D Vitamini Hakkında Her Şey
D Vitamini Hakkında Her Şey

Okul Öncesi Dönemde iştahsızlık

Okul Öncesi Dönemde iştahsızlık

Çocuklar her dönemde aynı büyüme hızını göstermediği gibi ‘okul öncesi dönem’ olarak adlandırdığımız 1-5 yaş arası dönemde de kişisel imyitazlara ve gelişim hızına göre iştahı değişim gösterecektir. Gelişimi normal olan çocuklarda 15-18. aylar arası iştah en düşük seviyededir. Bu yaş aralığındaki çocukların yiyeceği geri çevirmesi ve aileye duyduğu tepkiyi yemeği reddederek göstermesi en önemli kozudur.

Eğer çocuğun yeme alışkanlığı bir sağlık problemi oluşturmuyor ve büyüme gelişmesi normalse, çocuk ihtiyacı kadar yiyorsa bir sorun teşkil etmemektedir. Okul öncesi dönemi çocuklar kendini önemsemekte ve kendi seçeneklerini gösterebilmek için alınganlık, lüzumsuz sinirlilik, darılma gibi hareketler sergilemektedirler. Yine bu çocuklarda renk, koku, sıcaklık, tat ve yemeğin görüntüsü mühim olmakta ve karışık tatlardan hoşlanmamaktadırlar. Sırf seviyor diye aynı yiyeceklerin sürekli pişirilmesi, o yemeğe karşı isteksizlik ve besinlere karşı farklı bahaneler oluşturmasına sebep olabilmektedir. Yiyeceğin çocuklara farklı şekillerde sunulması ve yemeği ne kadar tükettiğini bilmek önemlidir. Eğer çocuklar acıkmadan yemek yediriliyorsa ve peşinden koşularak beslenmeye çalışılıyorsa çocukta bir reaksiyon olarak iştahsızlık gelişecektir.

Çocuğun yeterince yediğinden emin olmak adına yemeğini bitirmesi için hızlı davranmak, sofra kuralları için çok erken zamanlarda ısrarcı olmak, yemek kırıntıları veya artık bırakma gibi durumlarda fazla tepki göstermek ve başka çocuklarla karşılaştırma yapmak çocuğun sinirli olmasına ve ayıplanmaktan korkmasına yol açabilmektedir.

İştahsızlığı Oluşturan Durumlar Nelerdir?

Sürekli süt veya meyve suyu tüketmek çocukların iştahının kesilmesine yol açmaktadır. Çoğu çocuk bir şeyler içmeyi yemek yemeye tercih eder ve midesini sıvıyla doldurmuş olur. İçeceklerin yemekten sonra veya yemekten bir saat önce tüketilmesi bu duruma engel olabilir. İçecekleri şişeden tüketmek yerine fincan veya bardakta tüketmek daha az tüketmesine yardımcı olacaktır. Fazla süt tüketimi ise doygunluk hissi vereceğinden günde en fazla 500 mL süt tüketilmelidir.

İştahsızlığa sebep olan bir diğer sebep ise küçük çocukların öğünler arasında atıştırma ihtiyacı duymasıdır. Abur cubur tüketimi ana öğünlerde yemek yemesini engellemektedir. Ana öğünlerde enerji, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral gereksinmelerinin tümü karşılandığı sürece hiçbir sağlıklı çocuk açlık hissetmeyecektir.  Bu durumda ebeveynler çocuğa karşı koordine bir şekilde yaklaşmalıdır, yemeği tanıtarak sevmesini sağlamak, yemek vaktinde mutlu bir ortam hazırlamak, arkadaşlarıyla birlikte yemek yemesi çocuğun iştahsızlık probleminin önüne geçmede yardımcı olacaktır.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT Merhaba sevgili okurlar, bu yazıda pek çok kişinin şikayeti olan boyutuna göre …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir