MİSAFİR DUYGULAR
MİSAFİR DUYGULAR

 AŞIRI EMPAT OLMAK: BENLİK KAYBI

 AŞIRI EMPAT OLMAK: BENLİK KAYBI

 

Empati başkalarının ne düşündüğünü veya ne hissettiğini hayal edebilme yeteneği ile birlikte diğer insanların duygularını algılama yeteneği olarak tanımlanıyor. Fakat aşırı empat dediğimiz bu duyguları anlama dışında üstlenme ve içselleştirme anlamına gelir. Her birimiz çocukluğumuzdan itibaren empati kurabilen birer birey olmak için çabalar ve ailemiz tarafından o şekilde yetiştiriliriz. Fakat empatinin biraz ilerisine geçtiğimizde yani aşırı empat bir birey olduğumuzda aslında birini anlamaktan çok onun duygularını kendi duygularımızın önüne koyup memnuniyetini, hayata bakışını, ne hissettiğini daha çok önemseyip kendimizi, kendi benliğimizi geri planda tutarız. Bu tanımlama psikoloji literatüründe aşırı empat sendromu olarak karşımıza çıkıyor.

Bu yapıdaki insanlar başkalarının isteklerine düşüncelerine duygularına o kadar çok odaklanırlar ki tüm hayatlarını bunun üstüne kurup aslında tam bir fedakarlık örneği göstererek kendi benliklerini kaybederler. Öyle ki bir süre sonra ruhlarını besleyemedikleri için kendilerini bir çıkmazın içinde bulurlar. Tahmin edeceğiniz üzere suistimale oldukça açık olan bu kişiler kötü niyetliler tarafından kısa sürede fark edilirler ve ardından kullanılmaya başlarlar.

Empat insanlar başkalarının duygularını aşırı içselleştirdikleri için hayatlarındaki insanların kötü enerjilerden de çabuk etkilenip gün içerisinde kendilerini çok çabuk aşağıya çekebilirler. Yani karşısındaki kişiyle artık iç içe geçerek bağımsızlıklarını kaybederler.

“Bağımlılık” kısaca artık bağımsız olmamanızdır, bu durumda artık güvenlik veya esenlik duygunuz, diğer kişi tarafından tanımlanır. Diğer kişi de böyle hissedene kadar, mutlu ya da huzurlu hissedememek, buna bir örnek olabilir. “İç içe geçme” ise Amerikan Psikoloji Derneği tarafından “Tipik olarak aile üyeleri olan iki veya daha fazla kişinin, birbirlerinin faaliyetlerine ve ilişkilerine aşırı derecede dahil olduğu bir durum” olarak tanımlanır. (Uplifers)

Hassas empatlar için hayatlarındaki insanları özellikle partner ya da aile bireylerini kontrol altında tutmak ya da onlara göre bir yaşam sürmek söz konusu olduğundan bu durum bir süre sonra yorucu ve yıpratıcı olmaya başlar. Bugün aşırı empat olmayı nasıl önleyebilir ya da bu durumdan nasıl kurtulabiliriz bunun hakkında konuşalım istiyorum.

Hayatınızda bulunan aşırı empati yaptığınız kişinin dışında farklı insanlarla vakit geçirmek, kendinize özel zaman dilimi yaratmak, kendi hobilerinizi edinmek bağımsızlık açısından sizi destekler ve iyi hissettirir.

Bir birey olduğunuzu unutmadan kendi tarzınızı, beğenilerinizi, istekleriniz görmezden gelmeyip aslında onlara sahip çıkmak ve başkaları için hayatınıza yön vermekten vazgeçmek yine aşırı empat olmanızı önler.

Hepimiz kocaman bir yapbozun eşsiz parçalarıyız. Bazen dehanız, sizinle ilgili olan benzersiz veya farklı şeylere bağlıdır. Başkalarıyla uyumlu olmak, uzlaşmak ve esnek olmak güzel şeyler olsa da böylesine homojen bir toplum, o kadar da sağlıklı olmayabilir. Bu yüzden kendinizinkinin yanı sıra, diğer insanların tuhaflıklarını ve benzersizliklerini de kutlamaya ve kucaklamaya çalışın.

Her insanın kendi özel alanına, yalnızlığa ihtiyacı vardır. Sizler de hayatınızdaki insanlara bu alanı ve imkanı tanımalı müdahaleden, baskıdan belki de aşırı ilgiden biraz uzaklaşmalısınız. Bu sizin hayatınızdaki insanı sevmediğiniz ya da ona değer vermediğiniz anlamına gelmez. Sadece biraz daha herkesin bir birey olduğunu hatırlamalı ve iç içe geçme durumundan biraz uzaklaşmalısınız.

Ve  tabii ki en önemlisi kendinizi ne kadar tanıdığınıza gerçekten nelerden hoşlanıp nelerden keyif aldığınıza, size nelerin iyi geldiğini odaklanmalı ve bunları biraz hatırlamalısınız. Gerçekten nasıl birisiniz? Hangi rengi seversiniz, nereye gitmekten hoşlanırsınız, en sevdiğiniz yemek nedir, hangi müzik türü size kendinizi iyi hissettirir? Şu an çıktığınız bu yol aslında sizin tercihlerinizle sizin istekleriniz, sizin zevklerinizle mi dolu yoksa başkasının yolundan mı gidiyorsunuz? Tabii ki hayat boyunca birileri bize eşlik etsin ya da biz birilerine eşlik edelim isteriz fakat nihayetinde herkesin kendi evine varması ve orada biraz zaman geçirmesi gerekir. Çıktığınız bu yolda kaybolmamak ve kendi evinizi bulmanız dileğiyle…

 

Uzman Klinik Psikolog Durusıla KAHRAMAN GÜR

Randevu ve bilgi icin; 0541 290 16 90

@uzmanpsikologdurusilagur

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Jandarma’dan Tehlikeli Madde Tatbikatı

Jandarma’dan Tehlikeli Madde Tatbikatı

Jandarma’dan Tehlikeli Madde Tatbikatı Gemlik İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından tehlikeli madde taşıyan araçlara yönelik tatbikat …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir