AYASOFYA 86 YIL SONRA VERİLEN KARAR DOĞRU OLANDIR VE ŞİİR’İM
AYASOFYA 86 YIL SONRA VERİLEN KARAR DOĞRU OLANDIR VE ŞİİR’İM

“BENLİK DEĞİL BİZ HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ VE ŞİİR’İM”

“BENLİK DEĞİL BİZ HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ VE ŞİİR’İM”

Ülkeler ve insan yönetimi hiçbir zaman tek düşünceden, tek kişilerden yönetilmesi hepsi, insan doğasıyla toplum yapısı arasındaki çelişkili ve yetersizdir. Yanlışları kaçınılmaz biçimde getirerek birçok sorunları barındırır. Çünkü insan tek başına aldığı kararlar, temel güdüleriyle hareket eden, kendini korumak içgüdüsüne sahip bencil ve benmerkezci bir olguyu ön planda tutar. Oysa toplumda insanların bir araya gelmesiyle oluşan, bireyden daha farklı çoğulcu ve paylaşımcı bir yapıya sahiptir. Bir arada yaşamanın gerekleri ortak düşünce oluşturarak, art niyetleri yontar; böylece toplumsal değerleri ve ahlakı kuralları ve benzerlerini öğrenen bireyler toplumsal dayanışmayı kavramlarını birlikte oluşturur. Toplumda siyaset bir etkinliktir; onu bireysel düşünenler yapmaya çalışanlar genellikle başarısız olur, başarılı görünseler bile topluma yarar sağlayamaz, zararları çok olur.

 

Toplumsal talepler genelde acık, şeffaf yönetim şeklini arzulamakta ya Meclis yoluyla siyasete yansıtan Parlamenter Demokrasi sistemi ve iktidara gelen siyaseti denetleyen Hukuk Devleti, Adalet ve sosyal devlet ilkelerini topluma güçlü yansımasıyla birliğini korur. Veya bilinçli toplum olgusuyla şeffaf tam başkanlık sistemiyle çoğulcu paylaşımcı akıl ve bilim ışığında yönetim şeklidir. Kapalı dar şekilde yönetimler toplumun çoğunluk kesimine temsili noktada getirisinden fazla götürüsü çoktur ve bir anlamda tek kişi yönetimlerine bırakıldığı zaman alınan kararlar benmerkezci özelliklerini öne çıkarır.

 

Kendi duygusu öne çıkar. Yakın çevreye güvensizlik paylaşma ilişkisi biter, emretme ilişkisi başlar. Liyakatin yerini sadakat alır. Hizmet etmek yerine iktidarı korumak ana hedef haline gelir. Toplum yerine aile öne çıkar. Gerçek algısı bozularak, eleştirenler suç olarak algılanır. Çevresindekiler göze girmek için yarışarak kraldan çok kralcılık yaparak yanlışlar oluşur, öte yandan rakipleri aleyhine dedikodu ve iftiraya başlarlar. Elbette bütün siyasal rejimlerde hatalar yapılır, yapılan hataları olgun bir anlayışla en az zararla bertaraf edilir.  Dar yönetim sistemlerde eksik ve yanlışları, özellikle zararları, kriz zamanlarında kapanır kendi içlerinde kalır zararı toplumun kendisi ve refahı dara girer. Bu gibi yönetimlerin hataları büyüdükçe eleştirilere karşı saldırıları artırırlar ve çelişkili kararların yarattığı kaosu yaygınlaştırırlar. Kendi amaçladıkları azınlık duygu ve planlarında başarılı olmuşlar gibi gösterirler. Allah’ım bu gibilerine daha fazla fırsat verme milletimizi koru. Bu korona virüs belasını yenmek için. Evinde kal; Güvende ol, Türk gençliği; Sorumluluk al, varlığını bil, gelecek hayatın için sağlıklı kal, Ailen için, çevren için, ülken için, geçici olarak bir süre evde kal, zorlukları yen sabırla evinde kal, “Neylerse Mevla’m eyler gerisi yalan eyler.”

BENDE MİSAFİRİM VARIP GİDERİM

Fani dünya geldim sana

Bende misafirim varıp giderim.

Çok sevsen de doğru anla

Bende misafirim varıp giderim.

*

Hiç gördün mü durup yaşayanı

Uzun uzun murat alanı

Malda mülkte hep yalanı

Bende misafirim geçip giderim.

*

Dolaş dolaş koşarsın boş

Eğri büğrü yollarda koş

Ne eğlesem yine bomboş

Bende misafirim varıp giderim.

*

Yalan dünya kaldım sende

Geçip gitti ömrüm nerelerde

Her varlığın sonu böyle

Bende misafirim varıp giderim.

*

Der Mehmet geçti zamanım

Huzuruna imanla çıkmak arzum

Yaşadığım terazinde nedir bilmem

Bende misafirim varıp giderim.

Y.T: 19.02.2019

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir