Enflasyon da Durum Nasıl

 

Temmuz ayı tüketici enflasyonu (9,79) oldu. Bu sonuçla, yeniden tek haneli duruma düştü. Ama hiç birimiz üretici enflasyonundan konuşmuyoruz. Üretici Enflasyonu ise, (15,45) rakamına ulaştı.

Peki Üretici enflasyonu, neden tüketici enflasyonundan daha yüksek olmuş? Çünkü patronlar, zam yapmaya doyamadılar.

Temmuz ayında beyaz eşyacı patronlar (2.55) ile zirveye ulaştılar. (2.55) zamlanan klimalar, (1.4) zamlanan derin dondurucuları, geride bıraktı. Ulaştırma zamları ise, (1.13) ile sade vatandaşın da canını yaktı.  Tüketici  (9.79) üretici ise (15.45) olunca, bunda bir tuhaflık yok mu.

Aslında talep ve arz birbirine yakın olsa, arada bu kadar fark olmaz. Patronlar, genç nüfusu görükçe zam yapmaktan geri durmuyorlar.

Bir de buna, Suriye’den gelenlerin talepleri eklenince, patron zamları, katlanarak yapılıyor. Peki zamma doymayan bazı patronları, ekonomik yöntemlerle “terbiye etmenin”, yolu yok mu ?   Tabi ki var Rahmetli Özal, zamma doymayan bazı patronları ithal yoluyla terrbiye etmişti.

Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark, bu kadar fazla ise, ekonomiyi yönetenleri, dikkatli olmaya davet etmeliyiz.

 

GÜNÜN SÖZÜ

Doğru bir adım

Tanrının en soylu eseridir

“A.Pope”

 

(Son Güncelleme: 21 Aralık 2017)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir