AYASOFYA 86 YIL SONRA VERİLEN KARAR DOĞRU OLANDIR VE ŞİİR’İM
AYASOFYA 86 YIL SONRA VERİLEN KARAR DOĞRU OLANDIR VE ŞİİR’İM

“GELEN KORONA VİRÜSÜYLE YİYECEK, İÇECEK, GIDA GÜVENLİĞİ ÖNEMİ VE ŞİİR’İM”

“GELEN KORONA VİRÜSÜYLE YİYECEK, İÇECEK, GIDA GÜVENLİĞİ ÖNEMİ VE ŞİİR’İM”

Korona virüs dünyayı esir aldı ve bir yandan virüsle ölümlere çare aranırken bir yandan da insanların yaşamını sürdürmesi için gerekli gıdaların temini bir yandan birçok ülkeler tarımda gıda üretiminin devamı için daha sağlıklı hijyenik üretimden tüketime kontrolü önlemler almak için gelişimleri olacak ve ülkelerde alınacak önlemlerin insan sağlığına zarar vermeyen tarım ve gıda üretimini, tüketimini pazarlarda nasıl etkileyeceği olacak. Dünya Sağlık Örgütü kaynaklarının tamamı, gıda tüketimi ile korona virüsün bulaştığına dair bir kanıt olmadığı söylüyorlar. Fakat bu salgınla tarım ve gıdanın önemi ve daha da önemlisi kendi kendine yeterliliğin önemi bir kez daha kanıtlanmış şekliyle belki’ de tüm gıda üretim politikası değişimiyle yerli ve daha sağlıklı, organik, bölgelere göre ürün üretim çeşitliliği hijyenik ve standart üretim ve pazarlama şekliyle prosedürlerinin gelişimi olacaktır. Özetle, dünya büyük bir felaketle karşı karşıya. Bu felaketi atlatmak için birçok ihtiyaçtan vazgeçebilir, ancak gıdadan vazgeçilemez. Bu bilinçle tarım ve gıdanın önemini daha iyi anlamamız ve umarım bu konuda ülkemi yönetenler uygun üretim ve tüketimi yönlendirmeleri düşünceler tedbirleri almaya başlamıştılar.

 

Yiyecek, İçecek ve gastronomi konusunda turizm sektöründe ilgili alanım olması ve önemli bir konu ön planda hijyen; hijyene dikkat edilmesinin halkın sağlığı için gerekli olduğunu ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde; son günlerde tüm dünyada yaşanan Covid-19 virüsünün etkileri kapsamında genelde ve bireyler bazında hijyenik koruyucu tedbirler ve hizmet sürekliliği başlıkları altında çeşitli önlemler almakta mecburuz.  Bununla birlikte, yiyecekleri tutarken veya hazırlarken hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir. Ellerinizi ve yüzeyleri sık sık yıkamak, çiğ etleri diğer gıdalardan ayırmak, doğru sıcaklıkta pişirmek ve gıdaları hemen soğutmak her zaman önemlidir. Bu kritik süreçte sahada ve ofis çalışmalarında, evlerde, kişisel ve çalışma alanı hijyenlerini sağlaması amacı ile gerekli ekipman ve dezenfektanlar bulundurulması, iş yerlerinin gerekli eğitimleri tüm personellere verilmesi. Bu kapsamda gerekli bütün tedbirleri etkin bir şekilde alındığı taktirde ve kesin kurallara ve hizmet kalitesini sürdürüldüğünde ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamak, hizmet sürekliliğini güvence altına almak olursa gelecekte bu gibi virüsünün yaratabileceği olumsuz etkileri minimum düzeyde tutmaktır.Bugünden itibaren şu durum var ’ki toplum çoğunluğu dışarıda yemek yeme konusunda tedirgin olacak ve bu sektör de kısa zamanda kayıpları olacak; Eğer hizmet sektöründe küçük ve orta boy işletmeler alınan tedbirlere uyum içinde olunursa müşteri güvenini sağlarsa kısa dönemde toparlanma olur. Fakat her sektörde olacak maliyet artışları bu sektörlerde olması ihtimaldir. Bu nedenle Türkiye gibi bir ülke temel ihtiyaç üretimlerini devletin tekelinde olması üretim maliyetleri daha sağlıklı ve maliyette düşüklüğünü’ de sağlar.

 

Korona virüsün şu anda en etkili olduğu İtalya ve İspanya birçok üründe Türkiye’nin en ciddi rakipleri; İtalya ve İspanya’dan ürün tedariki yapamayan ülkeler Türkiye’ye yönelebilir. Fakat Türkiye’nin buna hazırlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Korona virüsün gıda yoluyla bulaşması yok fakat engellemenin yolu’ da acilen yiyecek ve içecek üretimden tüketime uygulamalarını hayata geçirecek AR-GE-Hijyen- Kalite kontrol standartlaşma ve organik sağlıklı ürün yerli tohum ve üretim faaliyetlerinde devletin bu alanda ilgili fakülteleri ziraat ve veteriner, gıda fakülteler, kooperatifler, çiftçi üretim birlikleri ve ilgili kurumlar ortaklaşa koordineli üretim yapan bölgelere göre entegre fabrikalarını kurarak hem işsizlik sorununu çözer ve Türkiye bu pazarda saygın yerini alır ve gelecekte çıkacak yeni tehlikelere hazır ve önem verdiğini gösterir. Küresel salgın ve kıtlıklara sağlıklı güvenilir hazırlıklı olduğunun tüm dünya pazarında ve iç pazarda güvenli gıda üretim ülkesi olur. Güveli sağlık için kendini koru ’ki! Çevreni korumuş olursun. # Evinde Kal ve işinde kontrolü ol mesafeli dur, umutlarını söndürme sağlıklı olasın…

 

DEFTERİN SIRALANIR OKUNUR GİDER

Aldanma dünyanın zevkli görüntüsüne,

Mezar taşın zamanla yazılır gider.

Sual melekleri alırlar sayıma,

Yürekler titrer ezilir gider.

*

Dünyada varlığın bir anın

Ecel şerbetin gelince içersin

Emelin olmazsa halin perişan

Tenin toprağa karışır gider.

*

Kendini beğenip gezinip durma

Elinle kendine kötülük yapma

Gün gelir kazınan mezarına

Taşları çukurda bozulur gider.

*

Kabahat sen kendinde aran

Kimseye kızıp söyleme falan

Alemi cihanda dursun olan

Senden resmin çekilir gider.

*

Sorulur sualler acilden acil

Cevap veremezsen olursun cahil

Atarlar kemendi etmezler tahlil

Kendi zincirin çekilir gider.

*

Levanı asarlar kendi boynuna

Etiketleyip sarıp koyarlar koynuna

Kimse yaklaşamaz kendi affına

İki yoldan biri açılır gide.

*

Sırat köprüsünü açıp geçersen

Kanatlanır uçarak menzile gidersen

O yolları sırasıyla geçersen

Sırtında tacı olur gidersin,

*

Der Mehmet dünyaya aldanma

Yap emelini sonradan yanma

Huzur mahşerde kendin utanma

Defterin sıralanır okunur gider.

Y.T:15.12.2019

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik Emniyet Müdürü Mustafa KILIÇ koltuğunu 23 Nisan’da minik misafirlerine devretti.

Gemlik Emniyet Müdürü Mustafa KILIÇ koltuğunu 23 Nisan’da minik misafirlerine devretti.

Gemlik Emniyet Müdürü Mustafa KILIÇ koltuğunu 23 Nisan’da minik misafirlerine devretti. Temsili olarak Gemlik Emniyet …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir