HUZUR SAATİM...
HUZUR SAATİM...

“KRONİK KOVİD”

“KRONİK KOVİD”

Kronik kovid…Nam-ı diğer; LONG COVID!

Yazı başlığımı görünce, “yine mi pandemi?” demeyin. Ne de olsa dünyada son günlerin en favori olan pandemi haberi, kronik kovid!

Ülke dışı haberlere göz atmayı seven biri olarak, pandemiyle ilgili bu konunun bizde ne zaman, ne şekilde, açık ve seçik değerlendirileceğini merak ediyordum.
Ve nihayet, mikrobiyoloji uzmanı Doktor Tutku Taşkınoğlu son derece net ve detaylarına da değinerek konuyu ele aldı.

Doktor Tutku Taşkınoğu’ na göre; “Kronik Kovid” tıpkı grip, nezle gibi sürekliliği olan bir hastalık haline gelerek, muhtemelen geleceğin tıp kitaplarında da yer alacak bir salgın hastalık.
Bunun anlamı şu; kovid virüsüne bir şekilde ve bir zaman aralığında herkesin yakalanacak olması. Bu, artık gün ışığı gibi açık ve görünürlüğü olan bir gerçek.

İşte bunun için tedbirli yaşam kurallarımızı ihmal etmememiz ve uyarıları hafife almamamız gerekiyor. Nitekim, kovid virüsüne karşı halen önleyici bir aşı veya tedavi edici kesin bir yöntem bulunmuş değil.

Dr. Taşkınoğlu’ nun verdiği değerli bilgilere göre; “Ben nasıl olsa atlattım” düşüncesi de son derece yanlış.
Kaldı ki korona virüse yakalanan insanların 14 gün algısının da hata olduğunu vurgulayarak, yapılan tespitlere göre, bazı hastalarda sürecin 3 hafta hatta 12 haftayı bile geçebildiğini söylüyor doktor hanım.
Bu şekilde sürecin değişkenliğine dikkat çekerek, virüse yakalanan kişilerde komplikasyon oluşması olasılığına karşı, belli periyodlarda tetkiklerinin ihmal edilmeden yapılması gerektiğini vurguluyor.

Üstelik bununla da konuyu bitirmeyip bir de oran veriyor; “10 kişiden biri bu şekilde” diyerek.

Alın size kurallara uymak için bir kriter daha!

Kaldı ki kovid 19’u atlatan hastaların düzenli kontrolünün şart olduğunu da yine doktorun söylemlerinden anlıyoruz.

Kronik kovidin enfeksiyon belirtilerinde de en sık görülen şikayetin yorgunluk ve nefes darlığı olduğunu söyleyerek, hastaların sadece yüzde 60′ ının eski sağlıklı hayatlarına dönebildiklerini, geri kalan yüzde 40′ ının ise bu salgını atlattıktan sonra bile mutlak suretle takip edilmesi gerektiğini söylüyor Dr. Taşkınoğlu.

Hasılı; bu meselenin ciddiyeti daha nasıl ve ne şekilde anlatılır bilemiyorum ama şayet canınızı seviyorsanız yeni yaşam kurallarına uyun.

Saatlik veya günlük yaşayacağınız düğün kutlamalarınızı, asker uğurlamalarınızı, kalabalık eş dost buluşmalarını hatta taziyelerinizi bile rafa kaldırın! Kaldırın ki, bir kaç saat için ne kendi sağlığınızı ne de sevdiklerinizin sağlığını tehlikeye atın!

Bol güneş, kum, deniz üçlüsüne de rağbet etmeyin! Her ne kadar yaz dönemi sona eriyor olsa da dört mevsimi yaşayan ülkemizde eylül ayında da bu üçlüye kanmayın!

“Sağlıklı olmak” en önemli gerçeğiniz olsun.

Esen kalın.

 

(Son Güncelleme: 23 Ağustos 2020)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir