TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

“KADININ DEĞERİ SİYASET İSTİSMARI VE ŞİİR’İM”

“KADININ DEĞERİ SİYASET İSTİSMARI VE ŞİİR’İM”

Siyaset cinsiyet ayrımı ve ayrımcılık yapmadan çare bulma, çözüm üretme ve ülkesi için öncelikli, orta vadeli uzun vadeli plan ve proje yarışı ile daha iyi hizmet etme merciidir.

 

Peki, ülkemizin siyasi, ekonomik, sosyal, milli ve manevi değerler noktasında geldiği nokta ortada. Nerede hizmet? Nerede sosyal adalet? can, mal güvenliği nerede?

 

İşte ailelerde kadın cinayetleri. Tablo çok vahim. Aile ve kadının sadece ismi kaldı. Değeri kaybedildi, asaleti zedelendi. Bir kesim kadını ötelerken diğer kesimde özgürlük adı altında kadını vahşi sisteme köle etme gayretinde. Vitrin mankeni gibi sözler.

 

Kadınlarımız ve dar gelirli, emekli sadece seçim dönemlerinde ve siyasi polemiklerle sözde vaatlerle gelerek ve seçimler biter siyasetçiler tarafından unutulurlar. Bu istismarın en başında ise kadın istihdamı başlığı yer alıyor. Hemen her siyasi anlayış seçim meydanlarında, söylemlerinde, kadın istihdamını arttırmaktan, kadınları iş hayatına ve siyasete daha çok entegre etmekten, bahsederler, sonuçlar belli yıllarca değişeni yok?

 

Başta 19 yıla yakın, bu ülkeyi yöneten mevcut iktidara sorayım; Bu mu kadına verdiğiniz değer? Çalışan kadına verilen değer bu-mu  ? Kadın hakları dediğiniz şey kadınları iş hayatına dahil edip, çalıştırmak mı? Bir başka sorun çalışan kadın hakları ne kadar güvence altında sosyal hak değerleri nedir? Bugün vahşi düzende kadını tanımayan, kadının toplum ve devlet için önemini anlamayan kişi ve anlayışlar bu sorulara direk cevap veremez hatta bu soruları dillendirenlere çok kızan kesimlerde vardır .

 

Bugün kadınların iş hayatındaki istihdam oranı % 32’ler civarında ve evlerde olan kadınlar hiçbir sosyal haklarda güvencesi yok! Ev kadınlarında üretime katkıda olması için evden iş imkanlarını geliştirilmesi ev kadınlarında “SGK” devletin imkanlarıyla olmalıdır.

 

Bugün ülkemizdeki kadınlarımızın % 80’inden fazlası hür iradesiyle çalışmıyor. Ekonomik imkansızlıklarından dolayı çalışmak zorunda mecburiyetten çalışıyor.  Kadınlarımızın büyük bir bölümü istedikleri işte değil mecbur bırakılan işlerde, merdiven altı atölyelerde, sağlıksız ortamlarda çalıştırılmaktadır. Bir başka gerçek ise çalıştırılan kadınlarımızın yine çok büyük bir bölümü sosyal hak ve güvencelerden mahrumdur. Ücret noktasında da erkeklerden daha az ücretlerle çalıştırılmaktadırlar.

 

Bu tip ortamlarda çalışmak zorunda bırakılan kadınlarımızın çoğu ya okul bitirmemiş ya da ilkokul ve ortaokul mezunu kadınlardır. Bu sorunlara hala çözüm getirememiş siyasiler ve sözde kadın hakları dernekleri meydanlarda ‘kadınlara istihdam ve kadın hakları’ söylemleriyle kadın provokatörlüğü, kadın istismarı yapmaktadırlar.

 

Güçlü devlet, güçlü birey olması için insan merkezli, bireyin her türlü sosyal ve ekonomik ihtiyaçları çerçevesinde, ‘güçlü devlet, güçlü birey’ mantığıyla milli ve sosyal üreten ekonomi modelini önemsemek, vahşi kapitalizmin insanı paranın esiri olmaktan kurtarmaktır.

 

Hz Peygamber Efendimizin veda Hutbesinde İnsan Hakları’ ve ‘İslam’da kadın hakları’ kadının asıl kimliği ve hürriyeti konusu anlatılmakta! kadının her şeyden önce bir anadır. Sabır, şefkat ve merhametle çocuğunu yetiştirir ve terbiye eder. Bir baba çocuğu yetiştirmede bu derece sabır ve merhamet gösteremez. Zira kadının yaradılışındaki hususiyet, onu yüce ve farklı yapan sır iç âleminde baskın olan merhamet, şefkat, anlayış ve sabır gibi vasıflardır.

 

Kadının bu vasıfları, aile ortamında anneliği yaşamasıyla beraber ortaya çıkar ve anne bu özellikleriyle toplumları, cemiyetleri, devletleri meydana getirecek, kâinata şekil verecek olan o varlığı, yani insanı yetiştirir. Kadınların, Allah’ın bir emaneti olduğunu bilmek ve emanete gerekli önemi göstermek zaten imanın gereğidir.

 

Kadınların haklarına riayet edilmesi. Bu hususta Allah’tan korkunuz. Zira siz onları Allah’tan emanet olarak almışsınızdır.” (Ebu Dâvud) Kadınlar hakkında Allah’tan korkunuz. Çünkü siz onları Allah’ın emaneti olarak aldınız. Onların ırzlarını Allah’ın kelimesi (nikâh akdi) ile kendinize helâl kıldınız.” (İbn-i Mâce: 3074) Bu nedenle kadının değeri önemli ve değerine evrensel hukuk içinde eşit değerde sosyal adalet içinde ülkeyi yöneten siyasiler ayrımcılık yapmadan, güçlü devlet! Güçlü birey için planlı çalışarak değer verilmesidir.

 

FARKLI FARKLIDIR

Bahçelerde çiçekler ayrı olur kokusu

Renkleri yaprağı görüntü başka başkadır.

Ne güzel yaratmış tabiatın dokusu

Denizi ırmağı bir başka başkadır.

*

Ovasında bahçe ağacı mahsulü boldur

Dağlarında yeşili kayası gözesi çoktur

Ormanında tepesi gölleri kuşları vardır

Kaynağında akan suları farklı farklıdır.

*

Denize bakınca akılda söz bulamasın

İçinde yaşayan canlıya bakıp düşünesin

Bazı denizinde suları farkı görürsün

Rüzgârın dalgası ahengi farklı farklıdır.

*

Mehmet der söylenecek söz çoktur

Gündüz gecesini birbirine giydirir

Işığı karanlığı bir yerden yandırır

Âlemde görünen hepsi farklı farklıdır.

Y.T::22.01.2020

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT Merhaba sevgili okurlar, bu yazıda pek çok kişinin şikayeti olan boyutuna göre …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir