SAĞLIKLI BESLENMEK PAHALI MI?
SAĞLIKLI BESLENMEK PAHALI MI?

SAĞLIKLI KİLO ALMA YOLLARI        

SAĞLIKLI KİLO ALMA YOLLARI

Bazılarımız ne kadar yese de kilo alamayan bazılarımız ise su içse yarayanlardan. İki grup da kendi durumunu değiştirmek istiyor ve fazla kilo da az kilo da risk faktörü… Bu günkü yazım ne yesem kilo alamıyorum diyenlere.

Beden kütle indeksiniz 18,5’un altında ve çok zayıfsınız, bu durumu değiştirmek istiyorsunuz peki nerden başlamalı neler yapmalı?

Öncelikle kilo alamamanızın sebepleri araştırılmalı. Bunun için bir endokrinoloji ya da iç hastalıkları uzmanına görünmenizde fayda var.  Eğer tüm değerler normalse, zayıflığınızın altında yatan sebep genetik faktörler, hormonal bozuklukluklar değilse, başlıyoruz.

İlk önceliğiniz yaşam tarzınıza bir göz atmak olmalı. Geceleri düzensiz uyumak, stres, yapılan ağır aktiviteler ve düzensiz beslenme ile ortaya çıkan bağırsak problemleri zayıf olmanıza neden oluyor olabilir.

Beslenme boyutunu ele alacak olursak vücut ağırlığınızdan daha önemli bir ayrıntı var. Vücudunuzda ne kadar yağ ve ne kadar kas olduğu. Vücuttaki yağ miktarı normalin üstüne çıktıkça çeşitli kronik hastalıklara zemin hazırlar, bağışıklığı düşürür, iç organlarınızın çalışmasını olumsuz etkiler. Kilo alma sürecinde en çok dikkat etmeniz gereken şey kiloyu nasıl ve nerden alacağınız. Bu konuda size yol gösterebilecek birkaç öneri;

*Kilo almak için ne buluyorsan ye diyenlerden uzak durun. Sağlıklı gıdaları daha fazla porsiyonlarda yemeye çalışın.

*Çabuk doyuyorsanız şayet o zaman 4 öğün ya da günlük yoğunluğunuza göre 3 ana öğün 3 de ara öğün olmak üzere toplamda 6 öğün tüketin.

*Diyetinizde proteinden zengin gıdalardan; et, tavuk, hindi, balık; ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar; fındık ezmesi, fıstık ezmesi gibi sağlıklı ve yerken mutlu eden proteinden zengin aynı zamanda sağlıklı yağları içeren ezmelere sıkça yer verin.

* Sağlıklı yağlardan faydalanın. Kahvenize aroma versin diye koyduğunuz Hindistan cevizi yağı, salatalara koyulan zeytinyağı veya avokado ya da evde kendi fındık/fıstık ezmenizi yaparken içine koyacağınız fındık yağı birkaç öneri olabilir.

*Kahvaltıyı atlamayın ve iştahınızı arttırmak amacıyla her gün kahvaltınızı çeşitlendirin. Bir gün yumurtalı klasik Türk kahvaltısı, bir gün kahvaltıda dil peynirli avokadolu tost başka bir gün yulaflı bir kahvaltı gibi çeşitli kahvaltıları deneyin.

*Öğün atlamayın öğün saatlerinizi ilaç saatinizmiş gibi benimseyin.

*Yemeklere çorba ile değil ana yemek ile başlayın ve sıvı içecekleri öğün aralarına saklayın.

*En önemlisi kendinizi her halinizle sevin ve mutlu eden güzel yemeklerle ödüllendirin.

(Son Güncelleme: 8 Aralık 2020)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir