SAĞLIKLI BESLENMEK PAHALI MI?
SAĞLIKLI BESLENMEK PAHALI MI?

SU İÇSENİZ YARIYOR MU?

SU İÇSENİZ YARIYOR MU?

Çevremizde yediğime içtiğime dikkat ediyorum ancak su içsem yarıyor diyen insanlar mutlaka olmuştur, olacaktır da. Eğer siz de onlardan biriyseniz bu yazımı dikkatlice okuyun, nerde hata yaptığımızı görelim. Su içsem yarıyor durumunun esasta birkaç nedeni var:

  1. Daha önceden çok düşük kalorili ya da sadece detokstan oluşan diyetler yapmış olabilirsiniz. Organlarımızın çalışması için almamız gereken belli bir enerji miktarı var. Bu enerji kişinin yaşı, cinsiyeti, boyu ve kilosuna göre, bunların yanında vücuttaki kas miktarına göre değişiyor. Diyelim ki standart olarak bir beslenme uzmanına danışmadan 1000 kalorilik bir diyete başladınız. Vücudun çalışması için gerekli enerji (namıdeğer bazal metabozlima hızı) 1500 kalori. Ne olacak? Metabolizmanız yavaşlamaya başlayacak… Düşük kalorili diyetler hayat boyu uygulamaya uygun olmadığı için bir süre sonra diyeti bırakacaksınız. Eskiden 1500 kalori yakan vücudunuz artık 1000 kalori yakar hale gelmiştir. Bu nedenle aradaki 500 kalorilik fark eski döneminize göre size “su içsem yarıyor“ dedirtecektir.

 

  1. Düşük kas ve yüksek yağ oranları bu durumun temel sebebi olabilir. Vücuttaki kas miktarı arttıkça metabolizma hızı da artmaktadır. Sporun hemen ardından siz dinlenmeye geçseniz bile kaslarınız bir süre daha çalışmaya devam eder. Vücuttaki kas miktarının fazla olması metabolizma hızını arttıracağı için küçük kaçamaklarda bile kilo almanız sona erer. Diyet sürecinin sporla desteklenmesi ideal ağırlığa inildiğinde verilen kilonun korunması ve dengeleme aşamasında da metabolizmayı hızlandırma açısından oldukça önemlidir.

 

  1. Sütün yağı faydalıdır ancak menopoz durumu söz konusu olmadığında… Çok rica ediyorum şimdi ama ninelerimiz dedelerimiz tereyağı yiyorlardı demeyin. Çünkü kendileri her gün tarlalarda çapa sallayor, tohum ekip mahsülü biçiyordu. Bizler ne yapıyoruz? Aynı fiziksel aktivite bizlerde var mı? Ne yazık ki yok. Sütün yağını bırakın küçük kaçamaklarımızı bile telafi edemiyoruz şu sıra. Peki neden menopoz durumu özellikle? Menopoz sonrası kadınlarda hormonel değişikliklere bağlı olarak kandaki kolesterol değerlerinde artış eğilimi yaşanır. Vücut metabolizma hızı yavaşlamaya gider. Bu sebeple özellikle menopoz dönemine dikkat.

 

  1. Düzensiz ve yetersiz beslenme. Spor falan yapmıyorum ama ben sadece sebze yiyorum, ekmeği de kestim… Bu cümleler ya da benzerleri mutlaka tanıdık gelmiştir. Yediğimiz her yemeği sindirmek için belli bir miktar enerji harcıyoruz. Bu enerjiye besinlerin termik enerjisi deniyor. Bu enerji besinlerin içeriğine göre değişiklik gösteriyor. Kimini sindirmeye çalışırken daha fazla kimini sindirmeye çalışırken ise daha az enerji harcıyoruz. Bu noktada bize sindirim sürecinde en fazla enerji harcatanlar proteinler. Yani ana başlığı ile etler. Eğer beslenme planınızda yeteri kadar et yoksa bu da daha az enerji harcamanıza yol açabilir. Eğer yeterli et yemiyorsanız besinlerin termik enerjisinden mahrum kalıyor olabilirsiniz.

 

  1. Yetersiz su tüketimi. Yetersiz su tüketimi vücutta açlık hissi yaratabiliyor. Siz yemeğe yöneliyorsunuz ama aslında vücudunuzun suya ihtiyacı var. Bir süre sonra yoğun baş ağrıları geliyor. Belki de tam o anda fark ediyorsunuz gün içinde yeterli su içmediğinizi. Benim tavsiyem mutlaka kendinize ait bir şişe / büyük bardak edinin. Ayrıca günde ne kadar su içiyorsunuz mutlaka takibini yapın.
(Son Güncelleme: 22 Aralık 2020)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir