ÜRETİCİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ
ÜRETİCİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ

ÜRETİCİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ

ÜRETİCİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ

“AK PARTİ Hükümetleri olarak 2023 yılı hedeflerimizi yakalayabilmek için her zaman olduğu gibi üreticimizin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz.”
AK PARTİ Bursa Milletvekili Zafer IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda CHP Grup Önerisi üzerine konuşma yaptı.
IŞIK yaptığı konuşmada zeytin, zeytinyağı ve zeytinlik alanlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ayrıca 2002 yılından 2022 yılına kadarki süreçte zeytinlik alanlardaki artışı ve üretim hacmini rakamlarla dile getirdi.
“Zeytin, tüm medeniyetlerde barışın sembolü sayılan, kutsal kitaplarda bahsi geçen, sağlık ve şifa kaynağı olarak tüketilen ve Rabbimizin tüm insanlığa bahşetmiş olduğu bir lütuftur.
Aslen Gemlikli bir zeytin üreticisi olarak, Gemlik Zeytini başta olmak üzere bölge üreticilerimiz ve zeytin müstahsilcileri ile bu değerimizi korumaya, gelecek nesillere taşımaya hep birlikte özel gayret göstermekteyiz.
Zeytin tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de ticaret, sanayi, toprak muhafazası, işgücü istihdamı, insan sağlığı ve beslenme açısından çok önemli bir yere sahiptir.
Ülkemiz, zeytin ve zeytinyağı üretiminde Dünyadaki büyük üreticiler arasında ilk beşte yer almaktadır. İhracat kaleminde İspanya, İtalya gibi ülkelerle birlikte, ülkemiz için stratejik öneme sahip olan değerli bir üründür.
Zeytin ve Zeytinyağı üretiminde yıllar itibarıyla zeytin varlığımızı inceleyecek olursak;
2002/2003 sezonunda 620 Bin hektar olan zeytin üretim alanı,
2020/2021 sezonunda %43 artışla 887 Bin Hektara,
2002/2003 sezonunda 101,6 Milyon adet zeytin ağacı sayısı,
2020/2021 sezonunda %89 artışla 192 Milyon adede,
2002/2003 sezonunda 450 Bin ton olan sofralık zeytin üretimi
2020/2021 sezonunda %13 artışla 507 Bin tona,
2002/2003 sezonunda 140 Bin ton olan zeytinyağı üretimi,
2020/2021 sezonunda %68 artışla 236 Bin tona yükselmiştir.
Görüldüğü üzere zeytinlik alanlarda, zeytin ve zeytinyağı üretiminde bir azalma olmamış bilakis ciddi bir artış olmuştur.
Tarım ve Orman Bakanlığımızın zeytin üretimin artırılması ve üreticinin desteklenmesi amacıyla;
• Zeytinyağı için kg başına 80 kuruş destekleme primi verilmekte,
• Cumhuriyet tarihinde ilk kez 2019 yılında başlamak üzere sofralık zeytin için üreticilerimize kg başına 15 kuruş dane desteği verilmekte,
• Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu için 2016 yılında başlamak üzere dekar başına budama desteği uygulaması yapılmakta,
• Dekar başına mazot ve gübre olmak üzere destek verilmekte, organomineral gübre için de ayrıca destek sağlanmaktadır.
• Dünya standartlarına ve ihracat kalitesine zeytin yetiştiriciliği için sertifikalı fidan desteği uygulaması yapılmakta, bu kapsamda 2005-2019 yılları arasında 562 Bin dekar yeni zeytin bahçesi tesisi edilmiş, Sertifikalı fidan için dekar başına 280 TL destekleme sağlanmaktadır.
Ayrıca Milletvekillerimize örnek olarak CHP’li Milas ve Gemlik Belediyelerinin uygulamalarını incelemelerini tavsiye ediyorum.
Biz AK PARTİ Hükümetleri olarak 2023 yılı hedeflerimizi yakalayabilmek için her zaman olduğu gibi üreticimizin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz.
Üreten ve güçlü Türkiye için Bakanlığımızca yürütülmekte olan çalışmalara desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız ile Tarım ve Orman Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum.”
(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi Bana göre, 31 mart seçimlerinin çok kısa analizi şöyledir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir