TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

GEMLİK SORUNLARI BİLİNİYOR ÇÖZÜM OLMUYOR ve ŞİİRİM

GEMLİK SORUNLARI BİLİNİYOR ÇÖZÜM OLMUYOR ve ŞİİRİM

Yıllarca güzel İlçemiz Gemlik’le ilgili sorunları tüm kurumların yetkilileri yerelde ve genelde toplantılar yaparak konuşuluyor. Sorunlar çözümü konusunda hepsi hallolacak denilse de, çözümler askıda kalıyor. Gemlik halkı soruyor? Acil yapılması gereken sorunlar yapıldı bizler mi göremedik. “Elbette hayır” Gemlik geldiği konumu itibariyle uluslararası aktif, işlek bir serbest bölgeye sahip ve Togg fabrikasının faaliyete geçmesiyle hala bu sorunlar yumağı çözülmemesi kimliğine garip değil midir?
*
Çözümsüzlük kimlerden kaynaklanıyorsa ilgili tüm kurumların yetkilileri, Gemlik kamuoyuna anlatmalı ve Planlar mı yok; Bütçeler yetersiz veya şundan, bundan diyerek engeller yapılmak isteniyor. Bursa Büyük Şehir Belediyesi veya iktidar veya devletin ilgili kurumların yönetimleri veya Gemlik Belediyesi mi; Engelliyor ve sorunlar nerede düğümlendiği anlatılsın ve bu olumsuzluklar arka planlarda farklı boyutlarıyla kimse, kimseyi suçlamasını yapmasın, Gemlik halkı yanlışlıkları bilme hakkına sahip ve seçerek hizmet için görev veren olduğundandır.
*
Gemlik ve temel sorunları
Birincisi trafik: İlçenin kent merkezinde yıllarca değişmeyen, geliştirilmeyen ana caddelere bağlanan yolların yetersizliği, bu caddelerin darlığı. Birde araçların park edilmesi ve park alanları yetersizliği tam bir sorun haline dönüşürken, yeterli çözüm var mı ”Hayır”
*
Bursa’dan gelen yol güzergahının sanayiye giriş çıkış yolunun tehlikesi acilken; çare yok.
*
Serbest bölgeye giriş çıkış yolların yapılmasında alanda sorun olmadığı halde çözüm maalesef aynı tas, aynı hamam içinde beklemeler.
*
Gemlik garajına dönüş köprü ve ilçeye girişin sorun yaşanırken, acilen çözümler beklerken sorun çözüldü mü; Kocaman hayır.
*
Hisar mahallesine giriş çıkış tek olması şimdiden sorun ve iki girişli ve ikide çıkışlı olması nüfus zamanla daha çoğalacak ara yollarında yeterli duruma getirildi mi, Hayır.
*
Manastır da, ara sokak sorunları veya Kumlaya giden yol sorunu, Kurşunluya giden, yol sorunu veya birçok alanlarda park, trafik, altyapı sorunları çözüldü mü; Elbette hayır.
*
Marmara’da zeytin başkenti deniliyor ve Gemlik ekonomisine katma değeri yüksek olan çevreye güzellik katan, kalitede, lezzete farklı olan, yağı şifa sayılan her yıl zeytin ağaç yerlerine beton binalar dikiliyor. Neden zeytine dayalı bir ekonominin geliştirilmesi bakımından araştırma, geliştirme ve farklı çeşit ürün elde edilmeyerek doğanın dengesini bozarlar. Gemlik’te zeytinin tarihiyle ilgili tarihi zeytinciler, Esnaf çarşısı var mı, yok?
*
Gemlik doğası, denizini akan dereleri hala neden yeterli temiz değil de zamanla kirleniyor ve İki dere kenarları güzel görüntüde yürüyüş alanları olması iyi olmaz mı. Marmara Denizine kıyı Gemlik’te balık bol mu; Balık hali var mı? Kocaman hayır.
Gemlik çevresinde bulunan fabrikaların ileri teknolojiyle arıtma sistemleri varsa neden deniz kirlenir? Küçük işletmelerin arıtma sistemleri varsa ne kadar sağlıklı ve karsak boğazından gelen dere suları neden kirli akar?
*
Gemlik genelinde alanlar. Neden korumasız, Gemlik’te yaşayan halkın çoğunluğu dar gelirli insanlar. Gideceği yakının da, tam kapasiteli bir mesire olan, kompleksi var mı? “Yok” Mevcut olanların durumu malum ve özellikle yaz sezonu çevrenin nasıl kirlendiğini tüm yetkililer bildikleri halde, Neden çözümler olmuyor veya yapılıyorsa, Gemlik halkı göremez olmuş.
*
Başta Bursa da önemle ihmal edilmiş, Tarih, kültür, kaplıca sağlık, doğa turizmin katma değeri yüksek olması ve hakkettiği yerde değil ve Gemlik içinde ihmal edilen sektörlerden biride turizm, Gemlik Belediyesinin geçmişinden bugüne, Gemlik yerel alanına göre turizmi geliştirme mastır planı var mı? Varsa hangi alanda veya çözüm oldu, maalesef hayır. Sade bir örnek: Ordu İlimiz coğrafi konumu, Gemlik kopyası, sahilde var olan teleferik en yüksek tepesinde yaptığı çok amaçlı kompleksi, ulaşımı şehre farklı katma değer kazanımı ve görüntü sağlamış; Gemlik’te uygulanıp faaliyete geçtiğinde, transit geçişler ve çevre İllerin ilgi alanı olmasını sağlar ve değer artırır.
*
Bursa Büyük Şehir Belediyesine bağlı ve sorumluluğu dâhilinde, İlçelerin birçok sorun olan konular var. Gemlik termal kaplıcaları alanı atıl durumda, Gemlik ile ilgili konu değil mi; Neden faaliyete geçirilmiyor? Faaliyete geçtiğinde, Gemlik halkı makul ücretlerle nasıl faydalanır. Orası da, acık değil dolu sorular. Aynı konu sahilde, Gemlik Belediyesine ait çay bahçelerinde bir emekli veya dar gelirli vatandaşın oturup bir bardak çay içemez durumdadır.
*
İki Hasta hane ve Hisar mahallesinde bulunan inşat bina atık durumda çevre görünüm bakımından kirliliği, ilgili kurumlar neden çözüme kavuşturmuyor. Toplantı masalarında mı çözüm yapılıyor.
*
Gemlik nüfusunun artmaya müsait yapısı olduğundan su ve alt yapısında olan sorunların ne kadarı çözüldü, orası da tam bilinmiyor,
*
Gemlik’te uyuşturucu ve benzer konularda başta gençlerimize yönelik tehlike % kaç giderildi, çözüm sadece toplantılarda mı; kalıyor.
*
Gemlik esnafı için genel anlamda bir esnaf çarşısı var mı? varsa nerede çözüm seçimler bitince rafta mı kalıyor.
*
Gemlik’te donanımlı sosyal tesisli gençliğine güvenli ürün maliyeti keseleri yakmadan, hizmet veren kütüphanesi veya çağdaş çok yönlü gençlik komplesi var mı?” Yok.”
*
Gemlik bir deprem bölgesi özellikle ova kısmında tehlike daha yüksek genelinde tedbirler var mı, çok fazla bilinmiyor.
*
Sonuç olarak sorunlar çok, fazla lafa gerek yok; kızarlar. İcraat gerek ve güzel, Gemlik sorunları yıllarca üst, üste birikmiş ve hep hallolacak, çözeceğiz denilmiş maalesef sorunlar çözümünde bu durma gelmiş ve inşallah bundan sonra tüm ilgililer. Yerelde ve genelde kurumlar duyarlı olarak, Senlik, benlik düşüncelerin, üstünde düşünerek acil olan çözümleri yaparlar ve Gemlik halkımız ilçesinde güvenli, övünçle konuşacak değeri olur. Doğduğun yer değil, Doyduğun yer yerindir. Sağlık, huzur esenlikler dilerim…
GEMLİK
Unutuldu senin o doğan güneşin,
Ay tependen kel tepeye seyrin,
Geçmişin o yeşilin, mavin denizin,
O günlerde duruşun güzeldi Gemlik.
*
Dağın ovan doldu beton bilinsin,
Sahilinden gelen o yosun kokun,
Martılar, balığı, zeytini, özündü senin,
Havan görüntün yok oldu Gemlik.
*
İçinde yaşayan bir dostun olsaydı,
Geçmişi geleceğe güzel görseydi,
Yok olmazdı aldığın sevdan nefesi
Bahtın karalı sen oldun Gemlik.
S.T: 03.04.2017
Şair- Yazar – Karlı Dadaşı

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Jandarma’dan Tehlikeli Madde Tatbikatı

Jandarma’dan Tehlikeli Madde Tatbikatı

Jandarma’dan Tehlikeli Madde Tatbikatı Gemlik İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından tehlikeli madde taşıyan araçlara yönelik tatbikat …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir