Kalp Krizi Testi Nedir?
Kalp Krizi Testi Nedir?

Kalp Krizi Testi Nedir?

Kalp Krizi Testi Nedir?

Kalp krizi testi nedir? Hastadan alınan kanın laboratuvar ortamında troponin içerip içermediğinin anlaşılması için yapılan test, çoğunlukla kalp krizi geçirdiğinden şüphelenilen kişilerden istenir. Test aynı zamanda göğüs ağrısı gibi kalp krizini akla getiren şikayetler ile hastaneye gelen kişinin mevcut şikayetinin, kalp hasarlanması ya da kalp krizine bağlı olup olmadığının değerlendirilmesi için yapılır.

Troponin T proteinleri ya da Troponin I proteinleri normalde kanda bulunmadığı ve sadece kalp kasının hasarlanması durumunda buradan kana karıştığı için tercih edilir. Troponin T, Troponin I’ya kıyasla kanda daha kısa süre içerisinde görüldüğü için, sağlık kuruluşuna kalp krizi şüphesi ile başvuran kişinin sıklıkla kan düzeyinde cTnT düzeyine bakılır.

Nasıl Yapılır?

Nasıl yapılır? Hastanın acil servise gelmesi ile bakılan cTnT düzeyinin negatif olması durumunda, kalp krizi şüphesini ekarte etmek için 6 saat ile 12 saat sonra test yeniden yapılır. Ayrıca göğüs ağrısının ya da diğer bir deyişle anjinanın, tedaviye veya istirahate rağmen geçmemesi durumunda da kalp krizi testi tekrardan yapılabilir. Bunun nedeni bazı durumlarda geçmeyen göğüs ağrısının yakın bir zaman diliminde meydana gelecek ciddi bir kalp sorunu riskinin ya da kalp krizinin varlığının işareti olarak görülmesidir.

Troponin seviyesinin artmış olması kalp krizi tanısı konulabilmesi için önemli olsa da tek başına yeterli değildir. Kalp krizi tanısının koyulabilmesi için troponin düzeyinin incelenmesine ek olarak fizik muayene, EKG ve klinik öykü birlikteliği son derece önemlidir. Bunun nedeni, kalp krizi geçiren bazı kişilerde troponin seviyesinin yükselmiş olmasına rağmen kalpte belirgin bir hasarlanma olmayışı ya da troponin seviyesinin herhangi bir şekilde artış göstermeyişidir. Troponin seviyesinin kan düzeyinde yükselmesinin kalp dışı ve kalbe bağlı olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur. Kalbe bağlı nedenler arasında şunlar bulunur:

  • Miyokard enfektüsü olarak ifade edilen kalp krizi
  • Akut ya da kronik kalp yetmezliği
  • Taşikardi
  • Akut inflamatuar miyokardit
  • Aort diseksiyonu
  • Aort kapak hasatlığı
  • Hipertrofik kardiyomiyopati (HKMP)
  • Apikal balon sendromu diğer bir adıyla kırık kalp sendromu
  • Bradiartmi

Kalp ile ilgili problemin olmadığı EKG, klinik hikaye, fizik muayene ve troponin ile kanıtlanmış olsa bile bası durumlarda troponin düzeyinde artış meydana gelebilir. Kalp dışı nedenler olarak tanımlanan bu durum genellikle böbrek yetmezliğiyle bağlantılıdır.

Ücretli Mi?

Ücretli mi? Kalp krizi testinin belirli bir ücreti bulunmaktadır. Bununla ilgili daha detaylı bir şekilde bilgi almak için Satem sitesini ziyaret edebilirsiniz. Kalp sağlığı için düzenli bir şekilde test yaptırmak gereklidir. Bu sebeple sağlık taramalarınızı aksatmamayı ve belirli aralıklarla gerekli testleri yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik'te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı.

Gemlik’te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı.

Gemlik’te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı. 2025 PISA Pilot Uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülkemizdeki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir