KRONİK YORGUNLUK
KRONİK YORGUNLUK

YIKILMADIM, AYAKTAYIM!  – PSİKOLOJİK SAĞLAMLILIK NEDİR?

      YIKILMADIM, AYAKTAYIM!

      PSİKOLOJİK SAĞLAMLILIK NEDİR?

Kayıplar, yaslar, ayrılıklar, hastalıklar, kaygı, depresyon… Hayatın akışında güzel ve mutlu anlar olduğu gibi bu olumsuzluklarla da her birimiz mutlaka karşılaşıyoruz. Kimileri karşılaştıkları olumsuzluklarla baş etmekte zorlanıyor, çaresiz ve umutsuz hissediyor ve asla toparlanamayacağını düşünüp fizyolojik ve psikolojik olarak desteğe ihtiyaç duyuyor. Kimileri ise bu süreci çok daha kolay, sanki yaşadıkları çok olağan veya verdikleri mücadele çok sıradanmış gibi hayatlarına ve planlarına bir şekilde devam edebiliyorlar. İşte bazılarını zorlu yaşam olayları karşısında esnek hale getiren bu özelliğin adı, psikolojik sağlamlık veya duygusal dayanıklılık. (resilience).

Psikolojik sağlamlık kavramı, Latince “resilire” kökünden türemiştir ve resilient; esnek ve elastik olma anlamına gelmektedir. Psikolojik sağlamlık; hastalıktan, depresyondan, değişimlerden ya da kötü durumlardan çabucak iyileşme yeteneği; kendini toparlayabilme; incindikten, gerildikten sonra eski haline kolayca dönebilme; elastikiyet olarak tanımlanır. Psikolojik sağlamlılığı yüksek olan kişiler oldukça zor koşullara rağmen, bu olumsuz koşulların üstesinden başarıyla gelebilme ve uyum sağlayabilme yeteneğine sahiptirler. Bu kişiler tıpkı bir hacı yatmaz oyuncağı gibi aldıkları darbelere rağmen tekrar dimdik ayağa kalkma becerisine sahiptirler. Psikolojik sağlamlık insanın yaşadıkları karşısında duygusuz olması, hiçbir şekilde etkilenmemesi veya hiç zorlanmaması demek değil. İnsanız ve yaşadıklarımız karşısında muhakkak etkileneceğiz önemli olan bu süreci ağır yaralar almadan hafif bir şekilde atlatmak ve önümüze bakmaktır.

Psikolojik sağlamlılık yıllar içinde değişebilen, artan ya da azalabilen bir özelliktir. Başınıza sizi psikolojik olarak etkileyecek olaylar gelmesini beklemeden genel hayata bakış akışınızı düzenlemeniz gerekmektedir. Hayata verdiğiniz anlam, kendinize verdiğiniz değer, olaylara objektif yaklaşabiliyor olmanız, çözüm odaklı ilerlemeniz, yüksek mizah duygusuna sahip olmanız, yaşanan olayların sadece size özgü olmadığı ve yaşamın bir gereği olarak çoğumuzun başına geldiğinin bilincinde olmanız ve destekleyici bir aile ortamına sahip olmanız psikolojik sağlamlığınızı korumak için oldukça önemli etmenlerdir.

PSİKOLOJİK SAĞLAMLILIĞIMIZI NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?

1-Kendinizi tanıyın. Kişisel farkındalığı yüksek kişiler ne istediklerini bilen, güçlü yönlerini iyi analiz eden kişilerdir. Özellikle güçlü yönlerinizin farkına vardığınızda olaylar karşısında sizi neyin ayağa kaldırdığını daha iyi kavrama özelliğine sahip olursunuz. En zor zamanlarınızda sizi koruyan şey, size iyi gelen şey neydi bunu fark etmek oldukça önemli.

2-Hayattaki amacınızı keşfedin. Karşınıza çıkan zorluklar ne olursa olsun bir amacınız olduğunda zorluklarla baş etmek çok daha kolay olacaktır. Çünkü bir amaca sahip olmak insanı dirençli ve güçlü kılar, bir dayanak olur. Nietzche’nin dediği gibi; “Yaşamak için bir nedeni olan, bütün nasılların üstesinden gelir.

3-Üretmekten vazgeçmeyin. Üretmek, yaşama büyük ya da küçük bir fayda sağladığınızı bilmek sizi hem özgüvenli hem de bu hayatın bir parçası hissettirecektir. Çalışmak, üretmek, bir takım aktivitelerde yer almak sosyal anlamda da sizleri geliştireceğinden kaliteli zaman geçirmenize ve ruhsal olarak daha huzurlu hissetmenize katkı sağlayacaktır.

4-Bedensel sağlığınızı koruyun. Beslenme ve uyku düzeniniz psikolojik iyi oluşunuzu bir hayli etkilemektedir. Mümkün olduğunca fiziksel aktivitelere zaman ayırmanız ve sağlıklı bir yaşam rutini oluşturmanız psikolojik sağlamlılığınızı destekleyici unsurlar arasında yer alıyor.

5-Öncelikle sevdiklerinizden, gerekli hallerde ise bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin. Tıpkı güzel duygular gibi olumsuz duygular da paylaşılmayı hak eder. Kendinizi yalnızlaştırmak yerine size iyi gelen kişiler ile paylaşımlarınızı devam ettirin.

Hepimiz psikolojik sağlamlılığa sahip kişileriz. Önemli olan bunun farkında olmak ve psikolojik sağlamlılığımızı zorlukların üstesinden gelebilecek şekilde geliştirmektir.

(Son Güncelleme: 18 Şubat 2021)

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir