HUZUR SAATİM...
HUZUR SAATİM...

ELEŞTİRİYORUM – ELEŞTİRECEĞİM!

ELEŞTİRİYORUM

ELEŞTİRECEĞİM!

 

Millet olarak hijyenin, temizliğin ve toplu yaşama kurallarının adap ve usüllerinin nasıl olması gerektiğine dair, pandemiyle birlikte yeterince antreman yaptığımızı ve bir şeyler öğrendiğimizi düşünüyorum. Daha doğrusu, pandemi sebebiyle öğrendiğimizi düşünüyordum!

 

Öğrenememişiz! Hiçbir şey öğrenememişiz. Pandemi bile öğretememiş bizlere!

 

Yazacağım satırlar için hiç kızmayın bana. Dost acı söyler!  Millet olarak öz eleştiri yapmayı ve yapılan eleştirileri önemsemeyi öğrenmeliyiz. Kendimizi kaf dağında görme huyumuzdan vaz geçelim artık!

 

Yarım asırdır bu yüce topraklarda yaş almış ve Türk olmaktan dolayı her zaman gurur duymuş bir Türk kadınıyım.

 

Ancak!

Gerçekleri daima kendime ölçü edinmiş ve insanlar hoşnut olsun diye değil, doğruysa doğru yanlışsa yanlış diyen, yazan, konuşan biriyim. Onun için şimdi  tutup da “biz Türk insanı hijyen konusunda bi’ haberiz” dersem kimse kırılmasın bana. Çünkü öyleyiz!

 

Öğrenemedik bir türlü temiz olmayı, temizliği, bireysel ve toplumsal hijyeni! Bu, dün de böyleydi bugün de böyle. Yani, pandeminin hüküm sürdüğü günlerde de böyle olmaya devam ediyor.

 

Değişen hiçbir şey yok.

Evet, bu konuda Araplardan bir tık ama sadece bir tık öndeyiz! Ki yeryüzünde yaşayan ırk ve toplumlar arasında- ilkel yaşam sürenler hariç- en pis, hijyen kuralları konusunda en geri kalmış toplum Arap toplumlarıdır.

 

Bunu yazarken işkembe-i kübradan atıp tutmuyorum sevgili okurlar. Biliyorum da yazıyorum. Yıllarım, bahsettiğim ırkın arasında ve ülkelerinde geçti. O kirliliği ve kokuşmuşluğu bizzat yaşamış, görmüş biri olarak söylüyorum bunları.

Sizi temin ederim, onlar yirmi sene önce de aynıydılar, bugün de!

 

Hadi şimdi bir de Avrupa’ya göz atalım ve sonra bize dönelim yeniden; parkları, bahçeleri, yolları, caddeleri,  sokakları hatta köşe başları bile çiçek gibi, mis gibi, pırıl pırıl…Bırakın yere izmarit, mendil parçası vs atmayı, üstünüzden toz bile düşsün istemezsiniz. O derece temizlikten bahsediyorum. Bunu da işkembe-i kübradan atmıyorum çünkü biliyorum. Yirmi sene önce de bu şekildeydiler bugün de. Tabii bahsettiğim Avrupa ülkelerinin arasında Makedonya, Yunanistan gibi siyasi amaçla Avrupa birliğine alınarak, “Avrupa ülkesidir” denilen ülkeler yok. Ayrıca Avrupa deyince ben, hemen şahlanıp da etiketi yapıştırmayın bana; ” vay efendim Avrupa özentisi var bunda” diye.

 

Ne Avrupa özentim var ne de Araplara güttüğüm bir kinim. Hiçbiri de yok bende. Sadece objektif olarak gördüklerimi ve bildiklerimi yazıyorum. Hepsi bu.

 

Gelelim bize; Avrupa ülke ve insanları kadar hijyen kurallarına riayet edebilmeyi öğrenmemiz için kırk fırın ekmek yememiz gerekli! Araplar kadar  berbat durumda olmadığımız için de bir parça gururlanmamak işten değil elbette. Neyse ki ucun kıyın da olsa onlardan(Araplardan) bir tık üst seviyede olduğumuz için mutluyum doğrusu!

 

Ne zaman ki, çerimizi  çöpümüzü sokak ortalarına atmamayı öğreneceğiz, ne zaman ki bir market çıkışında elimizdeki çöpleri atabileceğimiz bir çöp kutusu bulacağız, ne zaman ki genel tuvaletleri, kullanım alanlarını, piknik ve sayfiye yerlerini bulduğumuz gibi bırakmayı öğreneceğiz, ne zaman ki toplu taşıma araçlarına çöpümüzü bırakmamayı öğreneceğiz, ne zaman ki dış alanlardaki pano, levha ve duvarlara aşkımızı veya küfrümüzü yazmamayı öğreneceğiz, ne zaman ki su ve sabun ikilisini düzenli bir şekilde vücutlarımızda kullanmayı öğreneceğiz, ne zaman ki evlerimizin önünü evlerimizin içi kadar temiz tutmayı öğreneceğiz, işte o zaman temizlikten ve temiz bir toplum olduğumuzdan bahsedebiliriz.

 

Bunları yapmak imkansız mı? Hayır,  asla değil ancak, “bunların olabileceğine dair umudun var mı?” diye soracak olursanız bana, cevabım; “hayır, yok” olur.

 

Velhasıl; eğitim şart!

 

Esen kalın.

(Son Güncelleme: 13 Eylül 2020)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir