COVİD 19 DÖNEMİNDE DOĞRU BESLENMENİN ÖNEMİ
COVİD 19 DÖNEMİNDE DOĞRU BESLENMENİN ÖNEMİ

HIZLI KİLO VERMEK SAĞLIKLI BESLENMEK MİDİR?

HIZLI KİLO VERMEK SAĞLIKLI BESLENMEK MİDİR?

Sağlıklı beslenme vücudumuzun alması gereken besin öğelerinin (protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineraller) yeterli ve dengeli miktarda alınmasıdır. Vücudumuzun tüm besin öğelerine ihtiyacı vardır. Bu yüzden sadece karbonhidrat veya sadece protein alarak tek taraflı beslenmek doğru değildir. Tüm makro ve mikro besin öğelerinden yeterli ve dengeli miktarda almak sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı beslenme, sağlığımızın ve vücudumuzun hastalıklardan korunması için önemlidir. Doğduğumuz günden itibaren anne sütü ile sağlıklı beslenmeye başlarız. Önemli olan bunu yetişkin ve yaşlılık dönemlerimizde de devam ettirebilmektir. Sağlıklı beslenme demek ‘hızlı kilo vermek değildir!

Birçoğumuz sağlıklı beslenerek kilo vermek yerine kısa sürede hızlı kilo vermeyi tercih ediyoruz. Aslında sağlıklı beslenerek de sağlıklı bir şekilde kilo verebiliriz. Çoğu kez hızlı kilo vermek insanlara cazip görünse de sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor.  Hızlı kilo vermek demek, o kiloyu geri almayacağımız anlamına gelmez. Hızlı ve kısa süre de kilo kaybı araştırmacılar arasında ‘kaza diyeti’ olarak adlandırılmaktadır.

Kısa sürede kilo vermenin vücudumuza verdiği zararlar:

  • Bağışıklık sistemimizin düşmesi
  • Kas kaybı ve buna bağlı olan organ bozuklukları
  • Metabolizma hızının yavaşlaması
  • Vücut sıvı-elektrolit dengesinin bozulması
  • Saç dökülmesi
  • Safra kesesi taşı
  • Kalp ritim bozuklukları
  • Tansiyon düşmeleri
  • Uyku bozuklukları
  • Depresyon
  • Gut krizleri
  • Ketoz
  • Hipoglisemi
  • Anemi (Kansızlık)
  • Tiroid tembelliği
  • Adet düzensizlikleri
  • Yorgunluk-Halsizlik
  • İnfertilite(Kısırlık)

Sağlıklı beden kütlesinde olmak ve uzun vadede bu kiloyu koruyabilmek, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi birçok hastalıkların önlenmesinde önemlidir. Ağır diyete geçerek ve hızlı egzersiz yaparak kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Ancak vücudunuz bu duruma uyum sağlayamayacaktır. Bu durum sürekli olarak sürdürülemediğinde, hızlı bir şekilde verdiğiniz kiloları kısa süre içerisinde geri alabilirsiniz. Kısa sürede hızlı kilo verip kas ve su kaybına neden olmak yerine, uzun vadede sağlıklı ve kontrollü bir şekilde kilo verip yağ oranınızı azaltmayı tercih etmelisiniz.

Sağlıklı Beslenme Programı Nasıl Oluşturulur?

Sağlıklı beslenme programı oluştururken besin piramidinden faydalanmak, konunun basitleştirilmesi açısından fayda sağlayabilir. Besin piramidi 4 besin grubundan oluşmaktadır. Bunlar; süt ve süt ürünleri, et, yumurta, balık ve kuru baklagiller, meyve ve sebzeler, tahıllardan oluşmaktadır. Sağlıklı bireyler günlük olarak süt ve süt ürünlerinden en az 2 porsiyon; menopoz, gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar iste 3-4 porsiyon tüketmelidir. Yine sağlıklı bireyler günde 2-3 porsiyon et veya türevlerini tüketmelidir. Yumurta tüketimi sağlıklı bireylerde ve çocuklarda günde 1 porsiyon olmalıdır. Ancak kalp-damar hastalarında ise haftada 2-3 kez tüketilmelidir. Diğer besin gruplarından kuru baklagiller hafta da 2-3 kez tüketilmelidir. Omega-3 kaynağı olarak bilinen ve vücudumuza faydalarını saymakla bitmeyen balık ise hafta da 2 kez tüketilmesine özen gösterilmelidir. Tahıl grubunda yer alan makarna, pirinç, bulgur, ekmek, buğday vb. besinler hareketsiz yaşam tarzında günde 5 porsiyon ağır işlerde çalışanlarda ve hareketli yaşam tarzında ise 8 porsiyon tüketilmelidir. Karbonhidrat tüketimi yaparken rafine ve saflaştırılmış tahıllar yerine tam tahıllar tercih edilmelidir. Son grup olan sebze ve meyve grubu günde en az 5 defa tüketilmelidir. Günlük olarak erkeklerde ve gençlerde enerji gereksinimi ortalama olarak 2400 kalori, kadınlarda ise ortalama olarak 2000 kaloridir. Ancak günlük enerji değişimi hareketsizliğe, yaşam tarzına, yaşa, kiloya ve boya göre değişiklik göstermektedir.

Tüm bu bilgiler sağlıklı bireyler için geçerli olup, ilaç kullanan veya bir hastalık tanısı konulmuş bireyler için geçerli değildir. Herhangi bir ilaç kullanan veya bir hastalığı olan bireyler, doktor ve diyetisyen eşliğinde beslenme programını sağlıklı ve doğru şekilde planlamalıdır.

 

Unutmayın! En doğru beslenen insan, en sağlıklı insandır.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Başkan Bozbey, BURBAK sözünü tuttu

Başkan Bozbey, BURBAK sözünü tuttu

Başkan Bozbey, BURBAK sözünü tuttu   Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, seçim döneminde de …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir