CHP Tarım Komisyonundan Zeytin Yağı Raporu
CHP Tarım Komisyonundan Zeytin Yağı Raporu

CHP Tarım Komisyonundan Zeytin Yağı Raporu

CHP Tarım Komisyonundan Zeytin Yağı Raporu

Gemlik CHP İlçe başkanlığınca oluşturulan Tarım Komisyonu ilk açıklamasını yaparken, Yağcılıkta(zeytinyağında) ortak derdimiz dediler.
Cemil Kurt başkanlığında oluşturulan ve Erdinç Pekmezci, Timur Koçak, Yeşim Batış ve Murat Taner’den oluşan komisyon ilçe başkanlığında İlçe başkanı Şükrü Aksu ve yönetim kurulu üyeleri ile açıklamada bulundular.
Başkan Cemil Kurt, “Zeytin ağacı, kuran-ı kerim, Tevrat ve İncil gibi kutsal kitaplarda yer almaktadır. Türkiye dünyada yağlık zeytin üretiminde %6 payla 4.sıradadır. Zeytinyağı sindirilme oranı yüksek bir yağdır. Sağlık açısından son derece önemlidir. Zeytinyağı insanın doğumundan ölümüne kadarki süre içinde sağlığımız için gereklidir.
Türkiye ve dünyada doğal olarak üretilen Tek yağdır.
Zeytinyağının kalitesi ve birim zeytin miktarından elde edilecek birim zeytinyağı miktarına büyük ölçüde çevresel faktörler (iklim-toprak-genetik faktörler-yetiştirme teknikleri ve olgunluk derecesi) etkendir. Zeytinyağı piyasasında anahtar sözcük kalitedir. Üretimin amacı tüketimdir. Müşteriyi para kazanmak için kullanabileceğimiz bir kişi olarak görme zihniyecinden kurtulmalıyız.
Türkiye’de amaçları ve araçları belirli sürekliliği olan bir zeytin ve zeytinyağı politikası bulunmamaktadır. Geçmişte de olmamıştır. Zeytinyağında tahriş sorunu yaşanmakta bu konu yeterince denetlenmemekte ve etkili yaptırım uygulanmamaktadır. Tüketiciler arasında giderek artan sağlık bilinci ve doğal yollarla yollarla üretilmiş gıdalara talebi artırmaktadır.
Türkiye’de üretilen pirina yağı; hammadde ve teknolojiden kaynaklanan nedenlerle yemeklik kalitede olamamaktadır. Bu nedenle elde edilen üretilen endüstriyel pırına yağı daha çok sabun ve bir miktarda diğer sanayi dallarında kullanılmaktadır. Pirina yağı bitkisel kökenli bir yağdır.
Zeytinyağının kalitesi ve de birim miktar zeytinden elde edilecek birim miktar zeytinyağın; çevresel faktörler-iklim-toprak-genetik faktörler-yetiştirme teknikleri olgunluk derecesi önemli faktörlerdir. Aynı teknik şartlarda üretilen zeytinyağının hammaddesi olan zeytinden elde edilecek zeytinyağı miktarın (zeytin miktarı/zeytin yağın zeytindeki yağ oranını etkileyecek bariz teknik özellik farkı olmayan; bitişik, yan yana en küçük parseller bazında hatta aynı bahçeden aynı ürün aynı kişi veya değişik kişilerce aynı gün ve değişik saat aralığında götürülen; zeytinden elde edilen yağ miktarın farklılık arz etmesi teknik yönden izah edilmesinde güçlük çekilmektedir.
Pırınadaki en son kalması gereken yağ oranı standardın bölgesel veya ulusal düzeyde teknik yönden tespit edilerek (asgari-azamı) pırınadaki yağ miktarın üreticiye yansımasına dolayısıyla zeytin üreticisiyle yaghane sektörünün karşı karşıya gelmemesi, hukuki sorunların zuhur etmemesi için bahse konu ile ilgili bakanlık-taşra birimlerince periyodik olarak laboratuar kontrollerinin yapılması sorunu çözmeye ve de çözüm üretmesinde kamu yararı görüleceği muhakkaktır.
Türk halkı ürettiği zeytinyağını tüketmeye, sağlıklı yaşamaya fazlasıyla layıktır” denildi.
(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir