KRONİK YORGUNLUK
KRONİK YORGUNLUK

MUTSUZ BİR EVLİLİK ÇOCUKLAR İÇİN DEVAM ETTİRİLMELİ Mİ?

MUTSUZ BİR EVLİLİK ÇOCUKLAR İÇİN DEVAM ETTİRİLMELİ Mİ?

Boşanmak tıpkı evlenmek kadar olağan bir durum. Hiç kimse büyük bir aşkla, hayallerle, tutkuyla başladığı evliliğini bitirmek için bu yola başlamıyor fakat çıkılan bu yolda kişiler, tavırlar, duygular, hayat şartları değişebiliyor, kişiler arası çatışmalar baş gösterebiliyor ve evlilik sürdürülemez bir hal alabiliyor. Yapılan araştırmalar Türkiye genelinde boşanma sayılarının her geçen yıl arttığını gösteriyor. Öyle ki Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre boşanan çiftlerin sayısı 2018 yılında 143 bin 573 iken 2019 yılında %8,0 artarak 155 bin 47 oldu.  Çocuk sahibi olmayan çiftler için boşanma kararı daha kolay verilebiliyor olsa da çocuk sahibi olan çiftlerin büyük çoğunluğu biten evliliklerini çocuklar için devam ettirmenin daha sağlıklı olduğunu düşünüyor. Maalesef ki yanılıyorlar…

Tabii ki bir çocuk için en sağlıklı olan şey ebeveynleri ile bir arada olduğu sağlıklı bir ev ortamıdır. Fakat ebeveynler arasında olan çatışmalar bu aile ortamını sağlıklı olmaktan uzaklaştırır. Çoğu ebeveyn yaşanan gerginlikleri çocuklarından gizlemeye çalışır ve çocukların bu huzursuzluğu hissetmediğini düşünür ama çocuklar aslında her şeyin farkındadır ve hatta evdeki bu huzursuz ortamdan kendini sorumlu tutabilirler. Eşler arasında iletişim kurulamadığında basit sorunlar bile çözümsüz kalır. Sorunların çözümsüz kalması ve ihtiyaçların karşılanmaması bir yana, aile ortamı huzursuz ve gergin hale gelir, evlilik ve aile işlevselliğini kaybeder. Böyle bir ortam çocuğun ruhsal gelişimi açısından faydadan çok zarar verici olur.

Eşlerin ebeveynlik görevlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmeleri için öncelikle kendilerinin ruhsal açıdan sağlıklı olmaları gerekir. Kopuk bir evliliği sırf çocuklar için sürdürmek çok zor ve yıpratıcıdır. Boşanma sadece eşler arasında yaşanan bir süreç değildir. Boşanmış ya da boşanma kararı almış çiftlerin büyük bir kısmının çocuğu vardır. Bu nedenle boşanma, en çok da çocukları ilgilendiren önemli bir süreçtir. Çocuklar elbette ki anne-babasının ayrılmasını, farklı evlerde yaşamasını istemez fakat çocuklar bu konuda yeterli bilince ve olgunluğa sahip değildir, ebeveyn olmak sorumluluk almayı gerektirdiğinden bu kararı vermek ebeveynlerin sorumluluğundadır.

Ebeveynleri boşanmış çocukların diğer çocuklara oranla psikolojik olarak daha fazla yıprandığını biliyoruz. Fakat atladığımız şey “boşanma” değil “boşanma sürecinin doğru yürütülmemesi” nin çocuğu olumsuz etkiliyor olduğu gerçeğidir. Yani boşanmış bir anne babanın çocuğu olmak her zaman çocuk için travmatik bir olaya yol açmaz. Boşanma sonrası ebeveynler sadece karı-koca ilişkisini sonlandırır. Fakat anne-baba olmak onların sona ermeyen görevidir.

Çocukların boşanmadan nasıl etkilenecekleri anne babanın bu süreci nasıl yönettiklerine, çocukla kurdukları ilişkiye ve yeni düzeni hızlı bir şekilde rayına oturtup oturtmamalarına bağlıdır. Anne babanın birbirlerine olan tutumları da çocukların boşanmaya gösterdikleri uyumu ve etkilenme biçimini belirler. Örneğin; boşanma sonrası çocuğun anne-baba arasında seçim yapmak zorunda bırakılmaması, aynı şekilde ayrılan çiftlerin birbirlerini çocuk önünde suçlamamaları, velayeti alan ebeveynin çocuğun ruhsal sağlığını korumak adına diğer ebeveyn ile görüşme günlerine uyması,  düzeni sağlaması açısından birbirlerine destek olmaları gibi noktalara özen göstermek boşanma sürecinin sancısız geçmesini destekler.

Bazen, çocuklar anne babalarını boşanma sonrası kaybetmez, aksine onları tekrar kazanır. Evliliğinde mutsuz bir ebeveyn, bunu çocuğuna ister istemez yansıttığı için çocuğuyla arasındaki ilişki zedelenebilir. Mutsuz olduğu evliliğe son veren ebeveyn ruhsal olarak daha sağlıklı hissedeceğinden çocuğuyla arasındaki ilişki sağlamlaşır.

Amacınız çocuk için mutsuz evliliğinizi devam ettirmektense; sağlıklı ve huzurlu ayrı iki ebeveyn olarak çocuklarınıza çatışmaların olmadığı, huzurlu ve güvenli bir yaşam alanı oluşturmak olmalıdır. Öncelikle evliliğinizdeki sorunların üstesinden gelip gelemeyeceğinizi bir uzman desteğiyle gözden geçirmeniz, ardından boşanma kararı alındıysa bu süreç yine bir uzman desteğiyle en sağlıklı nasıl atlatılabilir bunun üstüne çalışmanız sizin ve çocuklarınız ruh sağlığı açısından oldukça önemlidir.

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi Bana göre, 31 mart seçimlerinin çok kısa analizi şöyledir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir