Sarı Nokta Hastalığı
Sarı Nokta Hastalığı

Gözün Önemi

Gözün Önemi

En temel duyularımızdan biri olan görme, bir bebek dünyaya geldikten 3 ya da 4 ay sonra gelişmeye başlar. Zamanında doğan bebekler annelerinin yüz ifadelerini ilk hafta içinde görmeye başlarken erken doğan bebeklerde bu süre daha uzun olur. Bu sebeple bebeklerin doğum sonrası dönemde özellikle retina tabakasının gelişimi yakından takip edilmeli. Yetişkinlere göre bebeklik ve çocukluk çağında göz problemlerini tespit etmek daha zordur. Bu sebeple göz ile ilgili bebeğinizde gördüğünüz farklılıkların yanı sıra rutin göz muayenesinin de belirli aralıklarla yapılmasını tavsiye ediyorum. Bebeklerde görülen göz hastalıkları şunlardır;

A- Göz Sulanması

Özellikle doğumdan sonraki ilk 3 ayda sıklıkla görülen göz sulanması genel olarak gözyaşı kanalının tıkalı olmasından kaynaklanır.

Gözyaşı kanalları doğum sonrasında kendiliğinden açılır. Hatta yenidoğan bebekler ilk günlerde ağladıklarında gözyaşı akmaz ve bu durum bi süre sonra kendiliğinden düzelir. Ancak gözyaşı kanallarında açılma olmadıysa gözyaşının kendiliğinden akması sorunu kendini gösterir. Bu sulanma devamlı ya da aralıklarla olabilir.

B-Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Yenidoğanlarda sıklıkla görülen tablolardan biri de gözyaşı kanalının doğum esnasında tam açılamamasına bağlı gözyaşı kanal tıkanıklığı oluyor. Bebeklerin yüzde 20’sinde görülen bu durum kendini gün boyu gözün yaşarması ile belli ediyor.

C- Şaşılık

Çocuklarda %5 oranında görülen bu hastalığın nedenleri ise kalıtsal yatkınlık, kafaya alınan darbe ya da ateşli hastalıklardır. Eğer kişide şaşılık problemleri varsa beyin sağlıklı gözden gelen görüntüyü seçer ve böylece derinlik algısı yok olur. Bu sebeple tembel olan göz bir süre sonra görme yetisini kaybedebilir.

D- Göz Tembelliği

Tıp dilinde ambliyopi denen bu göz hastalığı herhangi organik bir temele dayanmayan ve genellikle tek gözde görme kaybı olarak ifade edilebilir. Az gören veya bozuk gören gözün beyne ilettiği görüntünün zamanla beyin tarafından algılanmasındaki yavaşlama sonucu oluşur.

Peki ya Bebeklerde Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Doğumdan hemen sonra her bebeğe mutlaka göz muayenesi yapılmalıdır. Bunun yanı sıra bebeğinizle evinize geldikten sonra da sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple bebeğinizde herhangi bir problem olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurun. Bunun yanı sıra ailede kalıtsal bir göz problemi olsun olmasın 1 yaşında, 3 yaşında ve okul öncesi dönemde rutin göz kontrolleri yaptırılmasını tavsiye eder sağlıklı günler dilerim.

Op.Dr.Esin İlhan Turan

Orhangazi Atakent Cerrahi Tıp Merkezi

İletişim: 0224 572 46 00

İnstagram: @esin_ilhan_dr

@atakentvip.cerrahi

(Son Güncelleme: 22 Mart 2023)

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

  GTSO Başkanı Hamaoğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu

  GTSO Başkanı Hamaloğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu

  GTSO Başkanı Hamaloğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu Gemlik Ticaret ve Sanayi odası yönetim kurulu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir