Sarı Nokta Hastalığı
Sarı Nokta Hastalığı

Dijital Ekranın Göz Sağlığına Etkisi

Dijital Ekranın Göz Sağlığına Etkisi

Teknoloji ilerlerken artık kitapları bile bilgisayardan okuduğumuz,notlarımızı bilgisayar üzerinde belirlediğimiz bir dönemdeyiz. Asansörde , yemekte elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımızın yerini iş yerlerinde ve evlerde bilgisayarlar devralıyor. İşi için sürekli bilgisayar başında olan kişi de, sosyal medyada dolaşan kişi de çeşitli sebeplerle göz problemleri yaşamaktadır. Bu durum günümüzde göz hastalıklarına zemin hazırlar veya zemindeki gizli bir bozukluğun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Dijital Ekranın Göz Sağlığına Etkisi
Dijital Ekranın Göz Sağlığına Etkisi

Yoğun bilgisayar kullanımı ile gözünüzün bozulduğunu söyleyen bir kişide sebebin çoğunlukla alttaki gizli hipermetrop veya astigmatizmadır. Bu hastalarımıza önerilerimiz her zaman olmasa da bilgisayar kullanırken gözlüğünü takabileceği bu sayede göz yorgunluğunun nispeten rahatlayacağıdır. Ayrıca göz kırpma refleksinin azalmasına bağlı göz kuruluğu nedeniyle batma veya yanma rahatsızlığı olabilmektedir. Bu durumda suni gözyaşı damlaları önermekteyiz.  Dijital ekranların çocuklarımız üzerindeki etkileride çok fazla.Yapılan

çalışmalarda akıllı telefon yakın aktivitesi akomodasyon ve konverjans değerinde azalma  ekzoforya (dışa kayma) şiddetinde artışa neden olduğu görülmüştür. Telefon kullanımı açısından günlük hayat yakın aktivitesinin küçük bir kısmını yansıttığı göz önünde bulundurularak , foryanın ( geçici kayma) kalıcı kaymaya dönüşümü gibi olası yan etkileri vardır.

Bilgisayar Kullanımının Göz Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Gündelik hayatın vazgeçilmezlerinden olan bilgisayarların sık kullanılmasıyla birlikte bazı göz problemlerinin oluşması da kaçınılmazdır. Uzun süreli bilgisayar kullanımında odaklanmayı sağlayan göz kaslarında yorgunluk oluşur. Göz kırpma sayısı azalır. Bu durum göz kuruluğu ile birleşerek bilgisayar kullanımına bağlı yorgunlukların oluşmasına neden olur.

Bilgisayar Başında Çalışanlar Göz Sağlığına Neden Dikkat Etmelidir?

Bilgisayar başında çalışanların göz sağlığına dikkat etmesi için pek çok sebep var. Bunlardan  en önemlisi, gözlerin hayatımızı verimli bir şekilde sürdürmemizdeki yadsınamaz katkısıdır. Göz sağlığında geri dönülemez noktalara ulaşmadan önce çalışma ortamındaki zararlı durumları ortadan kaldırmak oldukça iyi bir seçimdir. Bu sayede göz sağlığımızı koruyabiliriz.

Göz sağlığı için tavsiyelerden kısaca şu şekilde bahsedilebilir:

 

  • Bilgisayar ekranına üstten bakabileceğiniz şekilde oturun.
  • Düzenli aralıklarla bilgisayardan uzaklaşın ve gözlerinizi dinlendirin.
  • Bilgisayar başındayken bilinçli olarak gözlerinizi kırpın.

 

Op.Dr.Esin İlhan Turan

Orhangazi Atakent Cerrahi Tıp Merkezi

İletişim: 0224 572 46 00

esin_ilhan_dr

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT Merhaba sevgili okurlar, bu yazıda pek çok kişinin şikayeti olan boyutuna göre …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir