TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

“KALİTE KARAKTERLİLER BAŞA KARAKTERSİZLER DIŞA VE ŞİİR’İM”

“KALİTE KARAKTERLİLER BAŞA KARAKTERSİZLER DIŞA VE ŞİİR’İM”

Bu ülkede yıllardır okul sayılarına bakıyoruz. Şu kadar ilkokul var, şu kadar lise açıldı, şu kadar üniversite kuruldu. Şu kadar mühendis, şu kadar doktor, şu kadar avukat, öğretim üyesi var. Elbette sayıların aratmasının önemi var. Ne kadar okul, ne kadar okumuş insan olursa o kadar iyi. Ama bir de kalite var olması gerekir. Yedi yaşında köyündeki evinden çıkıp okula gitmeye başlamış, 15-18 yıl okumuş, üniversite diploması almış ne kadar çok gencecik insanımız var. Ancak bu kadar yıllık eğitimde o insanlarımızın birçoğunda kaliteden değişiklik meydana getirmemiş ise çok düşünmek gerekir.

Bu gibi eğitimli insanlara bir yandan belli seviyede bir genel kültür kazandırmalı, bir yandan da onları medenî hâle getirilmeli; giyim kuşamlarında, konuşmalarında, davranışlarında bir fark oluşturulmalıdır. Edinilen bilgi ve kültür insanların görünüşlerine, davranışlarına, konuşmalarına yansımalı; onları çevrelerinde saygı, sevgi uyandıran kişiler hâline getirmeli. Böyle köklü bir eğitim verilerek sağlanmalıdır. Bu acıdan bakılınca sonuç olarak ülkenin sosyal hayatına, iş ve ticaret hayatına, özellikle siyaset hayatına ve benzeri konularına yansır. En çok da siyaset hayatında görünürlük yaratır. Siyasilerde, yöneticilerde, bürokratlarda belli bir kalite görmek isteyen ülke insanlarına güveni artırır ve çok sevindirir.

 

Kalitesizlikten yakınanların tutumları kendilerinde görmezler. Hem kalitesizlikten yakınırlar, hem de özel sohbetlerde filanın veya falanın ne kadar seviyesiz olduğunu söylerler, onlara karşı tepki ortaya koyarlar kendilerini düzeltmezler. Tepki koymak bir yana en küçük iltifatta onların yanında yer alırlar. Bir makam veya mevki teklif edildiği zaman hemen kabul ederler ve birileri o makamdan sizi aldım dediklerinde kabullenmezler; hiçbir şeye ciddi tepki göstermezler. Bir davet, bir ödül söz konusu olduğu zaman koşarak giderler; sormazlar kendilerine ben bu kaliteyle bir arada olamam. demezler. Bu durumda kendileri de kalitesizliğe ortak olurlar.

 

Kalite kavramının yanına bir de karakter kavramı ortaya çıkıyor. Hiçbir makama, mevkie, çıkara aldırış etmeyen, onları elinin tersiyle iten, kudret sahiplerinden korkmayan karakterli insanlara ihtiyaç var. Ülkemizdeki kaliteli insanların sayısı hiç de az değil. Onların hepsi dik durmayı becerebilse eminim ki; kudret sahipleri de şöyle bir düşünmek ihtiyacı duyarlar ve kalitesiz davranış ve konuşmalarından vazgeçerler.

 

Önemli olan, kaliteli insanların onlara yanaşmamaları, mümkün olduğu kadar onları yalnızlaştırmalarıdır. Kalitesizliği, halkçılık gibi takdim ediliyor. Külhanbeyi gibi davranmak, köylü gibi konuşmak, benzer hareketleri halkçılıkmış gibi gösterilse de aksi tutum ve davranışlar da halka tepeden bakmak olarak yorumlanıyor. Kalitesizliğin halkçılıkla hiçbir ilgisi yoktur. Bizim köylümüz de işçimiz de esnafımız da okumuş insanların hâl ve hareketlerinde, konuşmalarında farklılık olmasını ister; okumuşluğun onlarda bir değişiklik yaratmış olduğunu görmek ister. Hem kaliteli olmak, hem de köylüyle, esnafla, işçiyle kaynaşmak mümkündür. İdeal olan da budur. Esasen karakteri sağlam ve kaliteli olan insanlar tevazu sahibi olurlar ve hiç kimseye tepeden bakmazlar.

 

Bu kaliteli insanların ve karakterlilerin çoğalması eğitimin yükselmesi ile vatanının insanına öncü rehber olarak; liyakat ta insan gücü çoğalır ülke geleceği her alanda gelişir ve güçlü milletin devletle-tiyle önem kazanır . “Sağlıklı, karakterli toplum! Sağlıklı kaliteli zihinlerde olur.”

DÜN’DE BİZİM GELECEK’TE BİZİM

Güzeldir ülkemin insanları

Ağada bizim garibanda bizimdir.

Sevgi hürmet olsun birliği

Doğuda bizim batıda bizimdir.

*

İstiklal marşımız varlığında ahengi

Benzeri yoktur ülkemin dengi

Bayrağında al kandır rengi

İstiklalde bizim zaferde bizim.

*

Tarih birliği çağlar söyleriz

Her rengimizle zorlukları aşarız

Yedi bölgesinde mevsimler yaşarız

Meyvemside bizim ağaçta bizimdir

*

Doğusunda yaylarında karı var

Toroslarda renkli çiçeği var

Zeybeği dadaşının barı var

Çengisinde bizim bağlamada bizimdir.

*

Der Mehmet birlikte hayırdır

Gönülde tek yürek olmaktır

Sevda vatan gücümüz iridir

Dünde bizim gelecekte bizimdir.

Y.T:12.12.2018

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT Merhaba sevgili okurlar, bu yazıda pek çok kişinin şikayeti olan boyutuna göre …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir