Seçimde Öncelik Dönüşümde
Seçimde Öncelik Dönüşümde

Bir Anket ve Milliyetçilik Yükseliyor

Bir Anket ve Milliyetçilik Yükseliyor

Öncelikle Ada Araştırma Şirketinin 2020 Temmuz ayında yaptığı anketin sonuçlarına bir bakalı. Bu gün seçim olsa oyunuzu kime verirsiniz sorusuna cevap verenlerin kararsızlar da dağıtıldıktan sonra partilere göre dağılımı şöyle oluşmuş.  AKP 39 CHP 24 MHP 10 İYİ Parti 10 HDP 9 DEVA PArtisi 20,6 Gelecek Partisi 1,9 Saadet Partisi ise yüzde 1,1 şeklinde oluşmuş. Kalan kısım ise dieğr partilere dağıtılmış.  Sayıları hayli fazla olan kararsız seçmenlerin de eklendiği bu tablodan siyaseten şu mesajları alıyoruz. AK Parti 18 yıllık iktidarının ardından uzun süre sonra yüzde 40 ların altına inmiş görünüyor. Buna akrşılık sürekli muhalefette olan CHP nin de geçmişte olduğu gibi yerinde saydığını söyleyebiliriz. MHP nin geçmişte aldığı yüzde18 civarındaki oy oranlarından uzak kalmakla birlikte gerekli sıçramayı henüz yapamadığını, tüm yıpratma ve suçlamalara rağmen İYİ Partinin de 2018 deki oy oranınını koruduğunu gözlemliyoruz. Tabloda milliyetçi olarak tanılanan iki partinin yani MHP ve İYİ Partinin toplamdaki oylarının yüzde 20 leri aştığını ve aslında bölünme olmasa milliyetçi tabanın ülkede ilk defa 1/5 oranını geçtiğini görebiliyoruz.

Gezi parkı olaylarının tırmandığı süreçte CHP li Selin Sayek Böke ile Akşenerin kurduğu yakınlığı biliyoruz. Bu iki bayan siyasetçiyi Amerikan Ankara büyükelçisi ile aynı fotoğrafta görmüş ve yadırgamıştık.  Ak partide ise erdoğan ile parti arasındaki oy oranı arasındaki makasın iyice açıldığını görüyoruz. Salgına ve ekonomik sorunlara yenik düşen seçmenin dış politikada yaşanan gelişmelerden ce cami açılışı gibi dini söylemelrden artık eskisi gibi etkilenmediğini gözlemliyoruz. Laiklik konusunda aşırı hassas davranan CHPnin milliyetçilik konusunda yeterince çaba göstermediğini gözlemliyoruz. Yaşanan süreçte ülkemizde ve dünyada milliyetçilik tavan yapnaktadır. Artık seçmen emeğe ve insan haklarına değer veren ve ülkesini seven iktidarlar istemektedir.  Suudilerin ve arap emirliklerinin politikaları dünyada değer kaybetmiştir. FETÖ ve benzeri yapılanmalar da dindan ve muhafazakar kesimleri ve onların siyasetlerini yıpratmıştır. Modern ve laikçi yapılar dahalktan kopukl yaşamaktadır.  Bu aşamada milliyetçi kesimlere fırsat doğmuştur. İşte böyle bir ortamda Sayın Akşenere yeni bir rol yüklenmektedir.  Sayın AKşener büyük htimalle millet ittifakını bırakacak ve CHP ile HDP yi başbaşa bırakacaktır. ANA htar parti rolünü üstlenecektir. Böyle bir projede Davutoğlu ve Babacan da kepenk kapatmak zorunda kalacaklardır.  HDP önünde bekleyen anneler siyasette kartların yeniden karılmasını sağlamıştır.

 

Günün Sözü

Az anlamak ters anlamaktan iyidir

A France

(Son Güncelleme: 12 Ağustos 2020)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir