Kişisel Veri Kontrolü: Vatandaş İYS ile Kendi Bilgilerinizi Yönetme
Kişisel Veri Kontrolü: Vatandaş İYS ile Kendi Bilgilerinizi Yönetme

Kişisel Veri Kontrolü: Vatandaş İYS ile Kendi Bilgilerinizi Yönetme

Kişisel Veri Kontrolü: Vatandaş İYS ile Kendi Bilgilerinizi Yönetme

 

Günümüzde ürün ya da hizmet satın alırken pek çok noktada kişisel bilgiler istenir. Şirket ve markalara verilen bazı kişisel iletişim adresleri ile birlikte elektronik iletilerin yollanması için izin alınır. Cep telefonu ya da e-posta gibi yaygın olarak kullanılan iletişim kanallarına yollanan anlık iletileri yönetmek mümkündür. Vatandaşlar için açılan ileti yönetim sistemi buna olanak tanır.

Markalardan reklam, kampanya ve promosyon gibi amaçlarla yolladıkları iletileri yönetmek ya da tamamen durdurmak mümkündür. “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler” yönetmeliği ile birlikte vatandaşlara hangi iletileri alıp almayacaklarını yönetme kolaylığı geldi. Bu hizmeti hızlı ve etkili bir şekilde kullanmak için İYS ile ilgili temel bilgilere sahip olmak büyük kolaylık sağlar.

 

İleti Yönetim Sistemi Nedir?

 

Satıcı ve şirketler tarafından müşterilere ulaşıp onları çeşitli pazarlama, reklam ve tanıtım içerikli iletilerle bilgilendirmelerini sağlayan veri tabanı İYS olarak bilinir. Müşterilerin bu tarz iletileri almak için onay vermiş olması gerekir. Yapılan düzenlemeler ile birlikte müşterinin onay verdiği marka ve firmalara ait bilgileri düzenleyebilme ya da tamamen onayını geri çekme hakkı vardır.

Şirket ve satıcıların müşterilere ulaşmak için belli başlı iletişim kanallarını kullanır. Bu kanalları kullanmak için müşterinin onay vermesi gerekir. Onay verilen kanal aracılığı ile alınan kampanya, indirim, tanıtım ve pazarlama gibi içerikleri isteğe bağlı iptal etme hakkı bulunur. Herhangi bir zamanda yapılabilen bu işlem için gereken tek şart İYS vatandaş uygulamasına giriş yapmaktır.

 

Vatandaş İYS Nedir?

 

Çeşitli satıcı ve şirketler için oluşturulan İYS aynı zamanda vatandaşların kolayca kullanması için bazı kullanışlı araçlara sahiptir. Vatandaşların ileti izinlerini yönetmesi için oluşturulan platform kolay bir kullanıma sahiptir. Vatandaşların vermiş oldukları elektronik ileti onayları tek bir yerde güvenle tutulur. İYS ile onay verilen elektronik iletiler için düzenleme yapılabilir.

 

Vatandaş İYS’ye Nereden Giriş Yapılır?

 

Vatandaş İYS giriş iki şekilde gerçekleşebilir. Bunlardan ilki iys.org.tr sitesidir. İYS’nin resmi sitesi üzerinde iki farklı giriş seçeneği bulunur. Bu seçeneklerden “vatandaş girişi” ile sisteme ulaşım sağlanır. Diğer seçenek ise e-Devlet üzerinden giriş yapmaktır. Buradan onay verilen tüm elektronik iletileri yönetmek mümkündür. E-Devlet şifresine sahip olmak bu işlem için gereklidir.

 

Vatandaş İYS ile Onay İşlemleri Nasıl Yönetilir?

 

Vatandaşları için oluşturulan ileti yönetim sistemi ile onayları yönetmek için internete bağlı bir cihaz gerekir. Kişisel bilgilerin bilinmesi halinde onay ve ret işlemlerinin yönetilmesi kısa ve pratik bir şekilde yapılabilir. SMS ya da e-posta gibi iletişim kanallarıyla elektronik ileti almak istemeyen kişilerin aşağıdaki adımları izlemesi gerekir:

  • Cep telefonu, tablet ya da bilgisayar ile internet tarayıcısına tıklayın.
  • Arama bölmesine resmi vatandas.iys.org.tr sitesini girip aratın.
  • Açılan sitede yer alan “vatandaş girişi” seçeneğine tıklayın.
  • Giriş yapmak için “iletişim bilgileri ile giriş” ya da “e-Devlet hesabıyla giriş” seçeneklerinden birini tercih edip bilgilerinizi girin.
  • Bilgileri yazıp giriş tuşuna bastıktan sonra cep telefonuna onay kodu gelecektir. Bu kodu ilgili alana yazıp işleme devam edin.
  • Vatandaş İYS metni açılacaktır. Bu metni okuyun. Daha sonra en altta yer alan kutucuğu metni okuyup anladığınızı göstermek için işaretleyin.
  • Açılan sayfada onay verdiğiniz elektronik iletiler bulunur. İzin verilen hizmet sağlayıcıları ile hangi izinlerin verildiği görüntülenir. Onay kısmında “mesaj izni” ve “arama izni” bölümleri yer alır. İptal etmek istediğiniz hizmet sağlayıcının yanındaki butona tıklayın.
  • Sayfada yaptığınız tüm onay ve ret sayılarının toplamı üst köşede yer alır. Buradan işlemlerinizin sayısını takip edebilirsiniz.
  • Onay ve ret işlemlerini tamamladıktan sonra süreci onaylayın. Bu işlemden sonra onayını iptal ettiğiniz bir marka ya da şirket tarafından elektronik ileti almayacaksınız.

 

Hangi Elektronik İletiler Onay Dışında Gönderilir?

 

Vatandaşlar, firma ve satıcılara verdikleri onayı iptal ettikleri taktirde herhangi bir reklam, duyuru ve kampanya bildirimi almaz. Bununla birlikte bazı elektronik iletileri göndermek için şirketler herhangi bir onay almak zorunda değildir. Dolayısıyla bu tarz iletiler vatandaş ileti yönetim sistemi üzerinden iptal edilemez. Bu iletiler devam eden üyelik ve abonelik, tahsilat, borç bilgilendirme ve hizmet sağlayıcı güncellemeleridir.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Halk Gününün ikincisini gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir