SEÇİM Mİ VAR!
SEÇİM Mİ VAR!

YENİŞAKRAN

YENİŞAKRAN

 

Kuzey Ege’ nin şirin bir mahallesi.

“Bir mahalle olur da nasıl köşe yazısına konu olabilir?” diyebilirsiniz. “Ege’ de mahalleden bol ne var ki!” dediğinizi de duyar gibiyim.

 

Gel gelelim bu şirin mahalle alelade mahalleler gibi değil!

 

Hemen açıklayayım; Kuzey Ege’nin mavi sularına kıyılarını açmış, yelken sporunun bile yapılmaya başlandığı, az sayıda ama keyifli restoran ve kafelerinin denize nazır masa-sandalye ve dekorlarıyla süslenmiş şirin bir mahalle.

Mahallenin kıyı şeridi bir köprüyle ikiye bölünmüş gibi sanki. Köprünün hemen altına sığınıvermiş olan rengarenk balıkçı tekneleri ayrı bir güzellik katmış Yenişakran’ a. Bir tablonun içinde kalmışsınız da o tablonun içinden çıkmak istemezmişsiniz gibi…

 

Ben buranın sahil kesimiyle haşır neşir olmak istediğim için ana yolun böldüğü mahallenin yukarı kısmından bahsetmek istemiyorum yazımda. Zira beni büyüleyen kısım, halen azimle bakir kalmakta ısrarcı olan plajı ve o plaja atılmış olan şezlonglar…Sizi temin ederim buradaki hizmet kalitesinin Bodrum ve Çeşme gibi ün salmış yazlık bölgelerden gram eksiği yok. Üstelik fiyatlar Bodrum ve Çeşme’ nin tatil fiyatlarından çok daha makul.

 

Akşamın bir vakti çıktığınız sahil yürüyüşünde yol boyunca açılmış olan esnaf tezgahlarını da görünce, tıpkı benim gibi herkesin keyifleneceğinden eminim.

 

Yerli halkı güler yüzlü, sevecen ve misafirperver. Bu sıcaklık, bizler gibi İstanbul’ un kalabalık tozunu yutmuş ve adeta robotlaşmış olan, buz gibi insan ilişkilerinin arasında yaşayan büyük şehir insanları için bulunmaz bir nimet gibi geliyor insana.

 

Hemen ayak üstü kurulan sohbetler, “hadi bi’kahve içelim” e dönüşünce, dışı beni saran, içi ise buranın insanlarını yakan bir sohbet başlıyor ister istemez.

 

Bu kıyı mahallesinin insanına dokununca bin ahh işitmek beni üzse de sohbetin sonunda; “Türkiye gerçeği!” demekten kendimi alamıyorum. Zira burada da ekonomik darboğaz milletin yakasına yapışmış durumda. Ev fiyatları almış başını gidiyor! Makul ölçülerde kiralık ev bulmak neredeyse imkansız. Bir anda 3-4 katına çıkan kiralık ve hatta satılık gayrimenkul fiyatları eski-yeni kiracı dinlemeksizin yaz ortasında kara kara düşündürür hale gelmiş buranın kiracılarını. Keza esnaf da aynı dertten muzdarip! Maliyetlerin katlanarak havalarda perenda attığı mamul fiyatlarına karşın, buraya gelen ziyaretçilerin ürünlere sadece bakıp bakıp elleri boş gitmeleri hepsinin canını sıkan esas konu.

 

Esnafın pek çoğunun ürünlerini geçen yazın fiyatları ile etiketlediklerini ama buna rağmen satışlarda geçen senelere göre hatırı sayılır bir düşüş olduğunu söylemeleri üzücü. Hasılı; esnaf burada da can çekişiyor!

 

Bu gidişatın sonunda ne olur, nasıl olur bilmiyorum ama gittiğim her yerde aynı tabloyla karşılaşmak doğa ananın muhteşem görselinin verdiği huzuru bile gölgeliyor!

 

Bu arada Yenişakran’ dan bahsetmişken, Yenişakran’ın Aliağa’ nın bir mahallesi olduğunu da söylemeliyim. Aliağa mı Yenişakran mı diye soracak olursanız da, tereddütsüz, %100 Yenişakran derim.

 

Yolunuz düşerse burayı pas geçmeyin! Keşfetmeye ve görülmeye layık bir sahil şeridi. Hele ki benim gibi sükuneti seven bir yaz tatili anlayışınız varsa Yenişakran tam sizlik.

 

Son olarak, yazımı okuyup da yol uğratmayı düşünenlere kısa bir dip not: bütün Ege kıyılarında olduğu gibi Yenişakran’ ın da poyraz rüzgarının meşhur olduğunu söylemeliyim.

 

Ege’ nin sert poyrazına inat, içinizdeki rüzgar daima meltem essin.

 

 

Esen kalın.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi Bana göre, 31 mart seçimlerinin çok kısa analizi şöyledir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir