OMURGA FITIKLARINA DİKKAT
OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

DURUŞUMUZ YAŞAMIMIZI ETKİLİYOR

DURUŞUMUZ YAŞAMIMIZI ETKİLİYOR

        

Postür kavramı, çeşitli aktiviteler sırasında baş, gövde, kollar ve bacaklar gibi vücut kısımlarının yerçekimi hattı ile ilişkilerini tanımlayan pozisyonları ve  birbirleriyle uyumu ile düzgün dizilimidir. Yani duruşumuzu temsil etmektedir.

Günlük yaşantımızda çoğu zaman dikkat etmediğimiz postürümüzün (duruş) aslında bizim psikososyal durumumuzu, aktivitelerimizi, sağlığımızı ve hatta başarımızı ne kadar çok etkileyen bir faktör olduğunu bilseydik, duruşumuzu daha çok önemseyip daha dik, daha doğru bir postürde durmaya daha sağlıklı bir görünüme sahip olmaya özen gösterirdik. Hayat akışında çoğu zaman gözden kaçırdığımız bu durum aslında yaşamımız boyunca bizler için büyük önem arz etmektedir.

Anatomik olarak systema musculoskeletalis (kas iskelet sistemi) duruşumuzda başlı başına görev yapmaktadır. Kas aktivasyonu, ligamentum articularis (eklem bağları) ile de vücut stabilitesi sağlanmaktadır. Düzgün duruşun sağlanabilmesi için de kemik, kas, eklem ve bağların birbirleri ile koordineli bir şekilde çalışması gerekmektedir. Optimal duruşu meydana getiren dengeyi sağlayan postür, mekanik antigrativiteyi de sağlamaktadır. Doğru bir postürde omurgaya binen yük azalır, aktivitelerimizi daha az enerji harcayarak yapmamız sağlanır. Bu da vücudumuz için avantaj olan minimum çaba ile maximum yeterlilik demektir.

Bizler için çoğu zaman asemptomatik olan yanlış bir postür alışkanlık haline geldiğinde uzun dönemde birçok kas iskelet problemine yol açabilmekte, asimetrilerin olduğu bir postüral dizilimde yaşam kalitesi de olumsuz etkilenmektedir.

Vücut kısımlarının anterior, posterior ve lateral planda (ön, arka ve yan hatta) hayali çizgi etrafında ya da bir çekül hattı ile karşılaştırılması ile saptanan ideal postürün bozukluklarından en sık rastlananları arasında ise columna vertebralis’in (omurga) lateral eğriliği olan skolyoz, öne doğru dorsal eğriliği olan kifoz, ayak longitudinal arkının azalması olarak ifade edilen pes planus sayılabilmektedir. Başlangıçta asemptomatik olmakla birlikte zamanla kendini ağrı gibi belirtilerle gösteren bu anomaliler ileri derecelerde cerrahi müdahale gerektirmekte olup, kişiyi hemen hemen tüm aktivitelerinde etkilemektedir.

Bundan dolayı doğru bir postürde durmayı göz ardı etmeyip, semptomları yaşamadan duruşumuza dikkat edip günlük yaşam aktivitelerimizde yanlış postürü değil, doğru postürü alışkanlık haline getirip bunun bilincinde olmaya özen göstermek bizler için her zaman iyi olacaktır…

 

 

 

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Halk Gününün ikincisini gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir