Sarı Nokta Hastalığı
Sarı Nokta Hastalığı

Bilinçsiz kontakt lens kullanımı göz kaybına neden olabilir

Bilinçsiz kontakt lens kullanımı göz kaybına neden olabilir

Kontakt Lens Nedir?

 

Gözlüksüz yaşamayı ya da renkli gözlü olmayı arzulayanların gözlerine taktıkları lenslerdir. Bu lensler ayrıca bazen  kornea hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilmektedir.

Kontakt lensler, 1800’lerde göz bebeğinin önünü tamamen kaplayan üfleme cam lenslerden yapılan incecik plastik kornea lenslerine uzanan bir evrim geçirmiştir. Günümüzde lens çeşitleri ve malzemeleri sağladığı kullanım seçenekleri ile çeşitlidir.

Bilinçsiz kontakt lens kullanımı göz kaybına neden olabilir
Bilinçsiz kontakt lens kullanımı göz kaybına neden olabilir

 

Uygun Kontakt Lens Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde dururlar.

Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayarak, önünü hafifçe hareket etmesine neden olur. Bu hareket gözyaşlarının gerekli kayganlığı sağlamasına izin verir ve birikintilerin yıkanarak atılmasına yardımcı olur.

Çok sıkı lens hiç hareket etmez. Gözde hassasiyet oluşturabilir. Başta kullanıcı rahat olabilir ama görüş keskinliği zayıftır. Uzun dönemde komplikasyonlara neden olabilir.

Çok gevşek lens, aşırı hareket eder. Alt göz kapağı lensi çok hisseder. Göz kırpma sonrası görüntü bulanır. Lens merkezden kaçar. Lens kenarları kıvrılabilir.

 

Bilinçsiz kontakt lens kullanımı göz kaybına neden olabilir

 

Kontakt lensler, milyonlarca insan tarafından kullanılan etkili ve konforlu görme düzeltmesi sağlar. Bununla birlikte, kontakt lens kullanıcıları kontakt lenslerini kullanırken belirtilen kurallara uymazlarsa enfeksiyon riski taşırlar. Bu enfeksiyonlar görmeyi tehdit eden enfeksiyonlardan, görmeyi tehdit etmeyen enfeksiyonlara kadar geniş bir skalada hastalığa sebep olabilir. Bu yüzden iyi hijyen, uygun kontakt lens bakımı ve düzenli göz muayenesi, gözlerinizi sağlıklı tutmanız için çok önemlidir.

 

“Kontakt lensleri kullanım kurallarına uyarak kullanırsanız problem yaşamazsınız. Ancak özen gösterilmezse gözün kornea tabakasında yaralara, kalıcı izlere bağlı görme kaybına hatta göz kaybına yol açabilir. Günümüzde kontakt lenslerin kullanım süresi günlük, 15 günlük ve 1 aylık olabilir. Belirtilmiş süreler sonunda lens atılır ve yeni bir lens takılır. Aylık lens bazen 1 ay gözde kalabilen, çıkarılmadan kullanılan lens olarak algılanmakta. Hangi tür ya da hangi kullanma süresine ait olursa olsun bütün lensler uyumadan önce mutlaka çıkarılmalıdır.”

Gece kontakt lens ile uyunduğu zaman mikroplar üreyerek enfeksiyonlara neden olur. Enfeksiyon çok hızlı şekilde tedavi edilmezse görme kaybına kadar gidebilir. Lens kullanan kişiler şikâyetleri olduğunda lens kullanımına ara vererek zaman kaybetmeden doktoruna başvurmalı. Çok küçük problemler geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir.

 

Peki ya nelere dikkat edilmeli?

 

  • Duşa, denize, havuza, saunaya girmeyin.
    •Lens ile kesinlikle uyumayın.
    •Başkasına ait lenslerin kesinlikle kullanmayın.
    •Makyaj yapmadan önce takın, çıkardıktan sonra makyajı temizleyin.
    •Lensleri takıp çıkarmadan önce ellerinizi sabunla en az 20 saniye yıkayın.
    •Lens solüsyonunu her akşam değiştirin.
    •Lens kullanan kişilerin tırnaklarının kısa olması gereklidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Halk Gününün ikincisini gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir