Bursa Tarım Kurulu Toplantısı Borsa’da Yapıldı

Bursa Tarım Kurulu Toplantısı Borsa’da Yapıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım, Orman ve Hayvancılık komisyonu toplantısı Gemlik Ticaret Borsası’nda yapıldı. Toplantıya Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı  Özden Çakır, Yönetim Kurulu Üyesi  Cevat Yazıcı, Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Ercan Barutçuoğlu, Haydar Ali Aslan, Engin Taşdemir, Gemlik Ziraat Odası Başkanı  Ali Çelik, GTSO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Kavlak, GTSO Meclis Üyesi Mahmut Kamil Solaksubaşı katılım sağladı.

Toplantıda Kanunda ‘’Zeytinyağı üreticiliğinin geliştirilmesi için çalışma yapılması  ‘’ile ilgili yazılı önergesi konu alınmıştır. Zeytin ve zeytinyağında destekler,   zeytinde sinek vurgunu, zamanında ilaçlama,  zeytinin danesi, zeytinyağı, müstahsil ve tüccar,  lisanlı depoculuk, zeytin hali sorunu gibi maddeler görüşüldü.

Toplantıda söz alan Mahmut Solaksubaşı “Bursa ve ilçelerinde zeytin üretilmeyen ilçe yok gibi nerdeyse. Her ilçede zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılmakta. Üretimde rantabilitesi yüzdelik olmadığı için atıl kapasiteli yağ fabrikaları çoğalıyor. Bursa zeytin üretiminin 170.000 ton olduğu söyleniyor. Bunun belli bir barem altında olan zeytini yağlık yapmak zorunlu zira ince zeytin kalite ve fiyatta sıkıntı yaşıyor. Zeytinyağı üretimi Bursa ve ilçelerinde  %30 yağlık zeytin, dip zeytinden ise %10 elde edilmektedir. Onun için bizim bölgemiz sofralık zeytinde ihracat yapılmalıdır.”dedi.

Daha sonra söz alan Cevat Yazıcı “ Zeytinyağına verilen destek gibi zeytinin hammadesi olan sofralık zeytine de destek verilmeli. Verilecek destek arazi dönümüne göre değil , ürünün kendisine verilmelidir. Müstahsil bilgileri kayıt dışı olduğunda sıkıntı yaşanıyor. Çiftçilerin tamamı ÇKS sistemine kaydını yaptırmalı. Yıllar boyu ilgili mercilere Yönetim Kurulu Başkanımız Özden Bey ile bu konuda bir önerilerde bulunduk. Üreticiden kesilen stopaj vergisinin tam tersi bir uygulamayı yürürlüğe koymayı savunuyor ve öneriyoruz. Bu sisteme göre; malını satan üreticiye malını sattığı gerçek yada tüzel kişiden aldığı bir evrakı vergi dairesine (Yada Ziraat Bankası olabilir) ibraz ederek devletin belirleyeceği bir oranda (Örneğin  % 2 olabilir) vergi iadesi verilmelidir. Böylece otomatik olarak tüm alım satım işlemleri resmiyet kazanacaktır. Üreticiye mal alım karşılığı vermiş olduğu belge gerçek yada tüzel kişinin stoklarını oluşturacaktır. Stoklarının tamamının resmi yoldan sağlanması aynı zamanda satışlarını da resmi yoldan yapma mecburiyetini doğuracaktır.”dedi ve görüşü hemfikir olarak kabul edildi.

Söz alan Özden Çakır “ Gemlik Zeytin Hali sorunu daha öncede gündeme çok defa gelmiştir. Borsamız olarak üstümüze düşeni yaptık üyelerimizden talep formları alındı fakat bize bir yer verilmediğinden dolayı bölgemizde hala üretici ve tüccar bu konuda şikayet etmekte. Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş olan Gemlik Zeytininin depolanması ve işlenmesi için Gemlik Belediyesi’nden bölgeye modern zeytin işleme tesislerinin yapılabilmesi için yer tahsisi konusunda yardımlarını bekliyoruz”dedi.

Son olarak ise katılımcılar; tüm kurumlar birleşip bölge müstahsilini kurtarıp destekler alınması için ortak çalışma yapması, Lisanlı depoculuk, Gemlik Zeytini Coğrafi İşareti tanıtımı konusunda ortak çalışmalara imza atılmasına karar verildi.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu Gemlik Belediyesi memur başkan yardımcısı Birol Kartı oldu. Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir