D Vitamini Hakkında Her Şey
D Vitamini Hakkında Her Şey

Hamilelerde Beslenme

Hamilelerde Beslenme

Hamile kalmaya karar verildiği zaman öncelikle kan testi yaptırılıp vitamin mineral depoları kontrol edilmelidir. Özellikle B12 vitamini, D vitamini ve demir depolarına dikkat edilmelidir, eksik olduğu takdirde bu dönemde tamamlanmalıdır.

Gebelikte nöral tüp defekti olmaması için hamilelikten 1 ay kadar öncesinde doktor kontrolünde folik asit kullanılmalıdır. Tercihen 12. haftaya kadar devam edilebilir.

Hamilelik dönemine gelindiğinde ‘ben artık iki kişiyim, istediğim besini istediğim kadar tüketebilirim’ diye düşünmeyerek, bebeğin ve annenin sağlığını koruyacak şekilde beslenilmelidir.

Her gün 2-3 porsiyon süt ürünü tüketilmelidir. Özellikle yoğurt, içeriğindeki probiyotikler sayesinde bebeğin ve annenin bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Gebeliğin ilk aylarında protein ihtiyacı fazla yüksek değildir, her gün bir öğünde etli bir yemek veya gaz yapıcı içeriği yüksek olsa dahi kurubaklagil tüketilmelidir. Çünkü içeriğinde demir ve lif çok yüksektir. Gebeliğin son 3 ayında ise protein ihtiyacı artmaktadır bu sebeple her gün iki öğünde et yemeği; balık, tavuk veya yumurtalı yemekler gibi protein içeriği yüksek besinler önerilmektedir.

Sebze üç öğünde de olmazsa olmazımız haline gelmelidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve bebeğin gerekli vitaminleri alabilmesi için tüketimine özen gösterilmelidir. Vitaminlerin bir diğer kaynağı ise meyvelerdir ancak porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketilmelidir.

Hamilelik döneminde anne ve bebeğin sinir sisteminin desteklenmesinde sağlıklı yağlar devreye girmektedir. Balık, zeytin, zeytinyağı ve kuruyemiş tüketerek yağ gereksinmesi karşılanabilir.

Tahıl grubuna gelinecek olursa, her öğünde 1-2 dilim ekmek tüketilebilir, eğer tüketilmek istenmiyorsa bulgur, buğday çorbası, tam buğday makarnası, kısır, mercimek köftesi gibi seçenekler miktarına dikkat edilerek tüketilebilir.

Hamilelik döneminde su tüketimi çok önemlidir,2-3 litre tüketilmelidir, çay kahve tüketimi ise bu dönemde sınırlandırılmalıdır.

Paketli ürünler etiket okunarak alınmalıdır, içeriğinde fazla katkı maddesi bulunan, organik olmayan ürünler tercih edilmemelidir.

Hamilelik dönemi ödemin, şişliklerin arttığı bir dönem olduğu için tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır, aksi takdirde daha fazla şişkinlikler yaşanabilir.

Yapılan çalışmalarda gebeliğin 7. haftasına kadar yüksek miktarda A vitamini tüketiminin düşük riskini ortaya çıkarttığı bulunmuştur, çok yüksek miktarlarda A vitamini almaktan kaçınılmalıdır.

Kabuklu deniz canlılarında yüksek oranda toksik madde bulunduğu için tüketimi tavsiye edilmemektedir.

Bebeğinize ve sizlere sağlıklı bir ömür dilerim…

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT Merhaba sevgili okurlar, bu yazıda pek çok kişinin şikayeti olan boyutuna göre …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir