TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

ON İKİ MART 1918 ERZURUM DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 104. YILI KÖŞE YAZIM VE ŞİİRİM

ON İKİ MART 1918 ERZURUM DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 104. YILI KÖŞE YAZIM VE ŞİİRİM

12 Mart Erzurumlunun yüreğinde ayrı bir yeri olan dadaşa yapılan zulmün kara günü olup, imanla azimle bir karış toprağını düşmana teslim etmeyen zalime dik başını kaldırdığı gündür. Aynı zamanda Türk milletinin bağımsızlığa çıkış yol haritasıdır.

*

Ruslar ve onların yardakçıları Ermeniler 93 harp bilinen. Türk, Rus savaşı Yıl 1877 Kasım ayında; bu harpın karanlık yüzü, Aziziye, Tabyasının savunmasını yapan, Türk askeri derin uykudayken, Rus askeriyle anlaşmalı çevre köylerden gelen Ermeni çetelerinin, sinsi baskınıyla, askerlerimizi kahpece şehit ederek arkasından, Rus kuvvetleri savunmasız kalan tabyaya yerleşir.

*

Bu baskından kurtulan asker Mehmet onbaşı yaralı halde zorlukla sabaha karşı “ERZURUM’A” vararak, kara haberi ulaştırır, minarelerden sabah ezanı yerine, Moskofun tabyalara girdiği haber sesleri yükselir. Bir anda Erzurum halkı ayaklanarak, yaşlısı, kadını, sokağa çıkarak tüfeği olan, tüfeğini alır, olmayan tırpan kazma, balta, eline ne geçirdiyse, Aziziye ye doğru koşarlar ve kenar mahallede oturan, bir taze gelin vardır. Kocası cephede, bir gün önce ağabeyi cepheden, ağır yaralı gelmiş kollarında can vermiş. Moskof Aziziyeye girdi seslerini duyar. Bu gelin ağlayan üç aylık yavrusunun karnını doyurur, uyutur, beşiğine yatırır, gelin bebeğine derki yavrum, seni bana “ALLAH” verdi bende seni Rabbime teslim ederim, ağabeyimin intikamını almaya gidiyorum, diyerek nacağını, kapıp, koşarak, halkın önüne geçer. Aziziye tabiatlarına varılır. Ruslarla göğüs göğse kavga başlar ve iki bin Rus askerini yandaş Ermeni çetelerle öldürülür. Fakat çok şehidimiz ve yaralımız vardı; O yaralılar arasında, darbe alan, kanlar içinde yaralı olan, o taze gelinde vardı yere yıkılmıştı, onun adı Nene Hatundu.

*

Zafer kazanılır. Fakat Rus ordusunun hedefi Doğu Anadoluyu tekrar istila etme planı  ve YIL 1914 – 15 ve 1916 yıllarında; Kars, Sarıkamış işkâl ederek 1916 Erzurum’u işkâl edip, bu acılı yıllar tekrar yaşandı; Rusların korunmasındaki Ermeni çeteleri insanlık dışı çocuk yaşlı demeden vahşi katliamlar yaparak büyük Ermenistan hayalleri düşü, Rus yetkililerin seyriyle kendi toprağımızda soykırım ve zalimce vahşice zulüm yaparak hiç değişmezler. Bu zalimler dünde aynı, bugünde aynı gelecekte değişmeyecekler.

*

Ermeni Rus zulmünün haberini alan, Su şehirde bulunan üçüncü ordu komutanı, Fehim Paşa 10 Ocak 1918 de birinci Kafkas ordu komutanı, Kazım Kara Bekir Paşa Erzincan ve Erzurum’a doğru hareket emrini verir. Türk askeri uykusuzluğa, açlığa, kışa bakmadan, zor şartlarda ilerleyerek, 1918 de öncü kuvvetler, Erzincan’a varırlar, alevler içinde şehit edilen canlar. Erzincan kurtarılır. 25 Şubat 1918 Aşkale 26 Şubat Erzurum’a ilerlerken kol ordu karargâhını Alaca köyüne taşır.

 

Kazım Kara Bekir Paşa 10 Mart hareket emrini vererek, 11 Mart Ilıca, 12 Mart Erzurum esaret günleri son bulur ve tüm Doğu Anadolu, Rus ve Ermeni çetelerinden, temizlenerek ana vatana katılmasıyla, 12 Mart 1918 Erzurum düşmandan kurtuluşu dadaş için değil insanlık adına önemli bir kurtuluş günüdür. İnsanlık dışı her türlü işkence ve katliamları yapanları geldikleri yere gönderilir.

*

Erzurum kurtuluşu. Cumhuriyete giden, yolun en önemli kilo metre taşı oldu. Mustafa Kemal Atatürk 23 Temmuz, 1919 da Erzurum Kongresini gerçekleştirerek Erzurumlunun, hemşehrisi ve mebusu oldu. Kurtuluşa giden yolun çıkışı 12 Mart 1918 de düşman işkâlından kurtarılan Erzurum’dan geçmiştir. Erzurum kurtuluşundan, üç yıl sonra 12 Mart 1921 de Mehmet Akif ERSOY.  Mehmetçiğe armağan ettiği şiiri istiklal marşı olarak kabulü oldu. Türk milleti için önemli varlığı olmasında anlamı oldu. Müslüman Türkün, birliğinde diriliğinde daim eyle. Ezanları bayrağıyla ebediyete kadar devamını nasip eyle. Zalime korku mazluma güç eyle. Tüm Şehitlerimizin minnetle anarak, Ruhların şad mekanları cennet olsun.“ AMİİN “

CAN DADAŞ OLDUK

Vatanın kurtuluşu için düştük yollara,

Şehit, gazı verdik, Albayrağ’a sarıldık.

Tarih şahit boyun eğmedik düşmana,

Cenk meydanında birlikte Dadaş olduk.

*

Uğrunda şehit düştük kefen giymedik,

Yaralandık sarıldık tek vücut olduk,

Gündüz gece çenk ederek yürüdük,

Düşmanı kıran yiğitlerle Dadaş olduk.

*

Nenem Hatun moskofun kellesini indirdi

Allah nidasıyla cenk meydanı inledi

Şanlı Türk tarihine mertliği yazıldı

Düşmanı ezen canlarla Dadaş olduk.

*

Kahramanlar en önde hücuma geçti,

Bayrağın rengini al kanlarıyla boyandı

Şehitlik şerbeti, Azizeye kalesinde içildi,

Küffarın kellesini alanlarla Dadaş olduk.

*

Mart on ikisinde kurtuluşa varıldı,

Ermeni çete başları bedenden ayrıldı

Vatan uğruna çok şehitler verildi

Serhat şehrin kurtuluşunda Dadaş olduk.

*

Doğunun sınır taşı, Erzurum dadaşı,

Ülkemin her köşesinde yaşar kardeşi,

Türkü, Bektaşi’si, Kürdün vardır şehidi,

Ayrımcılık yapanları sildik Dadaş olduk.

*

Bacılar, Analar elinde balta satırı,

Destur haktan erenler etti yardımı,

Gök kubbe altında yerler dinledi,

Nice şehitler vererek Dadaş olduk.

*

Der Mehmet Rabbim verdi kuvveti,

Türk tarihini yazdı zalimler inledi,

Dadaşa tuzak kuranlar gördü halini,

Hürriyet aşkına can Dadaş olduk.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Minik çocuğu Allah korudu..

Gemlik’te küçük çocuğu Allah Korudu Gemlik Kumla mahallesinde 3.kattan düşen çocuk olayı ayak kırığı ile …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir