TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

GEÇMİŞ OLSUN MANAVGAT VE ŞİİR’İM

GEÇMİŞ OLSUN MANAVGAT VE ŞİİR’İM

Ülkemizin incisi Antalya/ Manavgat, Ormanıyla ,Yeşiliyle, suyu ile yeşil görmeyen gözlere, renk ve berrak suyun akışıyla  zevk öğreten Manavgat. Öyle bir ağaçlandırılmış yapı ki kör bir insan dahi huzur veren doğasıyla bütünleşmiş olduğunu görünce anlaşılan Manavgat. Yılların ağaçları, geçmişi geleceği bağlayarak tarif eden örtü yapısına sahip ve insanoğluna sabrı öğreten bir Manavgat . Birlikte beraberce  yaşamanın, faydalı olmanın zevkini veren bir Manavgat. Ülkemizin uygarlık düzeyini temsilde üzerinde yaşadığı toprakta ağaçlandırmasıyla öncüleri olan bir Manavgat. Toprağa emanet edilmiş bir ağaç, mahalleye, semte, şehre hatta topluma ve bütün insanlığa emanet edilmiş bir değer Manavgat, Ciğerlerin yandı bizlerde uzaktan çaresiz bakarak içimiz yandı Manavgat , Senin o güzelliğin içinde yıllarım geçti çok üzgünüm fakat elden bir şey gelmez an çak bu yazımı yaza bildim Manavgat , Senin içinde oturan tüm can dostlara geçmiş olsun diyerek Rabbim yar ve yar yardımcıları olsun ve bu vahşi afatta vefat edenlere Allah’tan rahmet dilerim.

*

Yangınların çoğunluğu kendi başına çıkmaz. İnsanların dikkatli olması birçok yangını mutlaka önler ve terör odaklı yangınlar çok yönlü araştırmalar yapılması ve bu günlerde ülkemizde olumsuz birçok sorunlar var. Bu sorunların üstünü kapatmak için bahaneler yapılmadan ilişki yapılmaması, Manavgat’ta oturan birçok bölgemizde insanımız var. Bu yangını fırsat bilerek bunlar arasında nefret kin tohumu ekmeye çalışan nifak tohumlarına dikkat edilmesinde fayda vardır. Manavgat’ın sağduyu insanı bunlarında üstesinden gelir.

*

Yangınlara sürekli tedbirli olmaktır. Bir yangını söndürmek kadar önemlidir.  Hafif esintiler küçük ateşleri körükler ama, rüzgar fırtınaya dönünce ne ateş kalır ne bir şey. Doğal afet, büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen, mal ve can kaybına neden olabilecek tehlikeli ve genellikle büyük çaplı afetlerdir. Afetin ilk özelliği doğal olması, ikincisi can ve mal kaybına neden olması bir diğeri çok kısa zamanda meydana gelmesi ve son olarak da başladıktan sonra insanlar tarafından engellenememesidir. Bazı afetlerin yeryüzünün nerelerinde daha çok olduğu bilinmektedir. Örneğin deprem, heyelan, çığ, sel, gibi bazı afetlerin sonuçları depremde olduğu gibi doğrudan ve hemen ortaya çıkar. Ama kuraklıkta olduğu gibi bazılarının sonuçları ise uzun bir zaman sonra ve dolaylı olarak görülür. Allah musibetlerden korusun.

*

Orman yangınlarını çıkmadan önlemek için tedbirlerin alınması ve sürekli hazırlıklı olunmasıdır.

1- Orman Genel Müdürlüğü, yangın çıkma ihtimali yüksek yerleri tespit edip etkin önlemler almalı.

2- Ormanda ateş yakılmamalı ve sigara izmaritleri yanık olarak atılmamalıdır.

3 -Ormanlara yangın gözetleme kuleleri yapılmalı ve çok sayıda olmalı. Ayrıca yangın mevsimi boyunca yangın riski yüksek olan ormanlarda motorize yangın ekipleri bulundurulmalıdır.

4- Yangın riskinin yükseldiği kurak mevsimlerde gerek duyulursa ormana giriş ve çıkışlar yasaklanmalıdır.

5- Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır.

6- Orman yangınlarında görev yapacak personele yangınla mücadele konusunda gerekli eğitim verilmelidir.

 

7- Özellikle yangına hassas bölgelerdeki yerleşim birimlerinde oturan halka eğitici ve uyarıcı bilgiler verilmelidir.

8- Yangına zamanında müdahale önemli. Bir yangın durumunda 177 yangın ihbar hattına zaman kaybetmeden haber verilmelidir.

9-Her türlü yangın konusunda bilinçli ve eğitimli sorumlu bir toplum yapısını oluşturmaktır.

Bu felaketler öncelikle ormanlarımızı ve doğamızı yok ederken, Manavgat’ta mağdur olan tüm kardeşlerimizin yangın felaketinden etkilenen Manavgatlı kardeşlerimize geçmiş olsun. Allah yardımcıları olsun. Acılarınız acımız geçmiş olsun MANAVGAT…

 

GÖNÜL KÖŞKÜ HAZİNENEDİR BİLESİN

Güzelliğine güvenip yüksekten bakma,

Kibrinle kendi yükünü çekersin.

İnsan ahlakıyla değeri alana,

Gönül köşkün hazinendir bilesin.

*

Bazen gezerek bazen yazarım,

Her görünene mana veririm,

Alemin güzelliği haktan bilirim,

Derelerden akan suyu bilesin.

*

Bu feryadımı söyler dururum,

Kalmadı dünyada lezzetli tadım,

Gün olacaktır gitmeyen adım,

Faniliği anlayan hakkı bilesin.

*

Der Mehmet sözümü yazdım,

Tedbir sende taktir. Allah’ım,

Aşk meşkini ondan bulalım,

Gönül köşkün hazinendir bilesin.

Y.T: 27.07. 2021

MEHMET KANTAR

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi Bana göre, 31 mart seçimlerinin çok kısa analizi şöyledir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir