Fen Lisesi Açmak Çok mu Zor?

Fen Lisesi Açmak Çok mu Zor?

Fen Lisesi Açmak Çok mu Zor?

Türk Eğitim Sendikasının Gemlik Temsilcisi; Cemal ESER yaptığı açıklama ile Bursa’da ve ilçemizde eğitime vurulan darbenin, MEB’in sınavla öğrenci alacak okullar listesiyle bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı.
Buna göre; “MEB Türkiye genelinde sınavla öğrenci alacak okulları geçtiğimiz hafta ilan etti. Tablo incelendiğinde ülke geneli ve özelde Bursa ve Gemlik’te eğitime nasıl ağır bir darbe vurulduğu ortaya çıktı.
AKADEMİK EĞİTİMİN RUHUNA FATİHA
Yeni düzenleme Bursa’da ile sınavla öğrenci alan Anadolu Lisesi sayısı 65’den 8’e düşürülmekte. Gemlik’te ise hiçbir Anadolu lisesine listede yer verilmemiş. Yakın ilçelerimiz Orhangazi ve İznik’te de herhangi bir Anadolu Lisesi maalesef listeye konulmamış. Genel olarak Bursa’da bugüne kadar sınavla öğrenci alan ve akademik eğitime öğrenci yönlendirme oranı %25 iken, bu düzenleme ile sınavla öğrenci alma oranı %5’e düşürülmektedir. Nitelikli okul statüsüne giremeyen Anadolu Liseleri ise mahalle lisesi haline gelecektir.
Bursa’da liseye geçişte merkezi sınava girecek 41.000, Gemlik te ise yaklaşık 1400. Buna karşın bu kadar öğrenciye öncelikli tercihleri olan Anadolu ve Fen Liseleri için ayrılan toplam kontenjan sayısı ise Bursa’da toplam 2190. Yani liselere yerleşmek için yarışan öğrencilerin yalnızca % 5’i bu imkândan yararlanabilecek.
Sınavla öğrenci alan okulların büyük çoğunluğu Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde. Üstelik Bursa’nın 17 ilçesinin 13’ünde sınavla öğrenci alan Anadolu Lisesi, 12’sinde Fen Lisesi, 8‘inde Meslek Lisesi yok. İznik, Yenişehir, Orhaneli, Keles, Harmancık, Büyükorhan ve Gürsu’da sınavla öğrenci alan hiçbir okul yok iken, Kestel ve Orhangazi’de ise yalnızca 30’ar kontenjanlı Meslek Liseleri belirlenmiş. 17 ilçede 38.000’e yakın öğrenci tercihi olmayan okula gitmek zorunda kalacak. İlçemizde ise kontenjan 120. Yani 1300 e yakın öğrenci tercihi olmayan okullara yerleşmek sorunda kalacaklar.
İSTİKAMET ZORUNLU İMAM HATİP / ÖZEL OKULLAR
Yeni düzenleme de ilçemizde sınavla öğrenci alan Anadolu Lisesi yok, İmam Hatip lisesi ve Meslek Lisesine puanla girilecek. Şöyle ki, en son taban puanı 470’lerde olan Anadolu Lisesi mahalle Lisesinde çevrilmiş, fakat taban puanları 200 ile 370 arasındaki liseler nitelikli okul sayılmıştır.

Fen Lisesi Açmak Çok mu Zor?

KAYIT DÖNEMİ TAM BİR KAOS OLACAKTIR!
Sınavsız öğrenci alacak mahalle liseleri adrese dayalı sistem ile öğrenci alacağından kayıt döneminde tam bir kargaşa yaşanacaktır. İlçemizde liselerin dağılımı mahalle bazında eşit değildir.
Şimdiden aileler sahte ikametgâh ve yeni adres arayışına girmiştir. Adrese dayalı kayıtta çember denilen nasıl olacağı belirsiz bir sistem ile karşı karşıya kalacak öğrencilerimize 5 tercih dayatması yapılmaktadır. 3 okul türünden 3’er tane olmak üzere toplam 9 okul tercihi sunulacaktır. Ama öğrencilere 5 tercih hakkı verildiği için her halükarda öğrenciler 2 tercihini istemediği okul türünden yapmak zorunda kalacaktır.
BU SİSTEM ÖĞRENCİ/ÖĞRETMEN / VELİ MOTİVASYONUNU BİTİRECEKTİR!
TEOG sistemi eğitimde fırsat eşitsizliğini minimize ediyordu. Özellikle akademik eğitim isteyen öğrenciler açısından % 25/30 dilimine girebilmek daha gerçekçi olduğundan öğrenciler ve veliler bu yarışa girebiliyordu. Yeni sistemde % 5’lik dilime girmek pek çok öğrenci için hayal olduğundan tam bir hayal kırıklığı ve motivasyon bozulması yaşanacaktır.
%5 lik bu kontenjanın ağırlıklı olarak özel okullar mezunlarınca dolacak olması ise devlet okulları öğrencilerini yenilmişlik psikolojisine en baştan sokmuş olacaktır
HÜKÜMET KAMUSAL EĞİTİMİ ÇÖPE ATMIŞTIR!
Devletin 1. ve öncelikli görevi vatandaşlarına eşit, nitelikli ve parasız eğitim sunmaktır. Yeni sistem ile hükümet tercihini özel okullardan ve imam hatip liselerinden yana yapmıştır. Tamamen arapsaçına dönen Türk Milli Eğitim sistemi vatandaşları biran önce sistemden kaçmaya yönlendirmektedir.
Zaten özel okulu sürekli sübvanse eden hükümet devlet okullarından kaçışı hızlandırmak için elinden geleni yapmaktadır.
BU SİSTEM UYGULANAMAZ TEOG’A DÖNÜLMELİDİR!
İlçemizde yaklaşık 1400 öğrenciden yalnızca 90 öğrenci meslek lisesi harici sınavla öğrenci alan okula yerleşebilecektir. Oysa ki, geçmişte bu sayı 700 idi.
Sonuç olarak, bu sistem beraberinde kaos, başarısızlık, hayal kırıklığı ve adaletsizlik getirecektir. Eğitim adına bir tek faydası dahi bulunmayacak bu sistemden biran önce vazgeçilmeli en azından bu sene TEOG son kez yapılmalıdır.”

Fen Lisesi Açmak Zor mu?
İlçemizde Anadolu liselerinden herhangi birisi nitelikli okul özelliği kazanmalıdır, eğer bu yapılamıyorsa da mutlaka bir Fen Lisesi kurulması için ilçemizi yönetenler bir an önce harekete geçmelidir. Açılacak bu Fen Lisesi sadece ilçemizde hizmet etmekle kalmayacak aynı zamanda Orhangazi ve İznik ilçesinden sınava girecek öğrenciler için de güzel bir alternatif oluşturacaktır.



(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Orçe İnşaattan açıklama

Orçe İnşaattan açıklama

Orçe İnşaattan açıklama ORÇE İNŞAAT tarafından 20.04.2024 tarihinde çukurbahçe mevkiinde meydana gelen istinat duvarı kayması …

2 Yorumlar

  1. siyasilere baskı yapmak lazım ben sıradan vatandas olarak meb` na gemlikte fen lisesi acılması yönünde talep ettim bursa valiliğine yönlendirdiler oradanda okul taleplerinin ÇAĞ nufuslarına göre yapıldıgı ve gemlike böyle bir yatırım olmadıgı cevabı geldi gemliki yöneten devlet büyüklerinin bu işe el atması gereklidir

  2. Hocam sizin gibi hocalar olacaksa içinde hangi lise açılsa boş ah anlatırmayın bana özel dersler falan konuşmak istemiyorum. Eski Gemlik Liseli Saygılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir