Gemlik'te Üre Fabrikası Gün Sayıyor
Gemlik'te Üre Fabrikası Gün Sayıyor

Gemlik’te Üre Fabrikası Gün Sayıyor

Gemlik’te Üre Fabrikası Gün Sayıyor

Gemlikte kurulumu devam eden Üre Gübresi Üretim Tesisi Cumhuriyetin 100.yılında üretim başlayacak. Tesisin üretime girmesi ile birlikte yıllık 600 bin tonluk ithalatın da önüne geçilecek. Çevreci fabrikada 150 kişilik yeni istihdam sağlanacak.
Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, Belediye Başkanı Uğur Sertaslan Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Paşa Ağdemir, GTSO Meclis Başkanı Hasan Yıldırım, Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır, Meclis Başkanı Mustafa Doğan ile ilçemizdeki çok sayıda oda, kooperatif ve dernek başkanı ile stk üyeleri ile muhtar ve belediye meclis üyelerinin katıldığı Üre Gübresi Üretim Tesisi Yatırım Projesi Paydaş Organizasyonu, Yıldırım Holding bünyesindeki Gemlik Gübre Sanayii fabrika sahasında yapıldı.
Gemlik Gübre Genel Müdürü Ali Odabaş ve Yıldırım Holding Kamu ve Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Dr. Harun Özmaden ile teknik heyetin katıldığı programda bilgilendirmeler ve fabrika sahası gezildi.
Genel Müdür Ali Odabaş toplantıda yaptığı bilgilendirmede, “2023 yılında Cumhuriyetimizin kuruluşun 100.yılında bizde bu tesisi ülkemiz tarımının hizmetine sunacağız. Yaklaşık 2 yıl önce temelleri atılan ve üretime başladığında günlük bin 1640 ton ve yıllık 582 bin 200 ton üretim hedefleniyor. Ülkemizin ihtiyacı olan ve 3 milyon ton ithalatı olan üre gübresinin yaklaşık 600 bin tonunu karşılayacağız. Aynı zamanda üre ithalatının da %25’inin önüne geçilerek ülkemizin döviz kaybının önüne geçilecek” dedi.
Gemlik Gübre Genel Müdürü Ali Odabaş hali hazırda 100’ün üzerinde yeni istihdam sağlanan tesislerin devreye girmesi ile birlikte 150 kişiye ilave istihdam sağlanacak olan fabrikada sera gazı salınımının da sıfıra ineceğini belirterek, “Gemlik Gübre amonyak tesislerinden salınan karbondioksit gazının tamamı üre üretiminde kullanılacak, böylece %100 oranında salınımın önüne geçilecek” ifadelerini kullandı.

  Toplantıya katılanlardan yöneltilen İznik gölünden su kullanımı ve göldeki suyun çekilmesi ile alakalı olarak Odabaş, “bu konuda bizim DSİ ile anlaşmamız var. Yıllık 10 milyon metreküp. Biz bu büyüklükte bir suyu hiç kullanmadığımız gibi şu anda su kullanımı yarı yarıya düştü. Şu anda yıllık 10 milyon metreküplük hakkımız varken, biz bu rakamı dahi kullanmadığımız gibi tesislerde yapılan iyileştirmelerle bu su kullanımı dahada aşağılara inecek. Kamu oyunda bu noktada yanlış bir bilgi var. İznik gölündeki suyu bizim çektiğimize yönelik. Bu  yanlış bir bilgi. Bilimsel hesaplamalara göre İznik gölünde yıllık buharlaşan su miktarı 380 milyon metreküp. Bu orana bakıldığında bizim bu suyu azalttığımız söylemi doğru değil” açıklamasında bulundu.

Tesisin 350 milyon Euroluk bir yatırımla tamamlanacağını ifade eden Odabaş ve beraberindekiler yapımı süren fabrika sahasında incelemelerde bulunarak, teknik bilgilendirmeler yaptı.
(Son Güncelleme: 1 Haziran 2022)

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir