TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

ANDIMIZ TÜRK MİLLETİNİN KİMLİĞİDİR VE ŞİİR’İM

ANDIMIZ TÜRK MİLLETİNİN KİMLİĞİDİR VE ŞİİR’İM

Türk’üm, doğruyum, çalışkanım, İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülkümü, yükseltmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene denilmesinde acaba sorarım ülkemdeki gerçek sorunları unutturmak için oyun algıları Andımız üzerinden unutturulmak mı isteniyor.?
*
Andımız, Atatürk döneminde 10 Mayıs 1933 tarihinden itibaren uygulamaya konuldu. 1972 ve 1997 yıllarında sözlerinde bazı değişiklikler yapıldı. Yukarıda ’ki sözler 1997 yılına aittir. Her sabah öğrencilerimiz, gür bir sesle söyledikleri Andımızla birlikte derslerine başlar ve Türk kimliğinin mükemmel bir özeti olan bu sözleri her gün hatırlanması kimleri rahatsız eder.
*
Danıştay’ın önceki gün aldığı kararla birlikte bundan sonra okullarda Andımız okutulmayacak ve sonraki nesillerimiz bundan mahrum kalacak kararı acaba bu konudaki tek suçlunun Danıştay mı! süreci başından itibaren bakıldığında, Danıştay’ın, sadece verilmiş kararı onadığını görürüz. Andımızın kaldırılmasının başlangıcı 2012 yılında gündeme getiren, AKP hükumetinin kararıyla önce ortaokullarda kaldırılmıştır. Dönemin Başbakanı olan Erdoğan 30 Eylül 2013 tarihinde yaptığı konuşmada şunları söylemiştir. İlkokullardaki öğrenci andı uygulamasını kaldırıyoruz. Geçen yıl ortaokullarda bu uygulamayı kaldırmıştır. Şimdi de ilkokullarda kaldırıyoruz. Yani Andımız uygulamasını kaldıran AKP iktidarı ve Başbakan Erdoğan’dır
*
Andımızın kaldırılması 2013 yılı Demokratikleşme Paketi içinde yer almış ve aynı paket içinde kamuda türban serbest maddesi de vardır. Bir serbestlik pakette getirilirken, kurnazca kimliğimizin ifadesi olan Andımız kaldırılmıştır. Gerçekten altını çizerek vicdanınıza sorun söyler misiniz Andımızın sözlerinde rahatsız edici hangi cümle ya da kelime var? Bu rahatsızlık “Türklük” vurgusundan kaynaklanıyorsa, Bu ülkenin isminin Türkiye olduğunu bilelim. İçinde yaşadığımız Türkiye, bizlere Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının binlerce bu vatana canlarını feda eden şehitlerimiz emanet bıraktığı bir ülkedir. “Türk” kelimesi etnik anlamda hiç değil, millet anlamında kullanılmıştır. Atatürk Lozan’da Türk milleti tanımını bu ülkede yaşayan, Müslüman olan herkes olarak yapmıştır. Gayrimüslimler ise azınlık olarak tanımlanmıştır.
*
Andımız yasağı; 8 Ekim 2013 tarihli ve 28789 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe giren “Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 1. maddesi” ile uygulanmaya başlanmıştır. Yani Başbakan ilan etmiştir, Milli Eğitim Bakanlığı ise yürürlüğe sokmuştur. Daha sonraki süreçte sözde hak arayan ve rahatsız olan Türk Eğitim Sendikası yürütmenin durdurulması için Danıştay’a dava açıyor ve iptal davası 24 Nisan 2018 tarihinde Danıştay 8. Dairesi tarafından karara bağlanıyor. Yani Danıştay yürütmeyi durduruyor.
*
O günden sonra Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda birçok kez değişiklikler yapılıyor, kurul durmadan değişiyor. Adeta Danıştay 8. Dairesi’nin iptal kararını bozacak üyeler aranıyor. Sonuç olarak önceki gün AKP hükumetinin Andımızı kaldırmasını iptal eden Danıştay 8. Dairesi’nin kararı bozuluyor ve Andımız kaldırılıyor. İttifak ortağı olan MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise tepkisini Danıştay’a gösteriyor. Halbuki asıl tepkiyi, desteklerini esirgemediği ortağına göstermesi gerekiyor.

*
Bu millet Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle , Alevisi, Sunnisi , şafisiyle unvanını almış bir millet. Türküm diyen herkes bu unvanı almış şerefli bir vatandaş olarak yaşarken bizi bundan uzaklaştırmak isterler anlamak istemezler anlamazlar ve bu kimlik bizi bir arada tutan kimliktir. Türklük Atatürk’ün de anlatımıyla bir üst kimlikti, bir inanç birliğiydi, bir hedef, bir görüş birliğiydi, bir zihniyet birliğiydi. Bu birlik bizi bir mayada, bir arada tutan yegane unsur ve Türk milleti olarak kimliğimizi haykıran Andımızı tekrar istiyoruz, Laf kalabalığına gerek yok. Bu kadar…?
YETER’Kİ VATAN VAR OLSUN
Bir canım varsa Allah’ım için
Bu ömrüm yeterse vatanım için
Kanım akarsa aksın bayrağım için
Canım feda olsun yeter’ ki vatan var olsun.
*
Gitmek çözüm olsa şimdi gideyim
Toprak millet uğruna canım vereyim
Elimde silahım imanımla şehit olayım
Canım feda olsun yeter ki vatan var olsun.
*
Verilmiş sözüm var dilimde benim
Birde Allah’a can borcum benim
Şahadet arzum var içimde benim
Can feda olsun yeter ki vatan var olsun.
*
Yıktırmam dedim asla vatanımı ben
İndirtmem gökten bu bayrağımı ben
Bu kutsal varlığımı çiğnetemem ben
Canım feda olsun yeter ki vatan var olsun.
*
Varsın sen nesin desinler bana
Akıl veren bilmişler söylerler hala
Bir kurşunluk canım olsa da feda
Canım feda olsan yeter ki vatan var olsun.
Y.T: 09/ 03/ 2014

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir