Sarı Nokta Hastalığı
Sarı Nokta Hastalığı

Kanser tanısı göz muayenesi sırasında konulabilir

Kanser tanısı göz muayenesi sırasında konulabilir

Beyin tümörü toplumda 100 binde 3-5 kişi sıklığında görülmektedir. Yeni doğan döneminden ileri  yaş gruplarına kadar her yaşta görülebilmektedir. Erkeklerde ve beyaz ırkta nispeten daha sıktır. Ancak iyi huylu olan tümörler kadınlarda daha sıktır. Bununla birlikte yaş aralıklarına göre tümörün türü farklılık gösterebilmektedir. Çocukluk yaş grubu ve 60 yaş üzerinde daha çok kötü huylu beyin tümörlerine rastlanmaktadır. Beyin tümörleri beynin kendi hücrelerinden gelişebildiği gibi başka bir bölgeden de beyne sıçrayabilir. Belirtilerin çoğunluğunda şiddetli baş ağrısı görülür. İkinci belirti ise görme bulanıklığı. Beyin tümörü belirtilerinden biri de çift görme, bulanık görme, görmenin azalması ve göz kapağının düşmesidir. Bir diğer beyincik tümörü belirtileri olarak görülen konuşamama, anlama güçlüğü, konuşurken yanlış kelimeleri kullanmak da  bir bulgu olabilir. Bir diğeri denge kaybı ve hissizliktir.

 

Erkeklerde çok sık gözlenen akciğer kanserinin belirtilerine gözde rastlayabiliyoruz. Rutin göz muayenesi sırasında meme kanserli bir hastada tedaviden sonra oluşabilecek sıçramalar tespit edilebiliyor.Akciğer kanserlerinin yaklaşık yarısı ilk belirtisini gözlerde veriyor. Yine sinsi seyreden  şeker hastalıkları, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği de göz muayenesi sırasında ortaya çıkabilir. Eğer gözünüzün önünde siyah noktalar uçuşuyorsa ‘bekleyeyim geçer’ diye düşünmeyin. Kanlanma kızarıklık olmasa da sadece bu şikayet gözün içini saran damar tabakanın (retina) yırtılması ve göz içi kanamalarının habercisi olabilir. Özellikle yüksek miyoplar ve gençler risk altında.

 

Kanser tanısı göz muayenesi sırasında konulabilir
Kanser tanısı göz muayenesi sırasında konulabilir

 

Aniden gözde ağrı, kanlanma, ışıktan rahatsız olma ve görmede azalma şikayetleriyle gelen bir hastada genellikle daima iki ihtimal vardır. Göz içi dokularda iltihaplanma ya da göz tansiyonu krizi. Göz bebeği küçük ise iltihaplanma, büyümüş ve ışıkta küçülmüyorsa göz tansiyonu krizini düşünebilirsiniz. İkisi de acil müdahale gerektirir. İltihaplanmada tedavi yapılmazsa katarakta ve göz tansiyonuna yol açar. Göz tansiyonu krizinde 5 gün içinde iyi tedavi edilmediğinde tablo kalıcı hale gelebilir. Ciddi körlük riski olabilir.

 

Ani bir şekilde karşınızdaki kişiyi dikey veya yatay olarak yarısını görmeye başladıysanız, tehlike çanları çalıyor demektir. Dikey yarım görme durumunda beyindeki hipofiz bezindeki bir kistten şüphelenebilirsiniz. Aynı zamanda bu bir beyin tümörünün de habercisi olabilir. Bir kişinin belinden aşağısını veya yukarısını görememe durumu ise genellikle 50 yaşın üzerindekilerde görülüyor. Kanı göze taşıyan damarlardan birisi tıkanmış olabilir. Şeker hastası olduğunu bildiğiniz bir kişide ağrısız bir  görme azalması varsa göz içi kanamadan şüphelenilebilir.

 

Bebeklerde sık görülen göz tümörleri gözde kayma yapabilir. Tedavi ettirmezseniz, gözünü değil, bebeğinizi kaybedebilirsiniz. İçe kaymalarda gözlerden birinde tembellik gelişir ve bu durum 9 yaşından sonra tedavi edilemez.

 

 

Sağlıklı günler dilerim.

İletişim: (0224) 572 46 00

Orhangazi Atakent Cerrahi Tıp Merkezi

İnstagram : esin_ilhan_dr

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Jandarma’dan Tehlikeli Madde Tatbikatı

Jandarma’dan Tehlikeli Madde Tatbikatı

Jandarma’dan Tehlikeli Madde Tatbikatı Gemlik İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından tehlikeli madde taşıyan araçlara yönelik tatbikat …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir