olarak hazırlanmış , silikon materyaller takılır. Bu ortası delik tıkaçlar üç ay sonra çıkartılır ve kanalın açıklığı bu şekilde sağlanabilir. Silikon tıkaçlar dışında kanalın giriş kısmındaki gözyaşı kanal tıkanıklıkları ameliyatı ile açılma sağlanabilir.

Gözyaşı kanal tıkanıklığı bebeklerde ilk 1 yıl içerisinde %90 oranında masaj ile ya da kendiliğinden açılabilir. Eğer mevcut olan tıkanıklık hafif düzeyde zar şeklinde bir tıkanıklık ise kendiliğinden açılmaktadır.

Gözyaşı kanalına doğru ve uygun şekilde masaj uygulanmasıyla, doğumsal kanal tıkanıklıklarının %95’inin kendiliğinden açılabilir. Bu nedenle ilk 6 ay sadece masaj uygulaması ve gerektiğinde çapaklanmayı azaltmak için kısa süreli damla kullanılması yeterli olabilir. Ebeveynlerin masaj eğitimini göz hekimlerimizden öğrenmesi ve masaj tedavisini dikkatle yapmaları gerekiyor. Masaj doğru yapıldığında ameliyat gerekmeden sadece bu tedaviyle bile kanalın açılması sağlanabilir. Masaj uygulamasına  rağmen sulanma ve çapaklanmanın devam etmesi halinde sondalama işlemi ya da silikon entübasyon gereklidir. Erişkinlerde gözyaşı kanalının kendiliğinden açılmasını beklemiyoruz. Bazı hastalarda özellikle sinüzal enfeksiyon ve maksiller sinüste enfeksiyon  varsa bu enfeksiyona sekonder başlangıç derecesinde bir tıkanıklık var ise enfeksiyonun tedavi edilmesi tıkanıklığın açılmasını sağlayan bir durumdur.

 

 

İletişim: 0224 572 46 00

Orhangazi Atakent Cerrahi Tıp Merkezi

Orhangazi/Bursa

İnstagram: esin_ilhan_dr

atakentvip.cerrahi

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Halk Gününün ikincisini gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir