MİSAFİR DUYGULAR
MİSAFİR DUYGULAR

MİSAFİR DUYGULAR

MİSAFİR DUYGULAR

İnsanlar hayatları boyunca, yaşadıkları yani nefes aldıkları her an içlerinde birer duygu barındırır. Bu duygular bazen rahatsız edici olabildiği gibi bazen de bizleri rahatlatan iyi hissettiren güvende hissettiren duygulardır.

Fakat insanlar kendilerini iyi hissettikleri zaman bu duygunun varlığı ile ilgili bir sorun yaşamazken kendilerine kötü hissettiren bir duygu onlara ziyarete geldiğinde neye uğradıklarını anlayamaz, bu duyguyu kabullenemez ne yapacağını bilemez hale geliyorlar. Özellikle ya rahatsız edici duyguları çok çabuk kabullenip, içselleştirip, ona bağlanıp tamamen o duyguya hapsoluyorlar ya da duyguyu reddedip bir direnç gösteriyorlar. Oysa ki mutluluk kadar üzüntü de bir duygu.. Bu noktada psikoterapi süreci devreye giriyor çünkü denge tam olarak sağlanamadığı için duygusal bir boşluk, depresif ruh hali ortaya çıkıyor ve bir uzman desteğine gerek duyuluyor.

Öncelikle bizler duyguların birer ziyaretçi olduğunu ve bir süre sonra bizi terk edeceklerini, gideceklerini bilmeliyiz. Bize eşlik eden duygu iyi hissettiren bir duygu olsa da böyledir,  rahatsız edici bir duygu olsa da…  Fakat insanlar bu durumu çok fazla içselleştirip bu duyguya hapsolduklarında anlık gelen bu hissiyatı tüm hayatlarına uyarlayıp kendilerine bazı sıfatlar yüklüyorlar.

Yaşadığınız durumdan dolayı öfke patlamaları yaşayabilir, aşırı sinirli tavırlar sergileyebilirsiniz. Fakat bu sizi sinirli ya da öfkeli bir insan yapmaz sadece bir olay karşısındaki tavrınız ve duygunuz açığa çıkar. O an hissettiğiniz bu duyguyu çok fazla kabullenir kendinize ait sizi hiç terk etmeyecek bir duygu konumuna getirirseniz o zaman kendinizi öfkeli, agresif sinirli bir insan olarak tarif edersiniz fakat öfkelenmediğiniz,  sinirlenmediğiniz durumlar da vardır. Siz sadece sizi rahatsız eden ya da zaman zaman ortaya çıkabilecek bazı durumlarda bu tavrı sergilersiniz, bunun gibi birçok örnek verebiliriz. Bazı ortamlarda çekingen davranmanız sizi özgüvensiz ya da utangaç bir insan yapmaz sadece girdiğiniz ortama, yapacağınız işe, etrafınızdaki kişilere göre zaman zaman bir tık geride durabilir zaman zaman ise kendinizi gösterip atılgan davranabilirsiniz.

Yani aslında yaşadığımız duyguların davranışlarımıza yansıması ile ilgili dengeyi sağlamakta zorlanıyoruz. Kendinizi bu tarz işlevsiz sıfatlarla etiketlemenin yanında bazı duyguları reddedebilir, direnç gösterebilir,  o duyguyu yaşamadan halının altına atıp bastırmaya çalışabilirsiniz. Bunu yaparak ileride istemeyeceğimiz psikolojik problemlerin ortaya çıkmasına önayak oluyorsunuz demektir. Çünkü yaşadığınız duygu sayesinde kendinizi dinleme, tanıma fırsatı bulursunuz. Dolayısıyla gün içerisinde, an içerisinde size eşlik eden, sizi ziyaret eden duygu her neyse sizinle kalmasına izin vermek, duyguyu kabullenip yaşamak ardından onun bir ziyaretçi olduğunu unutmadan gitmesine izin vermek… Yapmamız gereken  tam olarak da bu!

Bu dengeyi sağlayabildiğimiz sürece psikolojik dayanıklılık anlamında ciddi bir adım atmış, ileriye dönük olarak bazı problemlerin ortaya çıkmasını engellemiş oluruz. Sizler, hissettiğiniz duygulardan ve duygunun size yaptırdıklarından ibaret değilsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Durusıla KAHRAMAN GÜR

Randevu ve bilgi icin; 0541 290 16 90

@uzmanpsikologdurusilagur

 

 

 

 

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Halk Gününün ikincisini gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir