TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

EVSİZ DOSTSUZ KIŞ ORTASINDA SOKAKTA YAŞAYANLAR VE ŞİİR’İM

EVSİZ DOSTSUZ KIŞ ORTASINDA SOKAKTA YAŞAYANLAR VE ŞİİR’İM

Sokakta yaşayan bazen çıplak ayakları, soğukta beton üstünde yata yata bitik ciğerler, ağrı içinde olan böbrekler, kanı yürümez tıkanmış damarlar, yaralar içinde irinli iyileşmeyen, yaralar bir başına sokaklarda yaşarlar. Vücutlarda birçok hastalıklar, uyurken, yürürken, size verilmiş bir yemeği yerken, bazen geçmiş hayatlarını düşünürler.

 

Acaba bir gün yeniden bir evim olacak-mı düşünürler. Ya da kim olduğunuzu, neden böyle bir hayat yaşadığını, neden bu hale düştüğünü halini anlık nelerin olacağı bilmezken, bakarsın bir deli tarafından, bir kötü tarafından, başka bir başka sokakta yaşayan tarafından dövülerek öldürülebilir kaygısı olsa da yine de sokaklarda yaşarlar .

 

Sokak yaşamı bir battaniye bile olsa, sadece bir yastığı, ya da kalın bir kartonunuz, bir şişe suyunuz, veya bağımlı olduğunuz madde, bir lokma ekmekle yemek ol masada yine de sizden daha yoksul biri tarafından hedef seçilebilir soyulabilirsiniz. Uyurken, baygınken, şuursuzken, sesinizi kimselere duyuramadan. Başınıza gelenlerin hesabını kimselerden soramadan. Bir köşede kötü muameleye uğrayabilirler.

 

Sokakta yaşam eğer çöpleri karıştıracak gücünüz varsa, size yiyecek verecek herhangi biri karşınıza çıkmadıysa. Birilerinden yemek isteyecek ya da dilenecek gücünüz kalmadıysa. İnsanlara yaklaşacak cesaretiniz kırıldıysa. Açlıktan ya da susuzluktan ölebilirsiniz veya ebedi uykuya dalarak bir daha uyanamazsınız. Sokakta yaşam devlet ve toplumun çoğunluk kesiminden unutularak fark edilmeyenler olması sığındığı bir köşede soğuktan donarak ölebilirler.

 

Sokakta yaşamak dayana bildiği kadar yaşar ve başınıza her şey ama her şey gelebilir. Toplum gözünde bir hayalet gibi görünürler yanlarından görmeden geçip giderler. Varlıkları olmamış gibi gerçek değilmiş görürler. Devlet, bir suç işlemediğiniz sürece sizinle ilgilenmez, kale alınmazsınız, umursanmazsınız. Çöpte yemek aramanız ya da ıslak kaldırımlarda kartonlar üzerinde uyumanız. Çocuk, kadın, yaşlı ya da sakat olmanız, bağırsan çağırsan da bir köşede ağlasan da kimsenin dikkatinde olamazsınız.

 

Sokakta kışın öldürücü soğuklarında dükkânların havalandırma borularının sıcağına sığınmaları, virane yerlerde ateş yakarak ısınmaları hatta bazen o yerlerde yangınların çıktığında hiçbir şey değiştirmez, yine ıssız sokaklardasınız. Kendi tercihiyle bu sokaklarda değiller sebepler delirterek, hastalananlar, işsiz kaldıkları, çevreleri tarafından dışlandıkları, madde bağımlısı oldukları, yoksullaştıkları, topluma ayak uyduramadıkları, farklı oldukları, tutunamadıkları, tutunacak bir dal bulamadıkları için sokaklarda olanalar. Bakarsın bir camı avlusunda, bir çatı altında uyurken, kendilerini sokakta bulurlar. Ve geri dönüşü olmayan bir yolda önce kendisini sonra canını kaybeden sokaklarda onca insanlar sokaklarda ölürler.

 

Sokaklarda yaşayanlar için sistem onları ne kadar yok sayarsa saysın, varlar. Siyasetçiler seçim zamanı sokaklarda kimlikli yaşayanlar için kısa zaman içinde oy uğruna varlıklarından geçicide olsa haber dar olurlar ve sonra unutulur giderler. Sadece birkaç hayırseverin insafına bağlı varlıklarıyla, sokaktaki hayata dayanabildikleri kadar yaşama tutulurlar. Sonra bir gün açlıktan ya da donarak ölmekte ya da öldürülürler. İsimsiz mezarlara defin edilerek tıpkı, İstanbul Kadı Köyde donarak haberi alınan ve ölen sokak insanı gibi bu korkunç dünyada; İnsan gibi yaşamayı öğrenmeden, kimliği belirsiz bir şekilde sokağa düşen insanları düşünerek tedbir ve devletin bireyine güven içinde sahip çıkması evsiz, dostsuz ve kış ortasında ölmeden güven içinde yaşamaları verimli birey olmalarında devlet baba olmalı tarif ederler.

VAY HALİNE İNKAR EDENİN

Dilediğinde rahmet kapılarını açar

Vay haline bunu anlamayanların;

Bu dünyaya sevgisini verir

Vay haline gören anlayamayanların!

*

Bakın gökte olan gündüzüne

Birde görün o gecesine

İnsana verilen akıl niye

Vay haline nimetini anlamayanların!

*

Yiyin için şükür bilin

Sığın rabbine kulluk edin

Gecede örtünün gündüzde çalışın

Vay haline inkâr edenlerin!

*

Yaratıldık bir damla sudan

Ölçü tam oldu karargâhından

Dokuz ay bekler bedeninden

Vay haline bunu göremeyenlerin!

*

Yeryüzü senin geçici sığınağın

Akıl sende varlığına bakarsın

Kulum dedi kulluğunu yaparsın

Vay haline bunu anlamayanın!

*

O gökyüzü açıldığı vakit

O yeryüzü düzlendiği vakit

O mahşeri kurulduğu vakit

Vay haline inkâr edenlerin!

Y.T:13.09.2019

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik'te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı.

Gemlik’te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı.

Gemlik’te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı. 2025 PISA Pilot Uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülkemizdeki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir