....Allah'a Şirk Koşmak...
....Allah'a Şirk Koşmak...

FESADA (BOZUKLUĞA) SEBEB 5 MESELE

FESADA (BOZUKLUĞA) SEBEB 5 MESELE

 

1-) Niyetlerin Bozulması ;

Niyet ; insanın içindeki maksat, kasıt. Yapılan ameller de maksadın Allah (c.c.) rızası için olması lazım. Bu maksadın Rızalullahın dışına çıktığında niyet bozulmuş, desinlere, beğensinlere, görsünlere döndüğünde aslını kaybetmiş olur.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir Hadis-i Şeriflerinde buyuruyorlar ki ;

“Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkez yaptığı işin karşışılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah ve Resulünü sevmek onlara hicret etmekse eline geçecek sevab da Allah ve Resulüne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir.”

Bu hadisi şöyle bir misalle daha iyi anlayabiliriz.

Mekke’den üç kişi aynı anda Medine’ye doğru yola çıkıyorlar. Bunlar yol arkadaşı oldular. Bu üç kişinin zahmeti, tehlikesi, soğuğu, sıcağı, aynı. Yani görünen kısımda aynı. Görünmeyen kısım yani iç niyet farklı. Birinin niyeti “Allah Resulü Medine gitti ben de O’nun için gidiyorum” . Öbürünün niyeti, “müslümanlar Medine’ye gittiler, ticaret orada hareketlenecek, para kazanacaksak Medine’ye gitmek lazım” Diğerinin niyeti, “evleneceğim hanım Medine’ye gitti, ben de oraya gidersem evlenebilirim”. Şimdi burada ameller aynı fakat mukafatlar neye göre ?. İçindeki taşığı niyetine göre.

Her şey içindekine göre değer kazanır. Bir elbise içindekine göre değerlidir, bir çanta içindekine göre değerlidir, bir küp içindekine göre değerlidir…vs. Altın varsa ona göre, bbal varsa ona göre, sirke varsa ona göre, pislik varsa ona göre

 

2-) İnsanların Bedenleri Şehvetlerine Rehin Olması ;

İnsanın bedeni devamlı nefsin ve şehvetin istekleri peşine koşması. Eller, ayaklar, gözler, kalp Allah’ın (cc.) bize emanetidir. Emanetleri de yerli yerinde kullanmak lazım. Gözü veren Allah (c.c.), görmesini veren de allah (c.c.) . o zaman Allah’ın (c.c.) verdiği gözle, Allah’ın (c.c.) görme kuvvetiyle Allah’ın (c.c.) istedği yere bakıp Allah’ın (c.c.) istemediği yere bakmamak lazım.

O peygamberden sonra bir takım kötü zürriyetler meydana geldiler. Namzaı zayi ettiler, şehvetlerinin, nefislerinin isteklerine uydular. Bunlar pek yakında gayya kuyusuna atılacaklar.

 

3-) Ecel Çok Yakın Olmakla Beraber Uzun Emel ;

Her gelecek yakındır kaidesince ecelimiz de çok yakındır ama insanoğlu ölüme bu kadar yakınkenkaç ay, sene sonrasına planlar ve proğramlar var. “Emekli olunca şurada oturacağım, şu işi yapacağım” Belki de emekli olmadan rahmetli olup, kabirdesin ne malum ? Uleme ne buyurmuş;

“Ölümü burnunuzun üstüne koyun, baktığınız her yere onunla bakın ve hazırlıklı olun”

İmam-ı Rabbani Hz. (k.s.) buyuruyor ki ;

“Vakit keskin bir kılıç gibidir, hayatımızdan devamlı kesiyor”

 

4-) Mahlukatın Rızasına Hâlikin Rızasına Tercih ;

Toplum, mahalle, sokak, apartman, annem, babam, hanım, çocuklarım benden memnun olsun da, beni yaratan, yediren, içiren, Rabbim razı oluyor mu ? Olmuyor mu? Hiç dikkat etmemek.

Aslında yapacağımız bir işi elimizde iki tane mizan (ölçü) olacak. Bunlardan birisi “bu yapacağım işi sol tarafımdaki melek mi yazacak yoksa sağ tarafımdaki melek mi yazacak ?” Sağ tarafımdaki melek yazacak diyorsan yapacak, ama sol tarafımdaki melek yazacak diyorsan yapmayacaksın. İkinci mizan (ölçü), “benim bu yapacağım işi Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem yapar mıydı, yapmaz mıydı?” yapardı diyorsan yap, yapmazdı diyorsan yapma !ne güzel iki tane mizan (ölçü)…

 

5-) Kendi Hevalarına Tabi olacak Peygamber’in (s.a.v.) Hevasını Bırakacak ;

 

Selam ve dua ile…

 

Fi emanillah (Allah’a emanet)…

 

(Son Güncelleme: 5 Şubat 2019)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir