D Vitamini Hakkında Her Şey
D Vitamini Hakkında Her Şey

Polikistik Over Sendromunda (PCOS) Nasıl Beslenmeliyiz?

Polikistik Over Sendromunda (PCOS) Nasıl Beslenmeliyiz?

Polikistik over sendromu yumurtalıklarda iyi huylu ve küçük küçük, içleri su dolu kistler oluşmasıyla gelişir, adet düzensizliğiyle kendini gösteren, aynı zamanda kilo artışı, vücutta tüylenme ve sivilce oluşmasına neden olan bir kadın hastalığıdır.
Polikistik over sendromuna genellikle insülin direnci eşlik eder. İnsülin direnci olduğu için kilo artışı görülebilmektedir veya kilolu olunduğu için insülin direnci oluşmaktadır.
Peki polikistik over sendromunda nasıl beslenilmelidir?
1. Glisemik indeks değeri düşük besinler tercih edilmelidir. Yani kan şekerini aniden değil yavaş yavaş yükselten besinler tercih edilmelidir; örneğin muz yerine elma, süt yerine yoğurt tercih edilebilir. Bu tür besinler insülin seviyelerinin düşmesini sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur.
2. Günlük su tüketimi 2 litrenin üstünde olmalıdır. Su tüketiminin artmasıyla birlikte metabolizma hızlanacaktır ve vücutta yağlanma azalarak PCOS gerileyecektir.
3. Basit şeker içeren besinler tüketilmeyerek posalı besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Örneğin sebze yemekleri, salata, baklagiller, meyveler tüketilmelidir. Meyve şekeri; meyve ölçülü tüketildiği sürece sorun olmayacaktır ancak basit şeker ve birçok besinde bulunan glikoz şurubu kan şekerini aniden yükseltip aniden düşürerek insülin seviyelerini oynatmaktadır bu şekilde vücut yağ oranı artarak PCOS tetiklenmektedir.
4. Karbonhidrat oranı düşük; protein oranı yüksek olacak şekilde beslenilmelidir. Bu şekilde hem yağ yakımı hızlanacak hem de uzun süreli tokluk sağlanacaktır.
5. Çok yağlı veya kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Fırınlama veya haşlama yöntemleri tercih edilmelidir.
6. İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır, bu tarz besinler; karbonhidrat içeriği yüksek olduğu ve çoğu glikoz veya mısır şurubu içerdiği için insülin seviyelerini oldukça etkileyerek kilo artışına sebep olmaktadır.
7. Gün içerisinde en az 1 saat egzersiz yapılmalıdır; yapılan diyet sporla desteklendiği sürece kilo kaybı daha fazla olacaktır.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu Gemlik Belediyesi memur başkan yardımcısı Birol Kartı oldu. Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir