Kibir Kendinden Habersizliktir.
Kibir Kendinden Habersizliktir.

14 Mayıs Çiftçiler Günü ve Bir Anı

14 Mayıs Çiftçiler Günü ve Bir Anı

1991 Irak savaşından beri petrol ile yattık petrol ile kalktık. Ama ABD’nin hedefi sadece petrol bölgelerine sahip olmak değildi. Amerika petrol- dolar ödeme sistemi ile dünyada dönen paranın kontrolünü amaçlıyordu.

Ama bir koronavirüs geldi, hepimizin önceliğini değiştirdi. Artık yeni dünyanın önceliği tarımsal üretimdir. Kısacası bu virüs nedeni ile önceliğimizi hatırladık. Yaklaşık 50 yıldır önce hedefimiz özel ve kamu fabrikalarında kadrolu bir iş bulmaktı.

Ailemizin arazileri olsa da hep fabrikalarda çalışmayı tercih ettik. Tarımın önemini unuttuk. Koronavirüs bize tarımı yeniden hatırlattı.

Sokak kısıtlamaları ilan edilince benzin istasyonlarını değil merketleri hatırladık ve doldurduk. Makarna, bulgur, pirinç stokları yaptık.  1989 yılında devlet bakanı Kazım Oskay başkanlığında bir heyet ile Cezayir’e görevli gitmiştik. Heyette kablocular, beyaz eşyacılar ve ilgili görevliler vardı.

Ben de gübre iş kolunun temsilcisi olarak heyette idim. Cezayir heyetinin en merak ettiği ve ilgi gösterdiği kamu görevlisi Toprak MAhsulleri Ofisi genel müdürü oldu. Ortadoğuda ve özellikle Kuzey Afrika’daki toplantılarda hep buğday isteği ile karşılaşmıştık.

O zamanlar dünyada tarımsal üretimi ile kendi kendine yeten ve başka ülkelere buğday  satan bir ülke olmakla övünürdük. O yılların üzerinden hemen hemen 30 yıl geçti ve biz yanlış politikalar uygulayan hükümetler nedeni ile tarımı arka planda bıraktık. Artık her türlü tarımsal üretimi dünyanın onlarca farklı ülkesinden ithal eder konuma geldik.

Tarım arazilerinin kıymetini bilemedik ve buraları imara kurban ettik.

Ama koronavirüs tarımın önemini bize çok acı şekilde yeniden hatırlattı.

Pek çoğumuzun 14 mayısın çiftçiler günü olduğundan haberimiz bile yoktur.

Bu virüs etkileri ve sonuçları itibariyle depremden bile daha tehlikeli hale geldi. Yakaladımı bırakmıyor ve ne zama gideceğini de bilemiyoruz.

Son olarak en kötü senaryoya göre aç ve susuz kalma ihtimalimizi düşünüp tarımı tekrar hatırlayalım ve dönüşü hızlandıralım.

Günün Sözü

İnsan İstedi mi pişman olmaya

Daima zaman bulur

Machiavelli

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir