SEÇİM Mİ VAR!
SEÇİM Mİ VAR!

MAYMUN ÇİÇEĞİ

MAYMUN ÇİÇEĞİ

 

Anladık!

Virüs çağında yaşıyoruz.

Anladık!

Bir nevi biyolojik savaşların başladığı bir çağa giriş yapmış bulunmaktayız.

Yaklaşık üç senedir dünya insanlarının belleğine nerdeyse kazınmaya çalışılan bu algı operasyonunu anlamamak için anlağı kıt olmamız lazım. Şükür ki değiliz ve algılayabiliyoruz.

 

Anlamadığım şu; 1970′ lerden beri var olan Maymun Çiçeği virüsü nasıl oluyor da tam da bu vakitlerde Avrupa’yı etkisi altına alarak nihayetinde ülkemize de ulaşma cüretini gösteriyor!

 

Yanlış okumadınız; 1970′ lerden beri var. Peki o tarihten bu tarihe var olan bir virüs niye şimdi dünyayı tehdit eder hale geliyor?

 

Yooo, kimse bana globalleşen dünyadan, hava yollarının gelişerek bu virüslerin daha hızlı yayılmasına sebep olduğundan falan bahsetmesin. Zira, merkezinin Afrika (Kongo Cumhuriyeti) olduğu söylenen Maymun Çiçeği virüsünün yayılmasına sebep sırf hava yolu şirketleri olamaz! Yani hızlı, rahat ve kolay ulaşım olduğu için insanların seyahat tercihlerinin hava yolları olması ve bunun virüslerin yayılma hızında bir numaralı faktör olduğuna kimse beni inandıramaz. Bunun böyle olduğuna inandırmaya çalışanlara ’70 lerden bu yana Afrika ülkelerine uçuşlar yapıldığını hatırlatmakta fayda görüyorum!

 

Nedeni niçini her neyse ne…8,5 milyar insan olarak biz anlayacağımızı anladık! Tamam, kabul biyolojik savaşlar çağında yaşıyoruz.

 

Hazır bahsi geçmişken ve İstanbul’ da bu virüse yakalandığı söylenen 37 yaşındaki vatandaşımızın bilgisi yetkililer tarafından kamuoyuna duyurulmuşken, Maymun Çiçeği virüsünün semptomlarını da burada yazmayı boynuma borç biliyorum; yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik. Ateş arttıkça vücutta bir kızarıklık ve kaşıntı olduğunu da eklemekte fayda var. Enfeksiyonun vücuttaki yaşama süresi ise 14 ile 21 gün arası imiş.

 

Bu köşe sağlık köşesi olmamasına rağmen elim değmişken tedavisinden ve diğer detaylardan da bahsederek, şayet bu virüsle karşılaşan okurlar olursa neyi nasıl yapacaklarını da bilmelerini isterim.

 

Maymun çiçeği virüsü hastalık bulaşmış bir kişiyle yakın temas kurulduğunda sıçrama yapıyormuş. Veya bazı hayvan türleri ile temas edildiğinde ya da üzerinde virüs bulunan yatak örtüsü ve kıyafet türlerinden bulaşabiliyormuş.

 

Peki, maymun çiçeği ölümcül mü? Bu virüs, çiçek hastalığı semptomları ile örtüştüğünden genelde hafif geçse de vakt-i zamanında Batı Afrika’ da ölüme sebebiyet verdiğine dair bilgiler virüsün kıdemli dosyasına işlenmiş.

 

Hazır bu kadar bahsetmişken tedavi yöntemini de söyleyerek yüreklere bir nebze su serpmek isterim. Zira uzmanların yaptığı açıklamalara göre maymun çiçeği virüsü çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşılar ile tedavi edilebiliyormuş. Ve diğer yandan antiviral ilaçların kullanımı ile de atlatılabiliyormuş.

 

Kıssadan hisse; madem biyolojik bir çağda yaşıyoruz, o halde herkes üzerine düşeni yapmalı ve virüslere karşı daha uyanık olmalı!

 

Sağlıkla ve esen kalın.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir