....Allah'a Şirk Koşmak...
....Allah'a Şirk Koşmak...

….Miraç Kandili…

….Miraç Kandili…

Allah’ın (c.c.) ayı olan Receb ayının içindeki ikinci kandilimiz Miraç kandilidir. Bu sene 13 Nisan Cuma’yı 14 Nisan Cumartesi’ye bağlayan gece idrak edeceğiz inşaAllah. Miraç; Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve Sellem Efendimizin en büyük mucizelerinden birisidir.  Bir İsra var bir de Miraç.

İsra ; gece yürüyüşü demektir. Mekke-i Mükerreme’den Mescid-i Aksa’ya kadar olan kısma İsra diyoruz ki, Ayetle sabittir ve inkar eden kafir olur.

İsra suresi 1. Ayet;

“Kulu ve en üstün elçisi Hz. Muhammed’i (s.a.v.) bir gece Mescid-i Haram’dan (Kabe’den) Kudüs’deki Mescid-i Aksa’ya kadar ulaştıran Allah her noksanlıktan uzak ve münezehtir. O Mescid-i Aksa ki, biz onun çevresini verimli ve becerikli kıldık. Peygambere ayetlerimizin bir kısmını gösterelim diye (onu bu yolculuğa çıkardık. Şüphesiz Allah işiten ve görendir.”

Miraç hadisesi en kuvvetli rivayete göre peygamberliğin 13. senesi Hicretten 6 ay önce Receb-i Şerif’in 27. Gecesi hem ruhen hem de bedenen meydana gelmiştir.

Miracın vuku bulma sebebi;

İslamiyet, Mekke’de gelişmeyince Efendimiz (s.a.v.) Taif’e gitti, belki oradakiler İslama sahip çıkarlar diye, ama Taif’de taşlandı. Amcası Eb-u Talib vefat etti ve ilk müslümanlardan Efendimizin ilk eşi, malıyla, canıyla Resullullah’a (s.a.v.) nefes olan Hz. Hatice annemiz de vefat edince Efendimiz (s.a.v.) çok üzüldü. Tarihçiler bu seneye senetul hüzün (hüzün senesi) diye isimlendirdiler.

Sanki Rabbimiz de (c.c.) Efendimizin (s.a.v.) bu üzüntüsünü teselli etmek için O’nu (s.a.v.) huzuruna aldı. Kitaplarımızda şöyle bir malumat da bulunmaktadır.

Yer ile gök arasında şöyle bir konuşma geçmiştir. Yer, gökyüzüne ben senden daha hayırlıyım diyerek övündü. Çünkü Allah-u Teala beni beldeler, denizler, nehirler, ağaçlar, dağlar ve bunların gayrısından olan şeylerle süsledi. Gökyüzü de; ben senden daha hayırlıyım. Çünkü, güneş, ay, yıldızlar, felekler, burçlar, kürsi, cennet, bendedir. Yer de ben senden daha hayırlıyım. Çünkü benim üzerimde öyle bir yer var ki oraya peygamberler, evliyalar, sıddıklar, müminler tavaf eder dedi. Gökyüzü de, bende de Beyt-ül Mamur denilen bir yer var. Sema melekleri orayı tavaf eder. Cennette peygamberlerin ruhları, şehitlerin ruhları, evliyanın, salihlerin ruhları var diyerek övündü. Sonra da yeryüzü, Muhakkak ki gönderilmişlerin Seyyidi, peygamberlerin sonuncusu, Allah’ın habibi, mevcudatın en faziletlisi olan Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem benim üzerimde yaşıyor ve şeriatını benim üzerimde icra ediyor deyince, gökyüzü, bunu işitti ve yere övünmekten aciz kaldı. Mevlaya şöyle dua etti.

Ey Allah’ım zorda kalan dua ettiğinde duasına icabet edersin. Ben de şuan yere cevap veremedim, aciz düştüm. Şu Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemi bir de bana gönder de O’nu görüp ben de iftihar edeyim. Allah-u Teala duasına icabet etti ve Miraç vaki oldu.

Miraç’dan gelen hediyeler;

1-) Ümmetine şefeaat etme müjdesi,

2-) Bakara Suresinin son iki Ayet-i Kerime’si.

3-) 5 vakit namaz.

Kandilde yapacağımız ibadetler;

12 rekat bir namaz. 2 rekatta selam toplamda 6 selam. Her rekatta Fatihadan sonra 3 İhlas suresi okunur. Özellikle yatsı namazını ve sabah namazını cemaatle camide kılmaya çalışalım, tevbe istiğfar edelim, geçmişlerimize dua edelim, kaza namazı kılalım. Efendimize (s.a.v.) salavat getirelim, velhasıl geceyi değerlendirelim. Kandiliniz Mübarek olsun.

Selam ve dua ile…  Vesselam…    Fi emanillah (Allah’a emanet)…

 

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi Bana göre, 31 mart seçimlerinin çok kısa analizi şöyledir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir