Şimşek: "Yapılan hesaplamalar emeklinin gerçek geçim sıkıntısını yansıtmıyor"
Şimşek: "Yapılan hesaplamalar emeklinin gerçek geçim sıkıntısını yansıtmıyor"

Şimşek: “Yapılan hesaplamalar emeklinin gerçek geçim sıkıntısını yansıtmıyor”

Şimşek: “Yapılan hesaplamalar emeklinin gerçek geçim sıkıntısını yansıtmıyor”

TÜED Gemlik Şube Başkanı Ömer Şimşek, TÜİK enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede, yapılan hesaplamaların emeklinin gerçek geçim sıkıntısını yansıtmadığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye İstatistik Kurumu Haziran Ayı tüfe artışını yüzde 1,13 olarak açıkladı. Bunun sonucu olarak, altı aylık tüfe artışı yüzde 5,75 hesaplandı ve bu orana göre emekli aylıklarına zam yapılacak. Ana harcama gruplarına göre bir değerlendirme yapıldığında; gıda maddelerin fiyatlarında yüzde 1, 60 düşmenin öngörülmesi, tüfe oranının belirlenmesinde temel etkenlerden birisi olmuştur.

Son altı ayda emeklilerimizin harcamalarına bakıldığında; gıda maddelerinde düşmenin mevsimlik özellikler yanında diğer mutfak harcamalarında ciddi artışlar yaşanmıştır. Ortalama madde fiyatlarının belirlenmesinde çarşı-pazar ile TÜİK’in fiyat tespit ettiği yerler ile ilgili büyük farklılıkların olması, tüfe oranına göre emekli aylıklarına yapılan zamları aşağı çeken bir etki yaptığından, bu artış sistemine göre emeklilerimizin hak ettikleri zamları alamadığını görüyoruz.

2020 yılı birinci altı ayda kira, doğalgaz, su ve elektrik gibi zorunlu harcamalar da en az aylık 250 TL artış görülmüş, yüzde 5,75 tüfe artışı ile gelen zam ise ortalama 100 TL hesaplanmaktadır. Bu nedenle, emekli aylıklarına yüzdeli zamlar yerine SEYYANEN ZAMLAR yapılmalıdır.

Taban emekli aylıkların yetersiz kalması ve 2000 sonrasında emekli olanların intibakının yapılmaması, emeklilerimizi korumasız bırakmıştır. Taban emekli aylıkları asgari ücret ile eşitlenmeli ve intibak ile emekli aylıklarında iyileştirme ve eşitlik sağlanmalıdır…”

 

(Son Güncelleme: 6 Temmuz 2020)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

  GTSO Başkanı Hamaoğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu

  GTSO Başkanı Hamaloğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu

  GTSO Başkanı Hamaloğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu Gemlik Ticaret ve Sanayi odası yönetim kurulu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir