Mübadelenin 99.Yılında anma programı düzenlendi
Mübadelenin 99.Yılında anma programı düzenlendi

Mübadelenin 99.Yılında anma programı düzenlendi

Mübadelenin 99.Yılında anma programı düzenlendi

30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında imzalanan ve Türkiye’deki yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’daki yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesinin yıldönümü ile birlikte, sözleşme sonrasında yaşanan göç yollarında yaşamını yitirenler saygıyla anıldı.
Mübadele Sözleşmesinin 99. Yıldönümü nedeniyle Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ilçede bir kez daha organizasyon tertipledi. 15 Temmuz Demokrasi meydanında yer alan İskele de yapılan etkinlikte göç sırasında yaşamını yitirenler anısına dualar edildi, denize karanfil bırakıldı. Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, Belediye Başkan yardımcısı Mert Dimili, Ticaret ve Sanayi odası başkanı Paşa Ağdemir, GTSO Meclis başkanı Hasan Yıldırım, Kent Konseyi başkanı Gürhan Çetinkaya, Esnaf odası başkanı İsmail Beki, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda davetli ile dernek üyelerinin katıldığı organizasyonda konuşan Dernek Başkanı Ahmet Çakmak, 2 milyon insanın doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldığını belirtti.
Girit ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Çakmak, “Mübadeleye tabi tutulanlar, yüzlerce yıldır ekip-biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları iş yerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını, anılarını, geçmişlerini geride bıraktılar” dedi. Günler, haftalar süren yolculuklarda yaşanan sıkıntıları, verilen mücadeleleri ve göç yollarında şehit düşen insanların hatıralarını anlatan Ahmet Çakmak’ın ardından Güliz Çetin Mübadil Kuruluşlarının ortak bildirisini okudu.
Gemlik Belediye Başkan yardımcısı Mert Dimili ve ilçe kaymakamı Hasan Göç’ün günün anlam ve önemini belirtir konuşmaların ardından Belediye meclis üyesi Ercan Barutçuoğlu tarafından yapılan duaların ardından iskeleden körfez sularına karanfil bırakıldı.
Dernek üyeleri davetlilere lokma ikramında bulunuldu.
(Son Güncelleme: 30 Ocak 2022)

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir