Esnaf Odası Mesleki Yeterlilik belgesi için protokol imzaladı..
Esnaf Odası Mesleki Yeterlilik belgesi için protokol imzaladı..

Esnaf Odası Mesleki Yeterlilik belgesi için protokol imzaladı..

Esnaf Odası Mesleki Yeterlilik belgesi için protokol imzaladı..

İlk Mesleki Yeterlilik Eğitimi Berber – Bayan Kuaförü – Güzellik Salonları Ve Yanlarında Çalışan Elemanlarına verilecek.
Gemlik Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı İsmail Beki, “5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu gereğince; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler işyeri açamayacak yanlarında belgesiz işçi çalıştıramayacaklardır” diyerek, “ilk olarak Berber, Bayan Kuaförü ve Güzellik salonlarında çalışanların eğitim ile alakalı protokolün imzalandığını” söyledi.
Beki; “Bu kapsamda erkek berberi, kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya imalatçısı, mobilya döşemecisi, ayakkabı imalatçısı, kesimci ( ayakkabı), saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı mesleklerinde belge şartı 01 Ocak 2023 te yürürlüğe girecektir. Bu mesleklerde MYK Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanlar 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren çalıştırılamayacak. 05/06/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için bu belge zorunluluğunun aranmayacak” dedi.
Esnaf Odası Başkanı Beki, “Belge zorunluluğu gereken mesleklere ilişkin denetimlerin iş müfettişlerince yapılacağı, anılan tebliğ hükümlerine aykırı davrananlar hakkında 5544 sayılı Kanunun Ek-1’inci maddesinin dördüncü fıkrasının uygulanacağı, hüküm altına alınmıştır. Buna göre “Mesleki Eğitim Kanunu”na göre ustalık belgesi alanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için belge şartı aranmayacak
Ustalık, kalfalık belgesi olmayan işyeri sahipleri ile yanında çalışanlar mesleki yeterlilik seviye 4 üzerinden ustalık ve usta eğiticiliği alanların en yakın çıraklık eğitim merkezlerine gidip denklik yaptırarak direkt ustalık belgesi alma hakkı bulunmaktadır. Denklik yaptırmayan ve ustalık belgesi almayanların her 5 yılda bir mesleki yeterlilik belgesini yenilemeleri gerekmektedir.
Odamız olarak esnafımıza daha iyi hizmet verebilmek için Emir Mesleki Eğitim Merkezi ile imzaladığımız protokole istinaden online kurslarda % 25 ve MYK olarak verilecek eğitimlerde % 10 oranında öncelik, mesleki eğitim ihtiyaçlarına göre de hijyen eğitimi indirimi sağlanacak ve bunların yanında Humankeys bcvs tarafından istenilen kişi sayısında İSO eğitimleri ücretsiz verilebilecektir.
Berber, bayan kuaförü, güzellik uzmanı grupları ile başladığımız eğitimlerimize ilk etapta 2023 itibari ile zorunluluk kapsamında olan Ahşap mobilya imalatçısı, mobilya döşemecisi, zeytin zeytinyağı üretim operatörü meslek grupları ile devam edip sonrasında da emlakçılar ve diğer meslek grupları ile eğitim vermeye devam edeceğiz” dedi.
Beki; “.Esnafımıza Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınacak sınavlar nasıl olacak hangi dallarda alınacak gerekli şartlarla ilgili olarak daha kapsamlı bilgilendirmek için ilk etapta berber bayan kuaförü güzellik salonları ile başlayacağımız eğitim bilgilendirme toplantısı Cuma günü saat 17. 30 da oda lokalimiz de yapılacak olup diğer devam edeceğimiz gruplar içinde ayrı toplantı yapılacak olup sizlere bilgi verilecektir” ifadelerini kullandı.
(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT Merhaba sevgili okurlar, bu yazıda pek çok kişinin şikayeti olan boyutuna göre …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir