Seçimde Öncelik Dönüşümde
Seçimde Öncelik Dönüşümde

Koronavirüs Günlerinde Enflasyon

Koronavirüs Günlerinde Enflasyon

Enflasyon paketi  418 maddelik  mal ve hizmet kaleminden oluşuyor. Mayıs ayı enflasyon hesaplarında 66 kalemde düşüş olduğunu 282 kalem mal ve hizmette artış olduğunu ve 70 kalem mal ve hizmette de herhangi bir değişim olmadığını öğrendik. İşte bu rakamalr 10,94 düzeyindeki yıllık enflasyonu 11,39 seviyesine taşımış oldu. Bu oranların mal ve hizmet alanlarına göre dağılımı ise şöyle oldu. En yüksek artışı yüzde 6,85 ile giyim ve ayakkabı da gördük. İkinci sırayı ulaştırma sektörü aldı. Üçünsü sırada ise yüzde 1,9 ile çeşitli mal ve hizmetler var.

Koronavirüs salgınının sağlık sektöründen ekonomiye, futbolcu ücretlerine kadar  bir çok alana etkisi olduğunu gördük. Bu salgının enflasyondaki yol haritasını da değiştireceği izleyip göreceğiz. Geçmiş yıllarda sebze meyve bolluğu nedeni ile yaz aylarında enflasyonda tüketici lehine gelişmelere tanık oluyorduk. Bu sene ise gerek sebze meyve fiyatlarında gerekse konaklama ve ağırlama hizmetlerinde çok yüksek bedeller ile karşılaşacağız. Ev karantinasından bunalan insanların tatil yerlerine yapacağı akının tatillerin yüksek maliyetlere ulaşmasına yol açacağı kesindir.

Her ne kadar faiz oranları 8,8 oranına kadar inse de bu iyileşme sıradan normal insanların hayatına olumlu yansımayacaktır. Esas tehlike Eylül ayından sonra yaşanacaktır. Mart ayında bir varil petrol 20 dolar seviyelerinde iken bu gün,  34,50 dolara yükselmiştir.

Sağlık alanında koronavirüste ikinci dalga olmasa da ekonomik alanda daha etkin bir dalga ile karşılaşacağız. Bu günlerde geri planda kalan işsizlik sorunu ise sonbaharda yönetimin başını ağrıtacaktr. Tanrı yaşadığımız bu salgın sürecini en az hasarla geçirmeyi nasip etsin.

Günün Sözü

Kusurların en büyüğü;  insanların

Tüm kusurlarından habersiz olmasıdır.

Thomas Cargle

(Son Güncelleme: 14 Haziran 2020)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir