D Vitamini Hakkında Her Şey
D Vitamini Hakkında Her Şey

İnsülin direnci nedir?

İnsülin direnci nedir?

İnsülin vücudumuzda pankreasta üretilen bir hormondur, görevi karbonhidratlı besinler tüketildiği zaman kanda dolaşan hali olan glikozu kandan hücrelere götürüp kullanılmasını sağlamaktır. İnsülin direncinde vücutta insülin üretiliyor ancak üretilen insüline karşı vücut bir direnç geliştirerek sanki insülin yokmuş gibi görerek kullanmıyor ve kandaki glikoz yağ olarak depolanıyor. Bel  çevresinde yağlanma, çok sık acıkma, az yemek yemeye rağmen kilo alma, yemekten sonra tatlı yeme isteği gibi problemler yaşanıyorsa bir hekime başvurarak kan şekeri, insülin direnci ve hemoglobin A1c dediğimiz son 3 ayın şeker ortalaması kontrol ettirilmelidir.

İnsülin direnci nasıl yenilir?

İnsülin direncinin temel nedeni yanlış beslenmeyle birlikte kilo almaktır, sağlıklı beslenip kilo verildiği zaman insülin direnci ortadan kalkacaktır.

Basit şeker içeren gıdalar tüketilmemelidir. Sofra şekeri, çay ve kahvede, reçellerde, içeceklerdeki ilave şeker, tatlı ve pastalardaki şeker basit şekerdir. Meyve suyu da bir basit şekerdir, çünkü meyve yendiği zaman lifle birlikte tüketilip bağırsakları daha geç terk etmektedir ancak suyu tüketilip posası tüketilmediğinde kan şekerini hızlı yükseltmektedir, bunun karşılığında kanda insülin miktarı artarak insülin direnci tetiklenmektedir.

Bunlar yerine sağlıklı karbonhidratlar tercih edilmelidir. Buğday, karabuğday, tam yulaf tam taneli ekmekler, sebzeler, meyveler ve süt ürünleri olabilir, tabi ki bunların da miktarlarına dikkat ederek tüketilmelidir.

Peki ara öğün tüketilmeli midir?

Eğer doğru tercihler yapılacaksa tüketilebilir, örneğin leblebi ve kuru meyve, bir bardak süt ve herhangi bir meyve gibi sağlıklı tercihler yapılabilir.

Her öğünde proteinli besinler tüketilmelidir, kan şekerini yükseltme hızı (glisemik indeks) yavaş olduğu için, şekerin aniden yükselmesine engel olur.

Her gün mutlaka egzersiz yapılmalıdır çünkü hareket etmek hücrelerin insüline olan duyarlılığını arttıracaktır ve insülin direncini geriletecektir.

Sağlıklı günler dilerim…

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi Bana göre, 31 mart seçimlerinin çok kısa analizi şöyledir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir